Tuotekehitys- ja teknologiajohtaja Saara Pöyri etsii ja kehittää tiiminsä kanssa tulevaisuuden ruokailutapoja

Sattumalta opintojensa aikana ohramallastamolle kesätöihin päätynyt ja panimomestariksi edellisessä työssään kouluttautunut Saara on nykyisin vastuussa koko Valion Food-liiketoiminnan tuote- ja teknologiakehityksestä. ”Työnteko ja asioiden edistäminen Valiolla on ollut helppoa, kun meillä on niin jäätävän kovia asiantuntijoita talossa”, kuvaa Saara arkea tuote- ja teknologiakehityksen parissa.

Minkälainen on työsi tuotekehitys- ja teknologiajohtajana?

Vastuualueeseni kuuluvat muun muassa mehujen ja marjakeittojen, kasvipohjaisten juomien, välipalojen ja juustojen sekä kasviproteiinituotteiden kuten nyhtökauran kehitys- ja tutkimustyö. Päiväni koostuvat pitkälti tapaamisista ja kokouksista eri aihealueiden ympärillä. Oma roolini on toimia tukena tiimiläisilleni ja eri projekteille varsinkin neuvottelu- tai sopimusasioissa. Lisäksi pääsen tekemään yhteistyötä erilaisten start up -yritysten kanssa seuraten, mitä sillä kentällä tapahtuu. Työnteko on porukassamme todella mukavaa ja yhteisöllistä, ja on palkitsevaa saada yhteisiä haasteita ratkottua ja projekteja viimeisteltyä.

Valiolla nautin erityisesti siitä, että uusiin innovaatioihin uskotaan ja että strategiamme mahdollistaa erilaisten asioiden kokeilemisen. Aloittaessani Valiolla neljä vuotta sitten en olisi voinut kuvitella, että pääsen olemaan mukana yrityskaupoissa tai miettimässä, miten mikrobien avulla voidaan valmistaa maitoproteiinia tankissa.

Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä on kasvussa maailmanlaajuisesti. Minkälaista on työ Valion vaihtoehtoisten raaka-aineiden tuotteiden taustalla?

Tiimeissäni työskentelee nelisenkymmentä tutkimuksen ja tuotekehityksen ammattilaista, joiden kanssa etsimme tulevaisuuden ruokailutapoja. Tällä hetkellä teemme paljon töitä kauran, herneen ja härkäpavun kanssa, mutta tutkimme myös jatkuvasti muita, uusia mahdollisuuksia. Projektit eivät ole helppoja, mutta onnistuminen on sitäkin palkitsevampaa. Yli sata vuotta tutkittuihin maitotuotteisiin verrattuna olemme kasvipohjaisten tuotteiden kanssa vasta alkumetreillä. Tällä hetkellä työ painottuu eniten Oddlygood® -tuoteperheen tuotekehitykseen, ja myös mehupuolella tapahtuu paljon mielenkiintoista. Ajankohtaista on lisäksi kasviproteiinien hyödyntäminen lihankorvikkeissa sekä solumaatalouden mahdollisuuksien tutkiminen.

Maitotilat omistavat Valion osuuskuntien kautta. Sanon aina, että olen todella ylpeä omistajistamme, jotka haluavat panostaa tutkimukseemme ja tuotekehitykseemme näin paljon. He ovat valmiita katsomaan oman kenttänsä ulkopuolelle ja uskomaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Monenlaista päästään kokeilemaan, ja vaikkei kaikki aina onnistu, jostain ideasta voi lähteä käyntiin erittäinkin merkittävä liiketoiminta.

On aina innostavaa päästä tutustumaan uusiin prosesseihin ja maistamaan tuotteita, kun saadaan valmiita prototyyppejä tai tehdään lanseerauspäätöksiä.

Minkälaisia tuotteita tai projekteja Valiolla on urasi aikana työstetty?

Aloittaessani Valiolla Oddlygood® Baristan tuotekehitys oli kovassa vauhdissa. Pääsin mukaan tähän haastavaan projektiin. Muistan aina sen koeajon, jossa tulokset monien kokeilujen jälkeen onnistuivat. Oddlygood® Baristan kehitystyö oli haastavaa, emmekä halunneet lanseerata tuotetta ennen kuin se toimi täydellisesti. Nykyään on hienoa nähdä, kuinka tuotteet ovat lunastaneet asemansa kauppojen hyllyillä − tämä tekee onnistumisesta vielä ikimuistoisempaa.

Tuoreimpana mukaan on tullut Nyhtökaura® -tuotteesta tutun Gold&Green® -brändin tutkimus- ja tuotekehitystoiminta. Tämä on itsellenikin melko uusi aihealue, jonka prosessista ja haasteista haluan ymmärtää enemmän. On aina innostavaa päästä tutustumaan uusiin prosesseihin ja maistamaan tuotteita, kun saadaan valmiita prototyyppejä tai tehdään lanseerauspäätöksiä.

Mielenkiintoista! Osaatko kertoa, miltä työsi tulevaisuus näyttää?

Kukaan ei omista kristallipalloa, mutta kartoitamme koko ajan uusia mahdollisuuksia. Uskon, että paljon työstetyt ja tutkitut ympäristöhaasteet maidontuotannon suhteen tullaan ratkaisemaan, ja maito- ja kasvipohjaiset tuotteet jäävät rinnakkaisina tuotteina ihmisten ruokavalioon. Tavoite ei ole luoda korvaavaa, maitotuotetta vastaavaa tuotetta vaihtoehtoisista raaka-aineista vaan kehittää tuotteesta itsestään niin hyvä, että ihmiset haluavat ostaa sitä. Etsimme kuluttajien tarpeesta lähteviä laajennuksia portfolioon.

Tiedän, että työstämme tiimini kanssa tulevaisuuden kannalta olennaisia asioita. Kasvipohjaiset ja solumaataloustuotteet ovat tulleet markkinoille jäädäkseen, ja olemme tässä kasvussa innolla mukana.

Saara Pöyri

  • Food-liiketoiminnan tuotekehitys- ja teknologiajohtaja
  • Valmistunut Teknisestä korkeakoulusta Kemian tekniikan diplomi-insinööriksi
  • Kiinnostunut seuraamaan solumaatalouden kehitystä ja tulevaisuutta
  • Innostuu uusista asioista ja lähtee myös kokeilemaan niitä rohkeasti sekä töissä että vapaa-ajalla
  • Sveitsiläissyntyinen esi-isä oli ensimmäisiä Emmental-juuston valmistajia Suomessa
  • Juhlisti Oddlygood® Baristan onnistunutta valmistusta leipomalla siitä karjalanpiirakoita tiimille
Valiojengi
Saara Lähtevänoja työskentelee Valiolla unelmatyössään teknologiapäällikkönä
Valiojengi
Sannan ja Helin työssä yhdistyvät intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen
Valiojengi
Päivi Myllärinen työskentelee innovaatioiden äärellä
Valiojengi
Uutta syntyy kun luovuus ja ongelmanratkaisu lyövät kättä – Sini Elonen kehittää huomisen tuotteita jauheista