Tutkija Minja Miettinen on vastuullisen ravitsemuksen asialla

Minja Miettinen vastaa Valion ravitsemustutkimuksesta. Millaista tutkimusta tällä hetkellä tehdään ja mistä aiheista tutkija syttyy itse? Annetaan asiantuntijan kertoa.

Ilmastokeskustelu ja muut vastuullisuusaiheet ovat itselleni tärkeitä. Ravitsemustutkijana haluan kuitenkin myös varmistaa, ettei ravintosisältö jää muun keskustelun alle. Sillä vaikka ruoka on monelle identiteetin jatke, nautinto tai polttoaine, ruokaa syödään lopulta ravinnoksi.

Tutkimme vastuullista ravitsemusta ja tähtäämme työllämme siihen, että kuluttaja voi valita meidän tuotteista ravitsemuksellisesti yhtä hyvän tuotteen joko maito- tai kasvipohjaisesta valikoimasta. Lisäksi peilaamme jatkuvasti kuluttajien tarpeita ja tutkimustietoa, jotta pystymme innovoimaan ravitsemuksellisesti laadukkaita tuotteita myös tulevaisuudessa.

Vanhenevan väestön ravitsemukselliset tarpeet

Kukaan meistä ei halua mieltää vanhenevansa tai olevansa vanha. Ja vaikka kuusikymmentä on uusi neljäkymmentä monessakin mielessä, väestö ikääntyy ja vuonna 2050 yli kuusikymppisiä on enemmän kuin lapsia. Se tietää isoja haasteita kansanterveyden kannalta.

Vanheneminen voi tuoda mukanaan muistin ja lihasmassan heikentymistä, jotka pahimmillaan nakertavat itsenäisyyttä. Lihasmassaan voidaan vaikuttaa syömällä proteiinia, ja aivoja voidaan auttaa hyvillä rasvoilla, B12-vitamiineilla ja jodilla, joita löytyy luonnostaan myös maidosta.

Ihmisen elinkaaressa ravitsemukselliset tarpeet ovat suurimmillaan elämän alussa ja lopussa, kun elimistö ei pysty enää hyödyntää ravintoaineita tehokkaasti. Tiede on osoittanut hyvän ravitsemuksen olevan terveyden tae myös vanhuudessa, ja vatsan ja aivojen yhteydestä puhutaan koko ajan enemmän.

Maidon kultajyviä

Maidossa on fosfolipidi-nimisiä rasvahappoja, joita kutsun maidon kultajyviksi. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että fosfolipidit vaikuttavat edullisesti vauvan aivoihin sekä ikääntyvien aivojen toimintaan, muun muassa muistiin. Tämä tutkimusalue on todella kiinnostava ja olemme hyödyntäneet tutkimustietoa ikääntyneille suunnatun tuotteen kehittämisessä.

Fosfolipideihin ja maidon proteiiniin perustuva tuoteinnovaatiomme Nutri+-jauhe lanseerattiin yritysasiakkaillemme viime syksynä. Tuote tarjoaa asiakasyrityksillemme uusia mahdollisuuksia omien tuotteidensa kehittämiseen ikäihmisten ravitsemukselliset tarpeet huomioivaan suuntaan.

Minja innovoi parempaa terveyttä ja hyviä eläkevuosia

Mikrobiologiksi valmistunut Minja on kulkenut mielenkiintoisen tien Valiolta Valiolle. Aikanaan immunologiasta väitöskirjansa Valion tuella tehnyt Miettinen palasi ”kotiin” 10 vuoden tutkimustyön ja Amerikassa vietettyjen post doctoral -vuosien jälkeen. Vierailevan tutkijan paikasta Valiolla alkoi nyt jo 10 vuotta kestänyt uusi ura, jossa Minja on päässyt työskentelemään kokonaisvaltaisesti eri tyyppisissä tehtävissä tuotekehityksen ja tutkimuksen parissa.

Lue Minjan tarina Valiolla