Siirry sisältöön
Ilmasto

Turvepeltojen päästöjä voidaan pienentää oikeanlaisella viljelyllä

Turvepeltojen päästöjä voidaan pienentää oikeanlaisella viljelyllä

Turvepeltojen viljely puhuttaa eikä syyttä, ovathan turvepellot maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen suurin päästölähde. Vaikka Suomen kokonaisviljelyalasta vain noin 10 prosenttia on turvemailla, ovat niiden päästöt noin 60 prosenttia kaikista maatalouden ilmastopäästöistä.

Turvepeltojen aiheuttamien päästöjen leikkaaminen on paitsi Valion, myös Suomen hallituksen keskeinen tavoite. Yksi keino leikata turvepeltojen päästöjä on pohjavedenpinnan korkeuden säätely turvepelloilla. Kun pelto on kostea, turpeen hajoaminen hidastuu, ja siitä syntyvät kasvihuonekaasupäästöt vähenevät. Myös nurmiviljely vähentää turvepeltojen päästöjä, kun ympärivuotiset nurmikasvit sitovat hiiltä ja vähentävät päästöjä.

Maitoahon turvepelloilla päästöjä pienennetään pohjaveden pintaa säätämällä

Jarno Kämäräisellä on kolmen vuoden kokemus turvemaiden päästöjen vähentämisestä säätösalaojatekniikalla. Hän toimii yrittäjänä Kiuruvedellä sijaitsevassa Maitoahon maitotilayrityksessä, jonka kaikkiaan noin 400 hehtaarin peltoalasta 50–60 hehtaaria on turvemailla. Tällä hetkellä noin 17 hehtaaria turvepelloista on säätösalaojitettu.

”Säätösalaojituksen avulla pohjaveden pinnan korkeutta voidaan säädellä padotuskaivojen avulla. Kun pohjaveden pinta on korkealla ja maan kosteus kasvaa, turpeen hajoamisesta syntyvät kasvihuonekaasupäästöt vähenevät. Samalla lisääntynyt maan kosteus parantaa kasvien veden ja ravinteiden ottoa, mikä kasvattaa satoa ja vähentää huuhtoutuvien ravinteiden määrää maassa. Näin ollen turvepellot ovat hyvin satovarmoja myös kuivina kesinä”, Jarno Kämäräinen kuvailee.



Search