Luonnollista ruokaa, kiitos!

Luonnollisuus on yksi aikamme merkittävistä ruokaan liittyvistä vaatimuksista. Se tarkoittaa toisille luonnon raaka-aineita tai luonnollista valmistusprosessia. Jollekin luonnollisuus on sama asia kuin säilöntäaineettomuus, lisäaineettomuus tai GMO-vapaus. Mitä oikeastaan tarkoitamme, kun haluamme luonnollista ruokaa?

Tiedän, mitä syön

Valio seuraa ja tutkii jatkuvasti kuluttajien toiveita ja tarpeita. Kuluttajien näkemykset ruoan luonnollisuudesta nousevat esiin myös monissa kuluttajatutkimuksissa.

– Luonnollisuudesta on tullut monille suomalaisille ruoan perusvaatimus. Luonnollisuus tarkoittaa usein helposti ymmärrettävää. Kuluttaja haluaa tietää, mistä raaka-aineista ruoka on tehty ja miten, kuluttajanäkemyksen asiantuntija Johanna Kuusi Valiolta summaa

– Luonnollinen elintarvike tarkoittaa suomalaisille useimmiten sitä, että tuote on aidoista raaka-aineista valmistettu ja että sitä on prosessoitu melko vähän. Luonnollisiksi koetut tuotteet muistuttavat ominaisuuksiltaan pitkään markkinoilla olleita, perinteisiksi koettuja tuotteita, vastaava tutkija Sari Mustonen jatkaa.

Monilla kuluttajilla mielikuviin luonnollisista elintarvikkeista yhdistyvät muistot omasta lapsuudesta, siis siitä millaisia tuotteita silloin oli ruokapöydässä. Luonnolliseksi voidaan kokea myös helpot ja valmiit ruoat ja juomat, joihin viimeisen silauksen voi tehdä itse.

Lainsäädännön mukaan elintarviketta voidaan pitää luonnollisena, jos se esiintyy sellaisenaan luonnossa tai jos sen valmistamiseen käytetyt menetelmät ovat sellaisia, joita voi tapahtua luonnossa itsestään, kuten käyminen ja hapattaminen.

Hyväksi minulle ja ympäristölle

Kuluttajat ostavat luonnollisia tuotteita, koska niiden uskotaan olevan hyväksi terveydelle ja ympäristölle. Valio selvitti keväällä 2014 suomalaisten luomuun liittyviä toiveita ja ostomotiiveja. Tutkimuksesta kävi ilmi, että luomutuotteiden kohdalla ostamista ohjaavat hintaa enemmän arvoperusteet. Luomutuotteita ostetaan kolmesta syystä: maun ja laadun vuoksi, eettisin perustein sekä puhtauden ja terveellisyyden takia. Luomumaitotuotteiden kohdalla ostoperusteina korostuvat maku ja eettiset syyt.

Myös kotimaisuus nousi tutkimuksessa vahvasti esille. Kotimaisten luomutuotteiden laatuun luotetaan enemmän kuin ulkomaiseen luomuun.

“Valion toiminnan kulmakivi on tuotteiden turvallisuus.”

Ruoalle monenlaisia vaatimuksia

Samaan aikaan kun ruoan odotetaan olevan luonnollista, ruokaan kohdistuu myös monia muunlaisia vaatimuksia. Ruoan tulisi olla tehokkaasti valmistettua ja siten halvempaa. Tärkeää on myös turvallisuus, helppous, säilyvyys sekä ruoan vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen. Ruoan pitäisi lisäksi tuottaa nautintoa ja tarjota elämyksiä. Nämä vaatimukset voivat toisinaan olla osin ristiriidassa keskenään.

Ruoan käsittely liittyy usein juuri turvallisuuden ja säilyvyyden parantamiseen. Esimerkiksi maito pastöroidaan, siis maitoa lämmitetään hienovaraisesti, jotta terveydelle haitalliset taudinaiheuttajabakteerit saadaan poistettua. Valion toiminnan kulmakivi on tuotteiden turvallisuus. Siksi kaikki Valion tuotteet pastöroidaan. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon kemialliseen koostumukseen, ravintoarvoon tai makuun.

Vaihtoehtoja jokaiselle

Valion tuotevalikoimassa on monipuolisesti vaihtoehtoja kuluttajien erilaisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Maito itsessään on luonnon raaka-aine. Maidontuotanto onnistuu luonnonolojen puolesta kannattavasti kaikkialla Suomessa maan pohjoisosia myöten, ja siksi maito on suomalaisille luontaista ruokaa. Se on myös lähiruokaa.

Valion Suomessa valmistamat elintarvikkeet eivät sisällä eivätkä koostu GMO-ainesosista. Jokaisella valiolaisella maitotilalla on käytössään laatukäsikirja, jossa on määritelty eläinten hyvät ruokintaperiaatteet. Niissä kielletään GMO-rehun käyttö lypsykarjan ruokinnassa. Lähes 90 prosenttia Valion kuluttajatuotteista on säilöntäaineettomia. Myös lisäaineettomia tuotteita on runsaasti eri tuoteryhmistä. Lisäaineettomia vaihtoehtoja löydät esimerkiksi Valio Oltermanni® juustoista, Valio Oivariini® levitteistä, Valio Hedelmätarha® mehuista, Valio Eila® maitojuomista ja Valio A+™ jogurteista.

Mahdollisimman vähän käsiteltyjä elintarvikkeita toivoville sopivat esimerkiksi Valio Luomu™ sarjan tuotteet, jotka valmistetaan D-vitaminoitua rasvatonta maitoa lukuunottamatta homogenoimattomasta maidosta ja joiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman vähän lisäaineita. Luomutiloilla maidontuotannossa noudatetaan ekologisia periaatteita.

Tuotteet-osiossa on kattavasti tietoa Valion tuotteiden ainesosista ja ravintosisällöstä.


Energiatarpeesi