Näin Valion luomutuotteet tehdään

Moni Valion luomutuotteista tehdään Oulun meijerissä Maikkulassa. Siellä valmistetaan päivittäin muun muassa luomumaitoja ja -jogurtteja sekä luomupiimää, -viiliä ja -tuorepuuroja. Oulun lisäksi luomutuotteita tehdään myös esimerkiksi Joensuussa, Riihimäellä ja Seinäjoella.

Mitä luomutuotteiden valmistaminen vaatii?

– Merkittävin ero luomutuotteiden valmistamisessa muihin verrattuna on raaka-aine eli meille valiolaisilta tiloilta tuleva luomumaito. Valmistusvaiheessa on tärkeää huolehtia, että se pysyy muista raaka-aineista erillään, Oulun meijerin kehityspäällikkö Sonja Kimpimäki kertoo.

Kun raaka-aineet ovat kunnossa, ei itse valmistus lopulta eroa suuresti muista tuotteista. Luomutuotteet tehdään samoilla linjoilla ja koneilla, mutta laitteet pestään tai huuhdellaan aina tavallisten ja luomutuotteiden välissä. Näin varmistetaan, ettei luomutuotteisiin päädy esimerkiksi tavallista maitoa.

– Luomutuotteiden valmistusta varten on tehty omat ohjeet, joihin kaikki luomutuotteiden kanssa työskentelevät perehdytetään, kehitys- ja laatupäällikkö Kaisa Haipus kertoo.

Uusia luomutuotteita tekemässä

Uusimpia Oulun luomutuotteita ovat Valio Luomu™ jogurttiset tuorepuurot, jotka tulivat kauppoihin toukokuussa 2017. Ennen sitä Oulussa ehdittiin tehdä kuitenkin useampia testieriä eli koeajoja.

– Ensimmäinen versio tuotteen reseptistä syntyy Valion tuotekehittäjien käsissä. Meijerissä tapahtuvilla koeajoilla varmistetaan, että resepti toimii myös suuressa mittakaavassa. Kun kyseessä on tuorepuurojen kaltainen uudenlainen tuote, on testattavaa enemmän kuin esimerkiksi uutta makua kehiteltäessä, Kaisa Haipus selventää.

Tuorepuurojen tapauksessa testattiin etenkin jogurtin seassa olevien viljanjyvien ja -hiutaleiden toimivuutta. Lopullinen resepti syntyi tiiviissä yhteistyössä tuotekehityksen ja meijerin väen välillä.

– Luomun kysyntä kasvaa jatkuvasti. Meille on viimeisen viiden vuoden aikana tullut 15 uutta luomutuotetta valmistettavaksi, mukaan lukien muista meijereistä meille valmistettavaksi siirtyneet tuotteet. Tulevaisuudessa tuorepuuron kaltaisia työprojekteja on siis varmasti luvassa lisää, Sonja Kimpimäki arvioi.

Täällä valmistetaan Valion luomutuotteita

  • Valio Oulu
  • Valio Riihimäki
  • Valio Joensuu
  • Valio Seinäjoki
  • Valio Pitäjänmäki, Helsinki
  • Valio Vantaa
  • Valio Turenki

Luomutuotteiden valmistus ja pakkaaminen on jaettu eri meijereihin sen mukaan, mihin ne ovat keskittyneet. Oulussa tehdään muutenkin paljon hapanmaitotuotteita, joten jogurtin ja viilin kaltaiset hapatetut tuotteet kuuluvat luontevasti sinne. Seinäjoella valmistetaan puolestaan kaikki muutkin Valion rahkat, Pitäjänmäellä mehut ja marjakeitot ja Joensuussa juustoja. Luomumaito tuodaan meijereihin eri puolilta Suomea. Valmistuspaikka lukee pakkauksen kyljessä ja löydät sen myös tuotesivuilta.

Lue lisää Valion tuotteiden synnystä:

Valion tuotantolaitokset Suomessa
Helena Karhujoki
Oulussa jalostetaan pohjoisen maidosta laatutuotteita
Riihimäen meijeri ja välipalatehdas loistavat ympäristöasioissa
Valion Joensuun juustola luo makua ja hyvinvointia
Valio mehuja Pitäjänmäen tehtaalta
Valion Vantaan tehdas on erikoistunut sulatejuustoihin
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›