Suomalaiskodeissa syödään nyt juustovoileipiä ja leivotaan − näin arki rullaa maitotiloilla ja meijereissä

Vessapaperia, makaronia, käsidesiä ja leivontatarpeita. Näitä suomalaiset ostivat koronaepidemian alkaessa vilkkaasti. Jääkaapit ovat nyt täynnä, ja hamstrausvaihe on hiipunut, kun ihmiset ovat huomanneet, että ruokaa tulee kaupan hyllyyn joka päivä lisää. Suomessa ruokahuolto toimii myös poikkeusoloissa. Siitä kiitos kuuluu suomalaisille, jotka valitsevat ostoskoriin kotimaista myös tavallisina aikoina.

Tässä jutussa kuulumisensa kertovat luomumaitotilaa pyörittävä Aino Wathén Hausjärveltä, Valion Riihimäen tehtaanjohtaja Tapio Tammi ja myynnistä vastaava Elli Siltala. Valio on suomalaisten maidontuottajien omistama yritys. Joka toinen päivä maitoauto hurauttaa tilalle ja vie maidon meijeriin tai juustolaan.

"Kaikki tehtaamme Helsingistä Ouluun pyörivät toistaiseksi normaalisti. Olemme tarkentaneet jo entuudestaan tiukkoja hygieniaohjeita ja vältämme lähikontakteja työntekijöiden kesken. Tällä hetkellä tehtaalle saavat tulla vain harvat ja valitut vieraat, esimerkiksi kuljetusautot. Muuten tapaamiset on siirretty tulevaisuuteen tai ne hoidetaan videolla", tehtaanjohtaja Tapio Tammi Riihimäeltä kertoo.

"Tehtaalta lähtee päivässä 100-150 kuormaa esimerkiksi jogurttia ja maitoa", Tapio jatkaa.

Vispikermaa ja Oltermannia

Yli miljoona suomalaista on nyt etätöissä (Yle, 5.4.), ja myös koululaiset ovat kotona. Se näkyy myös Valiolla.

"Erityisesti hyvin säilyviä tuotteita kuten juustoja ja Oivariinia on mennyt paljon. Kodeissa on viime viikkoina myös leivottu ja laitettu ruokaa innokkaasti. Esimerkiksi yhden vispikerman myynti kasvoi maaliskuun puolivälissä normaalista 5 500 litran viikkovauhdista lähes 8 000 litraan, kertoo Valion myynnistä vastaava Elli Siltala.

Valiolla on Suomessa 12 tehtaan lisäksi kolme jakeluvarastoa ja päävarasto. Eri puolilla maata sijaitsevat toimipisteet tasaavat epidemian vaikutuksia.

"Hamstrausvaihe on ohi ja jääkaapit täynnä. Seuraamme jatkuvasti tilannetta ja teemme tarvittavia muutoksia nopeasti tuotannossa. Meille on kunnia-asia, että pystymme yhdessä kauppojen kanssa toimittamaan tavaraa hyllyihin myös poikkeusaikana."

Kun valitset ostoskoriin kotimaista, vahvistat samalla Suomen ruokaturvaa

Suomessa huoltovarmuus on maailman kärkeä,  ja suurin osa ruoasta tuotetaan suomalaisista raaka-aineista, kotimaisin voimin.

"Haluan kiittää ihmisiä siitä, että he valitsevat kauppareissullaan suomalaista ruokaa myös tavallisina aikoina. Koska meillä on paljon omaa tuotantoa, ruokaa on saatavilla myös poikkeusoloissa. Jokaisella  valinnalla on merkitystä myös työllisyyden näkökulmasta. Valitsemalla kaupassa kotimaista varmistamme samalla, että ruoantuotanto säilyy Suomessa: pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito korkealla ja tehtaiden pyörät pyörimässä".

