Saara Lähtevänoja työskentelee Valiolla unelmatyössään teknologiapäällikkönä

Saaran työssä Valiolla parasta on arkinen aherrus yhdessä kollegoiden kanssa: kahvihetkillä saman pöydän ääressä ideoidaan yhdessä huumoria unohtamatta. Valiolla tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa työskentelee noin 130 ihmistä. Meillä panostetaan elintarvikealan tutkimus- ja kehitystyöhön poikkeuksellisen paljon. Se vakuutti myös diplomi-insinööriksi valmistuneen Saaran, jolla on opintotausta bioprosessi- ja elintarviketekniikan parista.

Kerrot olevasi unelmatyössäsi − mikä uramahdollisuuksissa Valiolla puhutteli?

Muistan miettineeni jo opiskeluaikoina, että Valio on työpaikka, jossa haluaisin joskus työskennellä; arvostan Valion tapaa panostaa uudistumiseen ja kehittymiseen. Aloitin urani tutkijana, etenin vastaavaksi tutkijaksi ja parhaillaan työskentelen teknologiapäällikkönä luotsaten noin kymmenen hengen tiimiä.

Työnkuvani on jatkuvasti laajentunut ja monipuolistunut. Valion kattavan tutkimus- ja kehitystyön vuoksi niin insinöörin (AMK) kuin diplomi-insinöörinkin taustalla voi päätyä meille monenlaisiin tehtäviin tutkimuksen, prosessikehityksen ja tuotekehityksen lisäksi myös esimerkiksi liiketoiminnan tai tuotannon suunnittelutehtävien pariin.

Suomen mittakaavassa Valion tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on elintarvikeyritykseksi poikkeuksellisen laajaa, ja tämä mittava panostus tutkimukseen oli yksi niistä syistä, joiden vuoksi päädyin tehtäviini Valiolle. On palkitsevaa, kun omat projektit etenevät tuotantoon asti ja tutkimustyö on siten konkreettista. Laktoosittomien maitojen kehitys on yksi tyyppiesimerkki siitä, kuinka uraauurtavaa tutkimusta Valiolla on tehty ja tehdään edelleen.

Arvostan myös sitä, että Valiolla tuemme kotimaista ruoantuotantoa ja omavaraisuutta. Saan olla mukana tekemässä ravitsemuksellisesti laadukkaita tuotteita ja kehittämässä prosesseja niin, että hävikkiä ei tule ja tippaakaan maitoa ei mene hukkaan.

Miltä teknologiapäällikön tyypillinen työpäivä näyttää?

Tyypillistä työpäivää ei ole, sillä tehtäväkenttä on vaihteleva ja monipuolinen. Seuraan ja osallistun Valiolla tehtävään tutkimukseen ja työstän ryhmäni kanssa erilaisia projekteja. Osa projekteista on tutkimusprojekteja, joissa tavoitteena voi esimerkiksi olla ilmiöiden ymmärtäminen tai uuden teknologian kehittäminen ja testaaminen. Osa projekteista on prosessinkehitysprojekteja, joita teemme tiiviissä yhteistyössä tehtaiden kanssa. Kolmas projektityyppi on uutuustuoteprojektit, joissa toimimme teknisenä tukena.

Vaihtelevan työn ansiosta pääsen päivittäin kehittymään ja oppimaan paljon. Esimiestyössä roolini on lisäksi toimia tukena ja apuna ryhmäläisilleni. Teemme yhdessä paljon workshop-työskentelyä ja innovointia seuraten kehitystyötä maailmalla ja miettien sitä, mihin suuntaan tutkimusta tulisi kehittää.

Onnistuminen ja tuotteen kaupan hyllyillä näkeminen on konkreettista ja palkitsevaa; kyseessä on ison porukan yhteinen puristus

Entäs sitten tuotekehitys. Mistä kaikki saa alkunsa, ja miten tuotteen matka ideasta kaupan hyllyille etenee?

