Miten voin edistää luonnon monimuotoisuutta?

Me kaikki voimme huolehtia ympäristön hyvinvoinnista ja siten myös monimuotoisuuden säilymisestä. Kaikki ilmastonmuutoksen hillitsemisen teot auttavat myös biodiversiteetin säilymisessä.

– Meistä jokaisen pitäisi vähentää kulutusta huomattavasti. Voisimme esimerkiksi ostaa ruokaa ja tavaroita harkitusti vain todelliseen tarpeeseen ja suosia ruokaostoksilla sellaisia tuotteita ja tuottajia, jotka tekevät oikeita tekoja ympäristön hyväksi. Myös luomutuotteet ovat oikein hyvä keino yksittäiselle ihmiselle vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen, pohtii Valion alkutuotannon asiantuntija Heidi Huttunen.

Vieraslajit vievät tilaa alkuperäislajeilta

Vieraslajit ovat suuri biodiversiteetin ongelma, joka heikentää luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi lupiini, jättipalsami ja kurtturuusu ovat lajeja, jotka heikentävät alkuperäisten lajien elinolosuhteita ja selviämismahdollisuuksia. Niitä voi siis käydä itse kitkemässä pois ja siten torjua haitallisia vieraslajeja.

– Monipuolinen niittylajisto kertoo luonnon monimuotoisuudesta. Huolena ovat lupiinit ja muut vieraslajit, jotka vievät tilaa muilta lajeilta – eli yksipuolistavat biodiversiteettiä. Mitä enemmän on eri lajeja, sitä parempi! Paljon lajeja tarkoittaa monimuotoisuutta riippumatta siitä, ovatko ne harvinaisia vai eivät, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen.

Houkuttele hyönteisiä pihaan

Biodiversiteetin kannalta yksi suurimmista ongelmista on hyönteiskato: etenkin pölyttäjien määrä on vähentynyt Suomessa, mikä vaarantaa hyönteispölytteisten kasvien menestymistä ja sadon muodostusta. Siksi hyönteisiä kannattaa auttaa myös omassa pihassa.

– Oman kotipihan viheraluetta kannattaa hoitaa siten, että laajojen nurmikkoalueiden sijaan annetaan osan muuttua niityksi, jolloin saadaan monipuolinen kasvualusta. Kotinurmikko on yksipuolinen ja yksilajinen, eikä se tuo iloa hyönteisille, jotka ovat monimuotoisuuden kannalta välttämättömiä, lisää Lahdenvesi-Korhonen.

Heidi Huttunen on samoilla linjoilla ja tuo mukaan myös tulevaisuuden ruoantuotantonäkökulman:

– Esimerkiksi rypsi, rapsi, metsämarjat ja hedelmäpuut hyötyvät suuresti hyönteisten tekemästä pölytyksestä. Rypsistä ja rapsista saadaan öljyä, ja siemen, joka prosessista jää yli, on suomalaisten lehmien tärkeä valkuaisrehu. Onnistunut hyönteispölytys lisää rypsin ja rapsin satoa ja sadon määrä vaikuttaa kotimaisen rehuvalkuaisen saatavuuteen.

Luonnon monimuotoisuus on siis tärkeää tulevaisuuden ruoantuotannon kannalta, mutta myös elinkelpoisen planeetan ylläpitämisen vuoksi. Jokaisen pienetkin teot ovat tärkeitä, ja esimerkiksi oman ympäristön havainnointi, tarkkailu ja tiedonkeräys ovat hyviä askelia kohti monimuotoisempaa luontoa.

– Kuka tahansa voi bongailla lajeja, vaikkapa niitä kaikille tuttuja: päivänkakkaraa, mesimarjaa, kottaraista, neitoperhosta, kimalaisia... Pientareet ovat täynnä paikoin tosi hyvää niittylajistoa, kuten keltanoa, mäkitervakkoa, kissankelloa ja muita kellokukkia. Mitä enemmän erilaisia lajeja onnistuu bongaamaan, sen parempi! Havainnot voi käydä lisäämässä Luomuksen Vihko-tietokantaan osoitteessa https://laji.fi/vihko, tiivistää Huttunen.

Vinkit kesäiseen lajibongailuun omassa lähiympäristössä

Me kaikki voimme tehdä tekoja monimuotoisuuden hyväksi! Myös pienet teot ovat tärkeitä, ja esimerkiksi oman ympäristön havainnointi, tarkkailu ja tiedonkeräys ovat hyviä askelia kohti monimuotoisempaa luontoa.

Kiertele lähiympäristössäsi ja tarkkaile, löytyykö sieltä esimerkiksi seuraavia lajeja:

Kasvit: päivänkakkara, mesimarja, keltanot, mäkitervakko, kissankello ja muut kellokukat, orvokit, apilat, virnat, timotei

Linnut: kottarainen, räystäspääsky ja muut pääskyt, rastaat, västäräkki, varpuset

Hyönteiset: erilaiset perhoset, kimalaiset, mehiläinen, paarmat, leppäkerttu, kastemato

Kirjaa havaintosi ylös ja käy lisäämässä ne Luomuksen tietokantaan osoitteessa https://laji.fi/vihko. Näin edistät luonnon monimuotoisuuden ylläpitämistä, autat pitämään tietokantaa ajan tasalla ja samalla edesautat planeettamme säilymistä elinkelpoisena.

Ilmasto
Luonnon monimuotoisuus maitotiloilla
Ilmasto
Kottarainen ja kimalainen bongattu – maitotilat ja lehmät töissä luonnon monimuotoisuuden puolesta

Kohti hiilineutraalia maitoa 2035

Tunnemme maidontuotannon ympäristövaikutukset ja vastuunamme on vähentää niitä aktiivisesti. Maidontuottajat maatalous ovat osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Lue lisää