Trainee-ohjelmasta vauhtia asiantuntijauran alkuun

Vuoden mittainen Valion trainee-ohjelma antoi loistavan pohjan asiantuntijauralle syksyllä 2021 aloittaneille valiojengiläisille. Uudet asiantuntijamme ovat vuoden jälkeen jatkaneet samoissa tai uusissa tehtävissä eri puolilla yritystä. Millainen merkitys trainee-ohjelmalla on heille ollut ja mitä oppeja vuodesta jäi päällimmäisenä mieleen?

Uuden oppimista ja yhteisöllisyyttä

Vuoden aikana verkostoituminen ja tutustuminen muihin trainee-kollegoihin oli merkityksellistä. Pääsimme oppimaan toisiltamme ja kysymään matalalla kynnyksellä toistemme näkökulmia moniin asioihin. Trainee-vuosi toi paitsi uusia ystävyyssuhteita kuin myös erityislaatuisen työyhteisön, mitä vaalimme myös jatkossa.

"On ollut ihan parasta, että meillä on ollut niin kiva ja samanhenkinen trainee-porukka, jonka kanssa on pidetty yhtä ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Uudessa työpaikassa aloittaminen on ihan erilainen kokemus, kun sitä ei tarvitse tehdä yksin, vaan sen saa tehdä yhdessä ikään kuin yhdeksän kaverin kanssa", Business Development Specialist Linda Pietilä kuvailee yhteen hitsautunutta työyhteisöä.

“Trainee-porukka on arvokas verkosto, jossa voi vaihtaa ajatuksia esimerkiksi lounaan äärellä. Näin oppii muiden kautta heidän työstään eri puolilla Valiota. Meillä on myös trainee-porukan kanssa vakiintuneet joka perjantaiset “trainee-kahvit”, jossa on kiva vaihtaa viikon kuulumisia sekä suunnitella työn ulkopuolisiakin aktiviteetteja yhdessä”, yhteiskuntasuhteiden asiantuntijana työskentelevä Jessina Nieminen jatkaa.

Lisäksi trainee-vuosi opetti paljon itsensä johtamiseen liittyviä taitoja. Opimme muun muassa työn priorisoinnista, itsetuntemuksesta, vuorovaikutuksen merkityksestä, neuvottelutaidoista, kriittisestä ajattelusta sekä oman näkökulman perustelemisesta. Oppimiskokemuksiin myötävaikuttivat korkea luottamus ja turvallisuudentunne tiimien sisällä sekä läheiseksi tulleet trainee-kollegat, kuten sisältöeksperttinä työskentelevä Veera Pitkänen mainitsee.

”Yhteistyö- ja viestintätaidot eri sidosryhmien kanssa olivat tärkeimpiä uusia oppeja. Trainee-ohjelman sisältämät mentorointi ja ryhmä-coaching kehittivät puolestaan tunneälyä ja vaikuttamistapoja positiivisin ja hyväksyvin ottein”, nykyään liiketoimintapäällikkönä työskentelevä Paulus Rundgren summaa.

Trainee-ohjelman sisältämät mentorointi ja ryhmä-coaching kehittivät tunneälyä ja vaikuttamistapoja positiivisin ottein.

Kansainvälisyys on vahvasti läsnä monen työtehtävissä

Vaikka Valiolla on vahvat suomalaiset juuret, sillä on vientiä yli 60 maahan. Valio vie maailmalle lisäarvojauheita, joita käytetään kansainvälisen elintarviketeollisuuden raaka-aineina, leivontateollisuudessa sekä lastenruoissa. Lisäksi Valio vie maidosta tuotettuja kuluttajatuotteita kuten proteiinituotteita, juustoja, levitteitä ja jogurtteja sekä kasvipohjaisia tuotteita esimerkiksi eri puolille Eurooppaa.

Tuoteasiantuntija Nora Knutas keskittyy työssään kansainvälisille markkinoille suunnattuihin lastenruokatuotteisiin. Tehtävät vientituotteiden parissa ovat vaatineet Noralta ymmärrystä erilaisista lainsäädännöistä sekä markkina-alueista. Tuotekehittäjä Heli Sirén tekee taas paljon yhteistyötä Valion Shanghain toimiston kanssa.

