Naapurit voivat parantaa lehmien hyvinvointia yhdessä

Tuomme lähipäivinä kauppoihin Valion vapaan lehmän maidon. Jatkossa kaikki tavalliset maitomme tulevat siis tiloilta, joilla lehmät elävät vapaana pihattonavetassa. Lehmät voivat liikkua, ruokailla, levätä ja viettää aikaa laumassa omassa tahdissaan.

Vapaan lehmän maitoa on toki ollut tarjolla jo tätä ennen. Jalasjärvinen meijeri Juustoportti toi vapaan lehmän maidon kauppoihin viisi vuotta sitten, ja on tehnyt hienoa työtä lehmien hyvinvoinnin eteen. Juustoportti kertoikin 13.9. Helsingin Sanomien etusivulla omista vapaan lehmän maidon kriteereistään. Meillä molemmilla on käytössä omat eläinten hyvinvointiohjelmat, mutta tavoite lehmien hyvinvoinnin parantamiseksi on yhteinen. On hienoa, että pieni ja ketterä kirittää tässä työssä meitä isompia.

Vapaan lehmän maito ei tosin ole uusi asia Valiollekaan. Kaikesta maidosta yli kaksi kolmasosaa tulee jo nyt pihatoista, joissa lehmät pääsevät liikkumaan vapaasti. Uutta sen sijaan on se, että laitamme vapaan lehmän maidon nyt ensimmäistä kertaa omaan purkkiinsa, jotta kuluttajien olisi helppo tehdä omien arvojensa mukaisia valintoja. Toivottavasti tulevaisuudessa yhä useampi eläinperäinen tuote tulee tiloilta, joilla eläimet pääsevät liikkumaan vapaasti päivittäin.

Uudistimme pari vuotta sitten Valion oman lehmien hyvinvointiohjelman, ja maksamme vastuullisuuslisää tiloille, jotka sitoutuvat yhteisiin hyvinvointia lisääviin toimiin. Kaikki vapaan lehmän maitotilat ovat luonnollisesti sitoutuneet vastuullisuuslisän ehtoihin. Lisän suuruus on tällä hetkellä kaksi senttiä per maitolitra. Lisäksi vaadimme, että kaikkien uusien navettojen on oltava pihattoja. Siksi lehmien vapaasta liikkumisesta tuleekin pikkuhiljaa uusi normaali.

Missä meillä sitten on vielä parantamista? Vapaan lehmän maitotiloilla iso osa lehmistä pääsee ulkoilemaan, mutta eivät kaikki: noin 60 prosenttia Valion pihattotiloista  on järjestänyt lehmille laiduntamis- tai muun ulkoilumahdollisuuden, esimerkiksi ulkoilutarhan. Tämä ei vielä riitä, vaan laiduntamista ja ulkoilua pitää lisätä. Ohjeistamme tiloja ottamaan asian huomioon jo navetan suunnitteluvaiheessa. Valmistelussa on myös uusia toimenpiteitä ulkoilun lisäämiseksi. Perinteisten parsinavettojen lehmät pääsevät laiduntamaan kesäisin vähintään 60 päivän ajaksi.

Valio on 5 100 suomalaisen maitotilan omistama yritys, ja maksamme toimintamme kaikki tuotot perhetiloille Hangosta Utsjoelle. Koska tiloja on paljon, myös muutokset vievät oman aikansa. Ison toimijan etuna on kuitenkin se, että voimme viedä eläinten hyvinvointia lisääviä asioita eteenpäin laajalla rintamalla. Olemmekin ylpeitä työstä, jota maitotiloilla on tehty vuosien varrella. Emme ole vielä valmiita tai täydellisiä, vaan tekemistä riittää paljon myös tulevaisuudessa.

Lehmien hyvinvointi syntyy pienistä teoista, joita maitotiloilla tehdään päivittäin. Tärkeintä on että muutosta tapahtuu, ja suunta on yhteinen. Kiritetään siis toisiamme jatkossakin!

Vastuullisuus
Vapaan lehmän maito on vastuullinen valinta
Vastuullisuus
Usein kysyttyä vapaan lehmän maidosta
Vastuullisuus
Eläinten hyvinvointi