Maidosta Mifuksi Valion tuotekehityksen käsissä

Valion uusimman innovaation Valio MiFU® ruokarakeen tarina alkoi vuonna 2010, kun Valion sisäinen innovointiryhmä Ilmariset sai tehtäväkseen pohtia maidon sisältämän kaseiiniproteiinin hyödyntämistä uudella tavalla.

Maitonakkeja kaseiinista

Valion uusimman innovaation, Valio MiFU® ruokarakeen, tarina alkoi vuonna 2010, kun Valion sisäinen innovointiryhmä Ilmariset sai tehtäväkseen pohtia maidon sisältämän kaseiiniproteiinin hyödyntämistä uudella tavalla. Tuotekehityksen lähtökohdaksi otettiin kaksi kasvavaa kuluttajatrendiä: proteiinibuumi ja tarve löytää vaihtoehtoisia proteiininlähteitä lihan rinnalle.

– Aluksi ideana oli kehittää “maitonakin” tyyppinen tuote. Melko pian tuotekehitys jakautui kuitenkin kahteen linjaan, joista toinen oli nyt reilun viiden vuoden jälkeen Mifu-ruokarakeeksi jalostunut paistettava maitoproteiinirae, tuotekehityksessä mukana olleet tutkija Niko Nurmi ja tuotekehityspäällikkö Päivi Joki kertovat.

SaveSave

Pieni rae, paljon hyviä ominaisuuksia

Lämpimään ruoanlaittoon tarkoitettu, paistettava ruokarae oli Valion tuotekehittäjille ja tuotteen valmistuksen parissa työskenteleville aivan uudenlainen projekti. Ennen onnistunutta lopputulosta piti ratkaista monta haastetta.

– Paistamista kestävän rakenteen kehittäminen oli tuotekehityksen tärkeimpiä tehtäviä. Hyvän rakenteen ja purusuutuntuman aikaansaaminen ei itsessään riittänyt, vaan niiden piti säilyä samana myös kuumennettaessa, Niko Nurmi sanoo.

Lisäksi tuotteesta haluttiin tehdä hyvin säilyvä ja ravintoarvoiltaan sekä maultaan koko perheen arkiseen ruoanlaittoon sopiva.

– Ravintoarvoissa haettiin runsasproteiinisuutta, normaalisuolaisuutta ja vähärasvaisuutta, hyvästä mausta tinkimättä. Makuvaihtoehtojen kehitys eteni tuotteeseen sopivien makujen kartoituksesta kuluttajatestien kautta nyt kaupassa nähtäviin makuihin, joita ovat Välimeren tomaatti, Meksikon pippuri ja Original, Päivi Joki kertoo.

SaveSave

”Tuotekehityksen lähtökohdaksi otettiin kaksi kasvavaa kuluttajatrendiä: proteiinibuumi ja kasvava tarve löytää vaihtoehtoisia proteiininlähteitä lihan rinnalle.”

Mifu-ruokarae syntyy Seinäjoella

Uuden tuotteen kehittämiseen tarvitaan paljon muutakin kuin tuotekehittäjän työpöytä ja laboratorio. Valtaosa Mifun kehitystyöstä tapahtui Valion Seinäjoen tehtaalla, ensin koeajoina 500 litran koekattilassa ja loppuvaiheessa tehtaan oikeilla tuotantolinjoilla.

– Seinäjoen porukka on tehnyt ison työn valmistusprosessin kehittämisen kanssa. Tuotekehittäjien työ joutuu aina kovaan testiin, kun tuote siirtyy omalta työpöydältä isompaan mittakaavaan. Onnistuneita lopputuloksia ei saataisi aikaan ilman tiivistä yhteistyötä, Niko ja Päivi kiittelevät kollegoitaan Etelä-Pohjanmaalla.

Niko Nurmi on ehtinyt työskennellä Mifun kanssa kaksi ja puoli vuotta, Päivi vajaa kaksi. Tuote on tullut sinä aikana heille varsin tutuksi.

– On ollut hienoa olla mukana tekemässä jotain ihan uutta. Tuotteen hiominen täydelliseksi on vienyt aikaa, mutta valmis lopputulos palkitsee jokaisella maistokerralla, Päivi kehuu.

SaveSave


Energiatarpeesi