Valion Turengin tehtaalla valmistetaan lastenruokia ja UHT-tuotteita suurella sydämellä

Valion Turengin tehdas sijaitsee Janakkalassa aivan Hämeenlinnan naapurissa. Tehdas on perustettu 1960-luvulla ja sen erikoisuutena ovat UHT- eli iskukuumennetut tuotteet, joita ei valmisteta millään muulla Valion tehtaalla.

Vain Turengista: UHT-tuotteet

UHT-tuotteiden valmistus aloitettiin Turengissa jo 1967. Nykyään tuotevalikoimaan sisältyy iskukuumennettuja, aseptisesti pakattuja UHT-maitoja ja -kermoja, korkeapastöroituja ESL-tuotteita, Valio PROfeel® proteiinijuomia, kasvipohjaisia Valio Oddlygood® kaurajuomia sekä Valio Onni® lastenruokia.

Turengin tuotteita yhdistää UHT-valmistusmenetelmällä aikaansaatu pidempi säilyvyysaika. Iskukuumennetut tuotteet säilyvät huoneenlämmössä useita kuukausia ja toisin kuin tuoretuotteet yleensä, ne sopivat erinomaisesti myös vientiin. Turengissa valmistetut tuotteet tunnistaa myös omasta UHT-pakkausmallistaan.

Nykyinen tehdasrakennus on valmistunut 1987 ja sitä on laajennettu sekä saneerattu useita kertoja 2000-luvulle tultaessa. Tehtaalla työskennellään 24/7 seitsemänä päivänä viikossa. Työntekijöitä on noin 140 ja he asuvat pääosin Janakkalassa, Hämeenlinnassa ja lähialueilla.

Tuotevalmistajalla ei kahta samanlaista päivää

Hämeen sydämessä, Turengin tehtaalla työskentelee myös tuotevalmistaja Sini Tetri. Työvuosia tehtaalla on kertynyt jo kunnioitettavat 15, mutta kyllästymistä ei ole havaittavissa. Päin vastoin.

– Työni on mielenkiintoista ja haastavaa tietyistä rutiineista huolimatta. Kahta samanlaista päivää ei ole vaan tilanteet muuttuvat ja aivotkin saavat työskennellä koko ajan, Aarresuo kertoo.

Turengissa on mukavat työkaverit ja töitä tehdään pilke silmäkulmassa.

Tetrin työnkuva tehtaalla on monipuolinen. Hänen työtehtäviinsä kuuluu päivittäin muun muassa valvomotyötä, tuotemassojen valmistusta ja raaka-aineiden vastaanottoa, sterilointikäsittelyä, laadunvalvontaa sekä laitteiden puhdistusta. Työ on muuttanut luonnettaan vuosien varrella uusien teknologioiden ja tuotteiden myötä. Yksi asia on kuitenkin pysynyt: Tetrin mielestä Turengissa on mukavat työkaverit ja töitä tehdään pilke silmäkulmassa.

Mieleen on painunut myös eräs muisto vuosien varrelta, joka kuvastaa hyvin työpaikan henkeä.

– Kun olin aikanaan äitiysvapaalla tehtaalle aukesi vakituinen paikka. Ajattelin silloin, ettei minulla olisi siihen äitiyslomalaisena mahdollisuuksia, mutta niin vain sain paikan. Siitä jäi hyvä mieli ja arvostus työnantajaa kohtaan, kiittelee Tetri.

Biolämpölaitos Turenkiin - poistaa riippuvuuden maakaasusta

Uusi laitos käyttää polttoaineenaan puunjalostusteollisuuden sivuvirroista kotimaassa tuotettuja pellettejä. Uusiutuviin polttoaineisiin siirtyminen ja viiden miljoonan hiilidioksidikilon leikkaaminen on yksi askel kohti Valion hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2035 mennessä.

Biopolttoaineen avulla Turengin tehtaalla saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä ja polttoaineen saatavuus paranee.

Valion tuotantolaitokset ovat Suomessa yksi huoltovarmuuden tukipilareita, ja uusi pellettilaitos parantaa Turengin tehtaan toimintavarmuutta entisestään. Alueelle nouseva 3,5 megawatin laitos tuottaa höyryä, jota käytetään Turengin tehtaan ja veden lämmitykseen sekä tuotteiden lämpökäsittelyyn.

Turengin tehdas pähkinänkuoressa

  • Tehtaalla on noin 140 työntekijää
  • Ainoa Valion tehdas, jossa valmistuksessa käytetään UHT-teknologiaa
  • Lastenruokien valmistuksessa on jo lähes 50 vuoden perinteet – valmistus aloitettiin vuonna 1972
Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Riihimäen meijeri ja välipalatehdas loistavat ympäristöasioissa
Valiojengi
Valion Äänekosken juustola tuntee klassikkojuustot