Näin rajoitat ruokahävikkiä

Suomessa heitetään suuret määrät ruokaa roskiin. Kun syötäväksi sopiva ruoka jää käyttämättä, suurin ongelma ei suinkaan ole siitä syntyvä bio- tai sekajäte. Ruoan mukana hukkaan valuvat sen valmistukseen käytetyt raaka-aineet, energia ja työpanos. Ruokahävikin vähentäminen onkin merkittävä ympäristöteko. Hävikkiä vähentämällä vähennetään jätteen määrää ja säästetään luonnonvaroja.

Maitotuotteet säilyvät kylmässä

Kun ruoan säilyttää oikein, se säilyy hyvänä pidempään ja ruokahävikkiä syntyy vähemmän.

Maitotuotteet tulee säilyttää jääkaapissa enintään +6 asteessa. Yleinen ohjenuora on, että mitä kylmemmässä maitotuotteet säilyttää, sitä pidempään ne säilyvät. Jääkaapin ovi ei ole maitotuotteiden säilyttämiseen paras paikka, vaan maitotuotteet kannattaa sijoittaa lähelle jääkaapin takaseinässä näkyviä kylmäelementtejä.

Myös muiden ruokien sijoittelulla jääkaapissa on merkitystä. Voimakkaasti haisevien ruoka-aineiden haju tarttuu maitotuotteisiin helposti. Niinpä esimerkiksi kalat kannattaa pakata tiiviiseen astiaan ja pitää kaukana maitotuotteista. Kun maitotölkit ja muut pakkaukset sulkee huolella, vieraat hajut ja maut eivät tartu tuotteisiin niin helposti.

Korkillinen maitotölkki on säilytyksen kannalta kätevä. Tölkin voi avattunakin säilyttää kyljellään jääkaapin hyllyllä. Kun pakkaus sulkeutuu korkin myötä tiiviimmin, vieraat hajut ja maut eivät vaikuta tuotteeseen niin helposti.

Maitotuotteita ei sovi myöskään unohtaa pitkäksi aikaa lämpimään, vaikkapa tarjoilupöydälle. Katkeamaton kylmäsäilytys pidentää tuotteen käyttöikää.

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä

Maitotuotteisiin merkitään parasta ennen -päivämäärät. Avaamattomina maitotuotteet säilyvät moitteettomina parasta ennen -päivään asti, mutta parasta ennen -päivä ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää.

Esimerkiksi avaamattomat hapanmaitotuotteet säilyvät yleensä kunnollisina useita vuorokausia parasta ennen -päiväyksen jälkeen, kun tuotetta on säilytetty oikein.

Avattuina maitotuotteet säilyvät jääkaapissa yleisesti ottaen 3-4 päivää. Takaraja ei kuitenkaan ole ehdoton.

Maitotuotteiden kohdalla kannattaa luottaa aisteihinsa. Haistamalla ja maistamalla havaitsee, jos tuote on pilaantunut. Kokkareista maitoa tai muuten epäilyttävän näköistä tai makuista tuotetta ei kannata käyttää.

Maidon käyttökelpoisuuden voi testata helposti kaatamalla maitoa kuumaan kahviin. Jos maito saostuu, sitä ei pidä käyttää. Jos maito tuoksuu ja maistuu normaalilta ja kestää kahvikokeen, sitä voi huoletta hörppiä!


Kaikki ruoka käyttöön

Ruokahävikkiä voi vähentää myös hyödyntämällä ruoan viimeiseen pisaraan ja palaseen.

Jogurttitölkistä saa viimeisetkin pisarat käyttöön, kun lorauttaa pohjalle mehua tai maitoa ja ravistaa. Näin syntyy herkullinen jogurttijuoma tai smoothien pohja. Kuiva juustonkannikkakin kelpaa hyvin syötäväksi. Sen voi vaikkapa raastaa lämpimien voileipien tai pitsan päälle.

Kaupassa pakkauskoko kannattaa valita oman tarpeen mukaan. Valion valikoimassa on eri pakkauskokoja kaikissa tuoteryhmissä.

Ruokalista ja -ostokset on hyvä suunnitella ennen kauppaan menoa, jolloin ruokaa ei tule ostettua liikaa varmuuden vuoksi. Valio.fi-palvelun reseptit tarjoavat vinkkejä ruoanlaittoon ja ruokalistan suunnitteluun. Reseptipalvelussa on myös Kauppalista-työkalu, jonka avulla voit koota kauppalistan resepteihin tarvittavista ruoka-aineista.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi