Meijeristiharjoittelijat ovat maitoalan tulevia ammattilaisia

Valion meijereissä, juustoloissa ja muissa tehtaissa työskentelee vuosittain osana opintojaan kymmeniä meijeristiharjoittelijoita. Harjoittelussa koulussa opitut taidot viedään käytäntöön suuren tuotannon mittakaavassa. Monen ura jatkuu Valiolla myös valmistumisen jälkeen.

Miten meijeristiksi tullaan?

– Meijeristiharjoittelulla on Suomessa pitkät perinteet. Harjoittelijoita on ollut suunnilleen yhtä kauan kuin meijereitäkin. Yhteistyö yritysten ja oppilaitoksen välillä onkin todella tiivistä, Valion Seinäjoen tehtaan henkilöstöpäällikkö Jyri Lammela kertoo.

Meijeristiksi voi opiskella Suomessa ainoastaan yhdessä paikassa, Hämeen ammatti-instituutissa. Ammatillinen koulutus kestää kolme vuotta, josta yhteensä vuosi on harjoitteluja. Toisena opiskeluvuonna tehdään neljä kuukautta kestävä perusharjoittelu ja opintojen loppuvaiheessa seitsemän kuukauden mittainen täydennysharjoittelu.

Laura Talvitie ja Tuomas Soini tekevät parhaillaan Valion Seinäjoen meijerissä täydennysharjoitteluaan. Maitoala on molemmille tuttu jo lapsuudesta lähtien. Lauran molemmat vanhemmat ovat töissä Seinäjoen tehtaalla, ja Tuomaksen perheellä on maatila Kauhajoella.

– Olin saanut meijerissä työskentelystä hyvän kuvan vanhempien töiden kautta. Omat kokemukset kesätöistä voin pakkaamisen parissa vahvistivat päätöstä lähteä opiskelemaan alaa itsekin, Laura kertoo.

– Maitoala on kiinnostanut aina, joten lukion jälkeen seuraavaa opiskelupaikkaa ei tarvinnut paljon miettiä, Tuomas täydentää. Oikeita töitä alusta asti Meijeristiharjoittelu on käytännönläheistä työssä oppimista, kuten alan opinnotkin. Suurin ero kouluun on Lauran ja Tuomaksen mukaan tuotannon mittakaavassa.

– Koulussa meillä on oma opetusmeijeri, jossa valmistuksen eri vaiheita on päässyt harjoittelemaan. Mutta onhan se ihan eri asia tehdä jotain tuotetta tuhansia litroja kymmenien sijaan, Laura ja Tuomas pohtivat.

Lauran työpiste on Seinäjoella rahkojen valmistuksessa, kun taas Tuomas on keskittynyt Valio Oivariini® levitteen valmistusprosessin hallintaan. Suuri osa työstä on prosessin ohjaamista ja seuraamista tietokoneilla, mutta laatua tarkkaillaan myös aistinvaraisella arvioinnilla eli maistamalla ja haistamalla.

Harjoittelijat tekevät Seinäjoella samoja töitä kuin työkaveritkin, sillä vastuuta harjoittelijoille annetaan heti alusta alkaen.

– Täydennysharjoittelussa perehdytys kestää vähintään kuukauden, mutta sen jälkeen työtä tehdään pitkälti itsenäisesti, toki työkaverien tuella. Ideana on kuitenkin, että kuukauden jälkeen harjoittelija voi jo lomittaa vakituisia työntekijöitä, Jyri Lammela kertoo.

Valoisat tulevaisuudennäkymät

Harjoittelun loppupuolella Lauralla ja Tuomaksella on luvassa näyttökoe ammattiosaamisen näyttö, jonka tarkoituksena on osoittaa, että harjoittelija hallitsee tuotteen valmistusprosessin kaikki vaiheet. Sitä ennen edessä on kuitenkin vielä monta päivää uuden oppimista. Tähän mennessä molemmat ovat viihtyneet Seinäjoen meijerillä hyvin.

– Vaikka perusasiat ovat tuttuja koulusta, työssä oppii tosi paljon lisää. Työ myös palkitsee ihan eri tavalla, kun lopputuloksen näkee kaupan hyllyllä. Voi ajatella hyvillä mielin, että mä olen ollut mukana tekemässä tuota tuotetta, Laura ja Tuomas kehuvat.

Tulevaisuudelta molemmat toivovat vakituista paikkaa meijerialan parissa. Mahdollisuudet ovat hyvät, sillä valtaosa meijeristeistä työllistyy heti valmistuttuaan.

– Valiolla olisi kiva jatkaa, vaikka ihan täällä Seinäjoella, Laura ja Tuomas toteavat yhteen ääneen.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›