"Terveempi eläin, parempi maito, valoisampi tulevaisuus" - Kristiina Sarjokari edistää työkseen eläinten terveyttä

Terveydenhuoltoeläinlääkäri, tutkimus- ja kehitysasiantuntija, Valion terveystiimin vetäjä ja mitä vielä. Monen roolin Kristiina Sarjokarin aika venyy hämmästyttävän moneen. Sen kaiken ytimessä on hyvinvoiva lehmä.

Tuotantoeläinten terveyden ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri toimii Valiolla terveyden, hyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämiseen liittyvissä tehtävissä. Kristiina Sarjokari on se aikaansaava keskuspiste, josta risteilee yhteydet valiolaisten, osuuskuntien, eläinlääkäreiden, yhteistyökumppaneiden ja muiden sidosryhmien välillä.

Arjessaan Kristiina edistää tuotantoeläinten terveyttä etsimällä parhaita toimintatapoja sekä neuvomalla ja auttamalla tiloja ongelmatilanteissa. Kaiken A ja O on pysyä kartalla siitä, mitä kentällä tapahtuu tautien ja hyvinvointitutkimuksen suhteen, ja lähteä edistämään tärkeitä kokonaisuuksia.

”Lehmien hyvinvointi on paitsi laadukkaan maidon lähtökohta, myös kytköksissä ihmisen hyvinvointiin, sillä vähäinen lääkitsemistarve hidastaa antibioottiresistenssiä. Hyvinvoivat eläimet vaikuttavat myös suoraan tilallisten jaksamiseen omassa työssään”, Kristiina kertoo.

Häntä ajaa vastuullisen maidontuotannon ja sen läpinäkyväksi tekemisen lisäksi kokemus oman työn merkityksellisyydestä.

”Luonto on minulle henkilökohtaisestikin tärkeä arvo ja hyvinvoinnin lähde. Koen työlläni olevan merkitystä siihen, millaisen maailman me jätämme tuleville sukupolville. Miten minimoidaan tuotannon negatiiviset vaikutukset ja luodaan samalla hyviä elintarvikkeita? Itse ajattelen, että eläinperäisten tuotteiden pitää olla sellaisia, joita voi hyvillä mielin käyttää tulevaisuudessakin”.

Valiolla kuusi vuotta viihtynyt Kristiina kiittelee työyhteisöään sen tiimihengestä, haastavasta työstä ja poikkitieteellisyydestä.

”Valiolla tehdään yhdessä. Talon tapa toimia tarjoaa paljon mahdollisuuksia oppia niin omassa työssään kuin omien alojensa asiantuntijoilta esimerkiksi viestinnän, markkinoinnin ja tuotekehityksen puolelta. On ilo olla osa huippuammattilaisista koostuvaa kokonaisuutta.”

Lehmien mieli virkistyy raikkaassa ulkoilmassa oleskellessa ja puuhastellessa

Lehmät tykkäävät leikkimisestä - leikkiessään ne ravailevat, hyppivät ja puskevat toisiaan leikkisästi. Ulkoillessaan lehmät ovat aktiivisempia ja ruoka maistuu niille paremmin. Katso alta lehmien talviulkoilua Mustaniemen maitotilalta.

Vastuullisuus
Eläinten hyvinvointi
Puheenvuoro
Kun eläimellä on hyvä olla