Siirry sisältöön
Valiojengi

Tuotekehitys- ja teknologiajohtaja Saara Pöyri etsii ja kehittää tiiminsä kanssa tulevaisuuden ruokailutapoja

Tuotekehitys- ja teknologiajohtaja Saara Pöyri etsii ja kehittää tiiminsä kanssa tulevaisuuden ruokailutapoja

Sattumalta opintojensa aikana ohramallastamolle kesätöihin päätynyt ja panimomestariksi edellisessä työssään kouluttautunut Saara on nykyisin vastuussa koko Valion Food-liiketoiminnan tuote- ja teknologiakehityksestä. ”Työnteko ja asioiden edistäminen Valiolla on ollut helppoa, kun meillä on niin jäätävän kovia asiantuntijoita talossa”, kuvaa Saara arkea tuote- ja teknologiakehityksen parissa.

Minkälainen on työsi tuotekehitys- ja teknologiajohtajana?

Vastuualueeseni kuuluvat muun muassa mehujen ja marjakeittojen, kasvipohjaisten juomien, välipalojen ja juustojen sekä kasviproteiinituotteiden kuten nyhtökauran kehitys- ja tutkimustyö. Päiväni koostuvat pitkälti tapaamisista ja kokouksista eri aihealueiden ympärillä. Oma roolini on toimia tukena tiimiläisilleni ja eri projekteille varsinkin neuvottelu- tai sopimusasioissa. Lisäksi pääsen tekemään yhteistyötä erilaisten start up -yritysten kanssa seuraten, mitä sillä kentällä tapahtuu. Työnteko on porukassamme todella mukavaa ja yhteisöllistä, ja on palkitsevaa saada yhteisiä haasteita ratkottua ja projekteja viimeisteltyä.

Valiolla nautin erityisesti siitä, että uusiin innovaatioihin uskotaan ja että strategiamme mahdollistaa erilaisten asioiden kokeilemisen. Aloittaessani Valiolla neljä vuotta sitten en olisi voinut kuvitella, että pääsen olemaan mukana yrityskaupoissa tai miettimässä, miten mikrobien avulla voidaan valmistaa maitoproteiinia tankissa.

Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä on kasvussa maailmanlaajuisesti. Minkälaista on työ Valion vaihtoehtoisten raaka-aineiden tuotteiden taustalla?

Tiimeissäni työskentelee nelisenkymmentä tutkimuksen ja tuotekehityksen ammattilaista, joiden kanssa etsimme tulevaisuuden ruokailutapoja. Tällä hetkellä teemme paljon töitä kauran, herneen ja härkäpavun kanssa, mutta tutkimme myös jatkuvasti muita, uusia mahdollisuuksia. Projektit eivät ole helppoja, mutta onnistuminen on sitäkin palkitsevampaa. Yli sata vuotta tutkittuihin maitotuotteisiin verrattuna olemme kasvipohjaisten tuotteiden kanssa vasta alkumetreillä. Tällä hetkellä työ painottuu eniten Oddlygood® -tuoteperheen tuotekehitykseen, ja myös mehupuolella tapahtuu paljon mielenkiintoista. Ajankohtaista on lisäksi kasviproteiinien hyödyntäminen lihankorvikkeissa sekä solumaatalouden mahdollisuuksien tutkiminen.

Maitotilat omistavat Valion osuuskuntien kautta. Sanon aina, että olen todella ylpeä omistajistamme, jotka haluavat panostaa tutkimukseemme ja tuotekehitykseemme näin paljon. He ovat valmiita katsomaan oman kenttänsä ulkopuolelle ja uskomaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Monenlaista päästään kokeilemaan, ja vaikkei kaikki aina onnistu, jostain ideasta voi lähteä käyntiin erittäinkin merkittävä liiketoiminta.

”On aina innostavaa päästä tutustumaan uusiin prosesseihin ja maistamaan tuotteita, kun saadaan valmiita prototyyppejä tai tehdään lanseerauspäätöksiä.”

Saara Pöyri

  • Food-liiketoiminnan tuotekehitys- ja teknologiajohtaja
  • Valmistunut Teknisestä korkeakoulusta Kemian tekniikan diplomi-insinööriksi
  • Kiinnostunut seuraamaan solumaatalouden kehitystä ja tulevaisuutta
  • Innostuu uusista asioista ja lähtee myös kokeilemaan niitä rohkeasti sekä töissä että vapaa-ajalla
  • Sveitsiläissyntyinen esi-isä oli ensimmäisiä Emmental-juuston valmistajia Suomessa
  • Juhlisti Oddlygood® Baristan onnistunutta valmistusta leipomalla siitä karjalanpiirakoita tiimille

Search