Siirry sisältöön
Valiojengi

Saara Lähtevänoja työskentelee Valiolla unelmatyössään teknologiapäällikkönä

Saara Lähtevänoja työskentelee Valiolla unelmatyössään teknologiapäällikkönä

Saaran työssä Valiolla parasta on arkinen aherrus yhdessä kollegoiden kanssa: kahvihetkillä saman pöydän ääressä ideoidaan yhdessä huumoria unohtamatta. Valiolla tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa työskentelee noin 130 ihmistä. Meillä panostetaan elintarvikealan tutkimus- ja kehitystyöhön poikkeuksellisen paljon. Se vakuutti myös diplomi-insinööriksi valmistuneen Saaran, jolla on opintotausta bioprosessi- ja elintarviketekniikan parista.

Kerrot olevasi unelmatyössäsi − mikä uramahdollisuuksissa Valiolla puhutteli?

Muistan miettineeni jo opiskeluaikoina, että Valio on työpaikka, jossa haluaisin joskus työskennellä; arvostan Valion tapaa panostaa uudistumiseen ja kehittymiseen. Aloitin urani tutkijana, etenin vastaavaksi tutkijaksi ja parhaillaan työskentelen teknologiapäällikkönä luotsaten noin kymmenen hengen tiimiä.

Työnkuvani on jatkuvasti laajentunut ja monipuolistunut. Valion kattavan tutkimus- ja kehitystyön vuoksi niin insinöörin (AMK) kuin diplomi-insinöörinkin taustalla voi päätyä meille monenlaisiin tehtäviin tutkimuksen, prosessikehityksen ja tuotekehityksen lisäksi myös esimerkiksi liiketoiminnan tai tuotannon suunnittelutehtävien pariin.

Suomen mittakaavassa Valion tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on elintarvikeyritykseksi poikkeuksellisen laajaa, ja tämä mittava panostus tutkimukseen oli yksi niistä syistä, joiden vuoksi päädyin tehtäviini Valiolle. On palkitsevaa, kun omat projektit etenevät tuotantoon asti ja tutkimustyö on siten konkreettista. Laktoosittomien maitojen kehitys on yksi tyyppiesimerkki siitä, kuinka uraauurtavaa tutkimusta Valiolla on tehty ja tehdään edelleen.

Arvostan myös sitä, että Valiolla tuemme kotimaista ruoantuotantoa ja omavaraisuutta. Saan olla mukana tekemässä ravitsemuksellisesti laadukkaita tuotteita ja kehittämässä prosesseja niin, että hävikkiä ei tule ja tippaakaan maitoa ei mene hukkaan.

Miltä teknologiapäällikön tyypillinen työpäivä näyttää?

Tyypillistä työpäivää ei ole, sillä tehtäväkenttä on vaihteleva ja monipuolinen. Seuraan ja osallistun Valiolla tehtävään tutkimukseen ja työstän ryhmäni kanssa erilaisia projekteja. Osa projekteista on tutkimusprojekteja, joissa tavoitteena voi esimerkiksi olla ilmiöiden ymmärtäminen tai uuden teknologian kehittäminen ja testaaminen. Osa projekteista on prosessinkehitysprojekteja, joita teemme tiiviissä yhteistyössä tehtaiden kanssa. Kolmas projektityyppi on uutuustuoteprojektit, joissa toimimme teknisenä tukena.

Vaihtelevan työn ansiosta pääsen päivittäin kehittymään ja oppimaan paljon. Esimiestyössä roolini on lisäksi toimia tukena ja apuna ryhmäläisilleni. Teemme yhdessä paljon workshop-työskentelyä ja innovointia seuraten kehitystyötä maailmalla ja miettien sitä, mihin suuntaan tutkimusta tulisi kehittää.

”Onnistuminen ja tuotteen kaupan hyllyillä näkeminen on konkreettista ja palkitsevaa; kyseessä on ison porukan yhteinen puristus”

Saara Lähtevänoja

  • Teknologiapäällikkö: Prosessiteknologia-tiimin vetäjä, tutkimus- ja teknologiakehityksen luotsaaminen kohti tulevaisuuden tuotteita ja prosesseja
  • Kokee, että halu oppia uutta on tukenut urakehitystä ja avannut uusia ovia
  • Opiskellut bioprosessi- ja elintarviketekniikkaa ja valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta
  • Totuus tulee lapsen suusta: rehellisin makuraati löytyy kotoa, ja nuori jälkikasvu antaa innokkaasti palautetta hiteistä ja hudeista

Search