Mietimme ja seuraamme jatkuvasti ihmisten ruokaan liittyviä toiveita. Toisaalta ihmiset eivät aina tiedä kaipaavansa jotain, ennen kuin tuote kehitetään. Monen innovaation taustalla on Valion määrätietoinen ja korkealaatuinen tutkimus ja teknologiakehitys. Idea saattaa saada myös alkunsa tarpeesta tai ongelmasta, kuten pohjaan palavasta maidosta.

Kehitystyö alkaa laboratoriosta ja etenee pilottivaiheeseen, jossa näytekoko on muutamia litroja. Lopulta matka jatkuu tehtaaseen ja tuhansien litrojen tuotantoon. Yksi mieleenpainuvimmista projekteista on ollut PROfeel® vanukkaan kehitys. Tuotteen kanssa tehtiin toistakymmentä koeajoa. Lopputuloksena syntyi korkeaproteiininen herkku, joka vie kielen mennessään.

Onnistuminen ja tuotteen kaupan hyllyillä näkeminen on konkreettista ja palkitsevaa; kyseessä on ison porukan yhteinen puristus. Valiolla parasta on se, että töitä tehdään yhdessä, apua voi pyytää ja sitä myös aina saa. Myös kokeilemiseen rohkaistaan, ja siihen suhtaudutaan avoimesti. Asioihin tartutaan ja niitä testataan, mutta hyväksytään myös se, että aina paperilla loistavalta vaikuttanut idea ei toimikkaan käytännössä. Se kuuluu osaltaan työn luonteeseen.

Miltä työnteko Valiolla on maistunut?

Työurani Valiolla alkoi sijaisuuden kautta, ja olen viihtynyt täällä eri tehtävissä yli kymmenen vuotta. Uuden kehittämiseen ei koskaan kyllästy. Nautin siitä, että saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ja tehdä asioita yhdessä hyvässä hengessä sekä avoimessa keskustelukulttuurissa.

Valiolla henkilöstöä kuunnellaan paljon, ja henkilöstön jaksamiseen sekä viihtyvyyteen panostetaan. Panostukset myös uudistumisen ja kehittymisen saralla ovat asioita, jotka tekevät työstä merkityksellisempää. Isossa talossa työnkierron mahdollisuudet ovat monet, mikä mahdollistaa monenlaisten asioiden kokeilemisen ja siirtymisen erilaisiin tehtäviin talon sisällä. Kehittymiseen kannustetaan ja sitä tuetaan monipuolisesti. Vuosien varrella olemme tiimini kanssa tutkineet monia asioita, jotka eivät vielä ole edenneet tuotantoon asti. Tulevaisuudelta toivonkin, että näistä edes osa päästäisiin vielä näkemään kuluttajien saatavilla kauppojen hyllyillä.

Saara Lähtevänoja

  • Teknologiapäällikkö: Prosessiteknologia-tiimin vetäjä, tutkimus- ja teknologiakehityksen luotsaaminen kohti tulevaisuuden tuotteita ja prosesseja
  • Kokee, että halu oppia uutta on tukenut urakehitystä ja avannut uusia ovia
  • Opiskellut bioprosessi- ja elintarviketekniikkaa ja valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta
  • Totuus tulee lapsen suusta: rehellisin makuraati löytyy kotoa, ja nuori jälkikasvu antaa innokkaasti palautetta hiteistä ja hudeista
Valiojengi
Tuotekehitys- ja teknologiajohtaja Saara Pöyri etsii ja kehittää tiiminsä kanssa tulevaisuuden ruokailutapoja
Valiojengi
Päivi Myllärinen työskentelee innovaatioiden äärellä
Valiojengi
Sannan ja Helin työssä yhdistyvät intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen
Valiojengi
Uutta syntyy kun luovuus ja ongelmanratkaisu lyövät kättä – Sini Elonen kehittää huomisen tuotteita jauheista