Okra-messujen tunnelma parhaimmillaan

Okra-messut starttasivat Oripään aurinkoisilla mutta tuulisilla aukeilla keskiviikkona 3.7.2019, ja maatalouden ystävät saavat nauttia messuista lauantaille 6.7. asti. Tarjoilemme vieraille kesän herkkumakuja ja päivänpolttavia aiheita, kuten ilmastotyötä.

Okran ensimmäiset päivät ovat jo takanapäin. Messuteltassamme käy rauhallinen kuhina, kun kävijät tutustuvat hiilineutraalin maidon tavoitteisiin, Valion tuotteisiin sekä koekeittiön henkilöihin ja makupaloihin. Sadettakin on luvattu mutta alan ihmiset eivät ole sokerista tehtyjä. Kävijöitä odotetaan jopa parikymmentätuhatta päivässä.

- Okra on loistava koko Suomen maatalousväen kohtauspaikka, jossa puhutaan rennosti asiaa ja nautitaan myös hetken tauosta arjen rutiineihin. Me tapaamme täällä tietysti valiolaisia maitotilayrittäjiä ja suuren määrän muita Valion ystäviä, tapahtumamarkkinointipäällikkö Heidi Kuivajärvi kertoo.

Karjanäyttely on sorkkaväen missikilpailu

Aivan kulman takana onkin nelijalkaista messuväkeä, nimittäin karjaa jos jonkinlaista. Lypsyrotuja esitellään karjanäyttelyssä ja paikalla on satoja lehmiä. Lehmät viettävät lehmän elämää messuillakin: karjanäyttelyn eläimet lypsetään kannulypsykoneilla ja maito kerätään yhteiseen tankkiin.

Paneelikeskustelu: hiiliviljelyyn riittää maalaisjärki

Perinteikäs maitojuhla järjestettiin torstaina, ja Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme, hiilineutraalin maidon johtaja Juha Nousiainen ja ensimmäisten joukossa hiiliviljelijäksi kouluttautunut Rami Rauhala keskustelivat Hiilineutraalin maidon kuulumisista.

- Hiiliviljely ei ole rakettitiedettä vaan monia sen mukaisia asioita tehdään jo nyt. Maalaisjärki riittää ja pienillä teoilla pääsee jo pitkälle, Rauhala kertoo. Rauhalan tilalla maalaisjärki on säästänyt myös aikaa ja rahaa: peltojen uudelleenjärjestelyn ansiosta säästyy 1500 km traktoriajoa. Se on sama kuin ajaisi kotitilalta Sievistä Kööpenhaminaan!

- Hiilineutraali maito ja ilmastotyö ovat asia, jota kuluttajat odottavat. Yrityksiltä odotetaan osallistumista isojen, maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisuun ja olemme tässä nyt merkittävästi mukana, Annikka Hurme sanoo.

Kesäherkut maistelussa

Valion koekeittiö on koko joukon voimin Okrassa kokkaamassa kesän herkkuja. Menuun kuuluvat Mifu Jauhis sloppy joe, nyhtönautaa ja coleslaw-salaattia sekä mustikkakukko, jonka päällä on kaunis ja herkullinen kuorrutus: Valio Viola ® tuorejuustoa ja lemon curdia.

Lisäksi kävijät saivat maistaa Valio Salaneuvos® ValSa® goudajuustoa sekä Valio Jäätelöfabriikki jäätelöitä.