Monipuolisesti maidosta Valion Seinäjoen tehtaalla

Valion Seinäjoen tehtaan toiminta käynnistyi 1960-luvulla voin ja maitojauheen valmistuksella. Nykyään Pohjanmaalla tehdään myös muun muassa kaikki Valio Oivariini® levitteet, rahkaa, raejuustoja ja Valio MiFU™ ruokaraetta. Tuotteistoltaan tehdas on Valion monipuolisimpia ja maidonjalostusmäärältään suurin. Lisäksi tehtaan yhteydessä toimii Valion tuottajalaboratorio.

Voita yli 50 vuoden ammattiaidolla

Jos olet joskus syönyt Ranskassa croissantin, se on hyvällä todennäköisyydellä valmistettu Seinäjoella tehdyllä Valio voilla. Kotimaassa ja maailmalla arvostettua laatuvoita on valmistettu Seinäjoen tehtaalla jo yli 50 vuotta. Ensimmäisen kerran voikirnut pyörähtivät käyntiin tuolloin upouudella tehtaalla helmikuussa 1965. Maitojauheen kuivaaminen oli aloitettu noin kuukautta aikaisemmin.

Seinäjoen valiolaiset valmistavat edelleen kaiken Valion voin ja valtaosan maitojauheista. Lisäksi tehtaan linjoilla syntyvät Valio Oivariini® levitteet, Valion rahkat, raejuustot, kreikkalaiset jogurtit sekä Valio Gefilus® tehoshot juomat.

– Monia tuotteita, kuten laktoositonta maitojauhetta ja Valio MiFU™ ruokaraetta valmistetaan Suomen markkinoiden lisäksi vientiin. Kansainvälisesti kiinnostava, aivan uudenlainen tuote on myös Valio ValSa® maitosuolaa sisältävä, vähempisuolainen Valio Oivariini® levite, kertoo tehtaanjohtaja Timo Panula.

Tuoretuotteita Seinäjoella tehdään lähes 30 miljoonaa, maitojauheita 34 miljoonaa kiloa ja voita sekä levitteitä 64 miljoonaa kiloa vuodessa. Tuotteiden valmistuksessa ja muissa tehtävissä työskentelee yhteensä 370 valiolaista. Etelä-Pohjanmaalla maitotilayrittäjien kautta tehtaan työllistävä vaikuttavuus kasvaa yli 3 700 henkilöön ja taloudellinen vaikuttavuus 160 miljoonaan.

Maito tulee Seinäjoen tehtaalle läheltä.

Laatutuotteiden valmistus vaatii tarkkuutta

Tuotteiden valmistukseen käytettävä maito tulee Seinäjoen tehtaalle läheltä: keskimäärin kuljetusmatkaa kertyy 69 kilometriä. Herkän raaka-aineen kuljetus ja käsittely vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta joka vaiheessa, tietää Seinäjoella kohta 20 vuotta tuotevalmistajana työskennellyt Päivi Haapanen.

– Laadukkaat tuotteet syntyvät, kun puhtaus, hygienia ja luja ammattitaito ovat kohdillaan aina tilalta kuluttajalle asti. Kaikki käsittelyvaiheiden pitää onnistua hyvin, että kuluttajat saavat nauttia maukkaita ja hyvälaatuisia tuotteita. Niiden valmistaminen onkin tässä työssä kaikkein palkitsevinta, Päivi Haapanen pohtii.

Laajaa laboratoriotoimintaa

Seinäjoelle saapuu päivittäin monta litraa maitoa, jota ei käytetä tuotteiden valmistuksessa, vaan analysoidaan tehtaan yhteydessä toimivassa laboratoriossa.

– Meillä analysoidaan jokaisen valiolaisen tilan maidon koostumus ja laatu. Lisäksi laboratoriossa tutkitaan Valioryhmän tuottajien ja osuuskuntien lähettämät rehu-, hormoni- ja utaretulehdusnäytteet. Vuosittain analysoitavia näytteitä kertyy 1,7 miljoonaa, joka on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen määrä, kertoo laboratorion esimies Minna-Kaisa Maunumaa. Seinäjoen laboratorio tekee myös kaikki Valion Seinäjoen tehtaan tuotannon tarvitsemat analyysit.

Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Suomen suurin hillotehdas löytyy Suonenjoelta
Valiojengi
Riihimäen meijeri ja välipalatehdas loistavat ympäristöasioissa