Kansainvälisyys ulottuu myös digimarkkinoinnin puolelle, jossa myyntiä tuetaan markkinoinnin keinoin. Digisuunnittelija Reetta Liekovuori työskentelee yhteistyössä Espanjan ja Puolan mediatoimistojen kanssa ja suunnittelee myös Georgian vähittäiskauppatuotteiden markkinointia. ”Kansainväliset tehtävät ovat mukavaa vaihtelua muun työarjen keskellä. On erittäin antoisaa nähdä aitiopaikalta, miten Valion tuotteiden myynti kehittyy muualla Euroopassa, ja kuinka pidettyjä esimerkiksi Valio PROfeel® -tuotteet ovat Espanjassa”, Reetta kuvaa.

Kansainväliset tehtävät ovat mukavaa vaihtelua muun työarjen keskellä. On erittäin antoisaa nähdä, miten Valion tuotteiden myynti kehittyy muualla Euroopassa.

Valiolla on tuotantolaitoksia Virossa, missä turvallisuusasiantuntijamme Marko Saatsi on päässyt käymään vierailuilla ja kehittämään yhteisiä toimintatapoja eri markkinoilla. Epäsuorien hankintojen parissa työskentelevä Joonas Mäntylä puolestaan kertoo, että hänen työtehtävänsä keskittyvät pääasiassa kotimaisiin toimittajiin. ”Tämänhetkinen globaali tilanne toki haastaa toimitusketjuja, joissa toimitusajat ovat kasvaneet merkittävästi monien ostojen kohdalla”, hän sanoo.

Koko trainee-porukalla kävimme myös tytäryhtiövierailulla Valion toimistolla Tukholmassa. Vierailulla tapasimme paikallisia kollegoja ja saimme kokemuksen kevyen markkinatutkimuksen tekemisestä Ruotsin markkinoilla.

Trainee-vuoden parhaat palat

”Kohokohtia olivat maatilavierailu, Ruotsin tytäryhtiövierailu sekä työpaja Valion johtoryhmän kanssa”, projektiasiantuntijana toimiva Jori Härmä mainitsee.

”Lisäksi itse työssä se, kuinka nopeasti voi oppia paljon uutta, kun vaan uskaltaa mennä tulta päin ja ottaa vastuuta sekä tehdä myös virheitä”, Paulus kiteyttää.

Jorin ja Pauluksen näkemykset on helppo jakaa muidenkin traineinä aloittaneiden kesken. “Odotan innolla, mitä tulevaisuus Valiolla tuo tullessaan! Hienoa saada jakaa se tämän porukan kanssa”, Jessina komppaa.

Odotan innolla, mitä tulevaisuus Valiolla tuo tullessaan! Hienoa saada jakaa se tämän porukan kanssa.

Haluamme kiittää myös itse aikanaan traineena aloittanutta ja nykyisin projektipäällikkönä toimivaa Lari Jyrhämää trainee-ohjelman organisoimisesta! Lari on ollut suurena tukena meille koko trainee-vuoden sekä asiantuntijauran alusta alkaen.

Tiesitkö?

  • Trainee-ohjelma on suunnattu vastavalmistuneille ja opintojensa loppusuoralla oleville osaajille.
  • Traineet työskentelevät täysipäiväisesti ja heidät on palkattu vakituiseen työsuhteeseen. Trainee-jakson jälkeen traineet siis jatkavat asiantuntijarooleissa Valiolla.
  • 12 kuukautta kestävän ohjelman aikana traineet vahvistavat jo olemassa olevaa ammattitaitoaan sekä perehtyvät ja valmistautuvat asiantuntijarooleihinsa.
Valiojengi
Traineen elämää: Kolme ensimmäistä kuukautta Valiojengissä
Valiojengi
Traineen elämää: Puoli vuotta Valiojengissä
Valiojengi
Traineen elämää: yhdeksän kuukautta Valiojengissä