Valio on 4 700 suomalaisen maitotilayrittäjän omistama yritys, ja kaikki tuotot maksetaan tiloille. Yksi parhaista tavoista tukea suomalaisten maidontuottajien työtä löytyy juustohyllystä. Tällä hetkellä puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta.

Toukolan tilan lehmät lypsävät niin kuin aina

Toukolan luomumaitotila sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Riihimäen tehtaalta, ja tilalla on 51 lehmää. Lehmät täytyy hoitaa päivittäin, oli poikkeustilanne tai ei. Eroa tavalliseen arkeen tuovat normaaliakin tarkempi hygieniaohjeistus, turvavälin pitäminen ihmisten välillä sekä omasta terveydestä huolehtiminen. Maitoauton kuljettajan kanssa vältetään lähikontaktia eikä jäädä jutustelemaan.

"Nyt kun perheen koululaiset ovat kotona, vietämme enemmän aikaa yhdessä. Onneksi omassa pihapiirissä riittää tilaa temmeltää. Olemme Suomessa erityisasemassa vahvan kotimaisen ruoantuotannon ansiosta. Tällaisissa poikkeustilanteissa se onkin tärkeää, ja olen huomannut, että moni maidontuottaja kokee tärkeänä olla mukana tuottamassa ruokaa Suomeen yhteisen ruokahuollon puolesta", Aino Wathén sanoo. (Lue laajempi juttu Toukolan tilan arjesta)

Suurin osa maitotiloista sijaitsee Pohjanmaan ja Itä-Suomen sekä Pohjois-Savon seudulla. Suomen ruokahuollon kannalta on tärkeää, että maitotilat ovat hajallaan ympäri maan ja pääosin etäämmällä Etelä-Suomen tiiviistä asutuksesta.

Mikä ihmeen huoltovarmuus? Ruokaa, sähköä ja lääkkeitä myös poikkeusoloissa

Huoltovarmuus tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan pyörät pyörivät myös poikkeusoloissa. Kun huoltovarmuus on kunnossa, ihmisille riittää ruokaa, koteihin saadaan sähköä, autoihin bensaa ja sairaaloihin lääkkeitä. Valio on yksi Suomen ruokahuoltoa turvaavista yrityksistä.

  • Omavaraisuus kertoo siitä, miten hyvin valtio kykenee tuottamaan ruokaa asukkailleen. Jos kaikki tuotettu ruoka syötäisiin itse, olisi omavaraisuus 100 %. Käytännössä mikään maa ei ole täysin omavarainen, vaan ruokaa tuodaan ja viedään (Lähde: Ruokatieto).
  • Suomi on The Global Food Security Index -vertailun (2019) mukaan maailman viidenneksi paras maa ruokaturvan osalta. Meillä ruoan omavaraisuusaste on noin 80 %. Sen verran syömästämme ruoasta tuotetaan siis kotimaassa.
  • Suomi on 100 % omavarainen maitotuotteiden suhteen eli niitätuotetaan saman verran kuin syödään. Käytännössä meille myös tuodaan maitotuotteita, ja vastaava määrä tuotteita menee vientiin.
  • Maidontuotanto onnistuu Lappia ja Kainuuta myöten myös siellä, missä ruokakasveista ei säiden takia saada kunnon satoa. Maitotilat viljelevät lehmien syömän nurmen ja usein myös muun rehun itse. Ulkomaalaista soijaa Valion lehmät eivät syö ollenkaan.
  • Valio on yksi huoltovarmuuden kannalta kriittisistä yrityksistä, sillä otamme vastaan noin 80 % Suomessa lypsetystä maidosta ja teemme siitä erilaisia tuotteita. Olemme säännöllisesti mukana Huoltovarmuuskeskuksen järjestämissä kriisiharjoituksissa.
Maitotiloilla arki jatkuu poikkeustilasta huolimatta
Helena Karhujoki
Muutaman raaka-aineen helpot arkireseptit
Varautuminen koronavirukseen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›