Suurien persoonien tila

Nivalassa Toukomaan tilalla elää isäntäväen lisäksi sataviitisenkymmentä lehmää ja kaksikymmentäkolme alpakkaa. Eveliina Liinamaa tuntee ne kaikki nimeltä.

”Enemmän lehmiä kuin ihmisiä”, kuvailee Eveliina Liinamaa kotiseutunsa Nivalan rauhallista peltomaisemaa. 21-vuotias Eveliina on kasvanut maitotilan arkeen ja työskennellyt vanhempiensa rinnalla niin kauan kun muistaa. Vuoden päästä hän valmistuu Hämeen ammattikorkeakoulusta agrologiksi ja maatalousala on silloin virallisestikin hanskassa.

Tulevaisuus vie Eveliinan joko jatko-opintoihin, maatalousalan asiantuntijatehtäviin tai takaisin Toukomaan tilalle. Maatalousalan koulut eivät ehkä vedä joka nuorta puoleensa, mutta Eveliinalle valinta oli itsestään selvä. Äiti ja isä on vain tehnyt tilalla sen verran hyvää työtä, että nuori nainen huokaa saappaitten täyttämisestä. Tilalla tehdään aktiivista kehittämistyötä esimerkiksi energiankäytön ja päästöjen suhteen. Eveliinan vanhemmat ovat suorittaneet hiiliviljelijäkoulutuksen, ja ajattelua tilalla ohjaa vahvasti se, mitä voisi tehdä vielä paremmin.

Toukomaan väelle ympäristöasiat, eläinten hyvinvointi ja kehityksessä mukana pysyminen on tärkeää. Keväällä tehdyn laajennuksen ansiosta lehmillä on entistä mukavammat oltavat. Tuotannon kasvattaminen ei ole pääasia, vaan hyvinvoinnin lisääminen.

”Tärkeintä on, että eläimistä ja ihmisistä pidetään huolta, vaikka tässä työssä jaksaminen joskus olisikin kortilla”, Eveliina toteaa.

Elämää ihmisten ja eläinten ehdoilla

Arjessa tilan työt täyttävät päivät vaivatta aamusta iltaan. Eveliina käy navetalla, ruokkii alpakat ja tekee peltotöitä. Päivän hommat voivat päättyä iltakahdeksalta tai venyä puolille öihin. Kesät ovat kiireisiä, mutta talvikaudella nuorella naisella aikaa riittää kitaran ja pianon soittoon sekä salille. Ja käsitöihin, joihin villaa tuottaa Eveliinan 23 alpakkaa.

Suurinta iloa työhön tuovat onnelliset, hyvin lypsävät lehmät, vasikoiden syntymät, onnistuneet peltotyöt, sadonkorjuu. Oman perheen kanssa yhdessä tekeminen ja maaseudun rauha.

Ja ne lehmät? Rakkaita, yksilöitä, persoonia. Eveliina tuntee tilan kaikki lehmät nimeltä. Kuten ihmisten välisissä suhteissa, joidenkin kanssa sitä vaan muodostuu tiiviimpi suhde.

”Kyllä niitä suosikkejakin on, vaikka pitäisi olla tasapuolinen”, Eveliina nauraa.

Toukomaalla eletään ihmisten kanssa, eläimien ehdolla. Joskus tulevaisuudessa ehkä myös ne vanhempien isot saappaat tuntuvat Eveliinalle juuri sopivilta.

Maitotilan elämää
Rakkaudesta lajiin
Vastuullisuus
Pelto-Mattilan maitotilalla vaalitaan luonnon monimuotoisuutta