Monet Valion luomutuotteista tehdään Oulun meijerissä Maikkulassa. Siellä valmistetaan päivittäin muun muassa luomumaitoja ja -jogurtteja sekä luomupiimää ja viiliä. Oulun lisäksi luomutuotteita tehdään myös esimerkiksi Joensuussa, Riihimäellä ja Seinäjoella.
– Merkittävin ero luomutuotteiden valmistamisessa muihin verrattuna on raaka-aine eli meille valiolaisilta tiloilta tuleva luomumaito. Valmistusvaiheessa on tärkeää huolehtia, että se pysyy muista raaka-aineista erillään, Oulun meijerin kehityspäällikkö Sonja Kimpimäki kertoo.
Kun raaka-aineet ovat kunnossa, ei itse valmistus lopulta eroa suuresti muista tuotteista. Luomutuotteet tehdään samoilla linjoilla ja koneilla, mutta laitteet pestään tai huuhdellaan aina tavallisten ja luomutuotteiden välissä. Näin varmistetaan, ettei luomutuotteisiin päädy esimerkiksi tavallista maitoa.
– Luomutuotteiden valmistusta varten on tehty omat ohjeet, joihin kaikki luomutuotteiden kanssa työskentelevät perehdytetään, kehitys- ja laatupäällikkö Kaisa Haipus kertoo.
Valio Luomu™ tuotesarjan valikoima laajenee ja elää kysynnän mukaan. Syksyllä 2020 koko tuotesarjan pakkaukset saivat uuden ilmeen, joka kertoo entistä vahvemmin tuotteiden puhtaudesta ja mausta raikkaan modernilla tyylillä.
Luomutuotteiden valmistus ja pakkaaminen on jaettu eri meijereihin sen mukaan, mihin ne ovat keskittyneet. Oulussa tehdään muutenkin paljon hapanmaitotuotteita, joten jogurtin ja viilin kaltaiset hapatetut tuotteet kuuluvat luontevasti sinne. Seinäjoella valmistetaan puolestaan kaikki muutkin Valion rahkat, Pitäjänmäellä mehut ja marjakeitot ja Joensuussa juustoja. Luomumaito tuodaan meijereihin eri puolilta Suomea. Valmistuspaikka lukee pakkauksen kyljessä ja löydät sen myös tuotesivuilta.