Valion hillotehdas Suonenjoella Pohjois-Savossa on Suomen suurin marjojen ostaja ja jalostaja. Heinä–elokuu on vuoden kiireisintä marjojen ostoaikaa. Kesän aikana Valiolle ostetaan noin neljä miljoonaa kiloa marjoja Valion tuotteiden ainesosiksi ja muulle teollisuudelle myytäviin tuotteisiin.
Valion Suonenjoen tehdas on perustettu jo vuonna 1974. Silloin SOK jalosti siellä muun muassa kaalin lehtiä kaalikääryleisiin. Lisäksi tehtaalla on käsitelty kalaa ja sieniä sekä pakastettu saunavastoja hotellien käyttöön. Valio osti tehtaan ja pakastamon vuonna 1984.
– 1980-luvulla marjanpoimijat kantoivat meille marjoja sangoilla, kun Valion pakastamo oli ainoa seudulla. Osa myytiin meille, osa tuli säilytykseen, Suonenjoen hankinta-asiantuntija Lauri Vilhunen kertoo.
Hillot, soseet ja marmeladit ovat Valion Suonenjoen tehtaan päätuotteita, mutta niiden lisäksi siellä valmistetaan esimerkiksi valmiita vaniljakreemejä leipomoille, Valio AURA® juustotäytettä valmislihapulliin ja kermatoffeetäytettä munkkeihin. Myös hillojen tuotekehitys tehdään Suonenjoella. Uutuuksia tulee kymmeniä, noin sata, uutuutta vuodessa. Tuotekehitystä tehdään myös räätälöidysti leipomoille ja muille asiakkaille.
Suonenjoen tuotannosta noin 85 % kuluu Valion jogurtteihin, maustettuihin rahkoihin ja muihin välipaloihin. Eniten tuotteita lähtee Valion Riihimäen, Oulun ja Seinäjoen tehtaille. Mehutehtaalle toimitetaan soseita. Loput myydään elintarviketeollisuuden yrityksille Suomessa ja ulkomailla Valion teollisuus- ja Food Service myynnin toimesta.
Suonenjoen tuotannosta noin 85 % kuluu Valion jogurtteihin, maustettuihin rahkoihin ja muihin välipaloihin.
Lähes 90 % tehtaalle ostetuista metsämarjoista hankitaan Suomesta. Viljeltyjen marjojen vuotuinen hankintaosuus kotimaasta on noin viidennes koko tarpeesta.
– Valion hankintaperiaatteiden mukaisesti suosimme kilpailukykyisiä kotimaisia toimijoita. Marjojen hankinnassa merkittäviä tekijöitä ovat saatavuus Suomesta eli satovaihtelut, tuotteisiin sopiva laatu ja tuoteturvallisuus, kilpailukykyinen hinta sekä toimitusketjun hallinta, materiaalipäällikkö Tomi Helin Suonenjoen tehtaalta kertoo.
Marjojen suurin toimittaja on Polarica Oy. Suurin kotimaisen mansikan toimittaja on Leppävirran marjaosuuskunta. Hedelmiä ostetaan kausien mukaan maailmalta.
Marjaeristä otetaan näytteet ja ne analysoidaan Suonenjoen laboratoriossa sekä tarvittaessa ulkopuolisessa laboratoriossa. Vasta puhtaat paperit saaneet marjat otetaan tuotantoon.
Marjat tulevat Suonenjoelle pakastettuina ja hedelmät yleensä valmiiksi pilkottuina tai muuten esikäsiteltyinä.
Pakastetut marjat aloittavat matkansa tuotteiksi yleensä temperointitilassa, jossa ne sulatetaan. Sen jälkeen raaka-aine esikäsitellään eli soseutetaan, paseerataan tai paloitellaan. Tuotteesta riippuen marja- ja hedelmäraaka-aineen joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi mausteita tai hyydykkeitä.
Valmiit tuotteet pakataan metallisiin kontteihin, jotka tyhjennyttyään palautuvat takaisin pestäviksi ja uudelleen käytettäviksi.
– Viimeisen 10 vuoden aikana Valio on investoinut Suonenjoen hillotehtaaseen noin 25 miljoonaa euroa. Varastoja on laajennettu, tuotantolinjoja sekä käyttöhyödykkeitä modernisoitu, ilmastointia muutettu ja muitakin tiloja uudistettu, hillotehtaan tehtaanjohtaja Markku Ihasalo kuvaa.