Uudistuva Oulun meijeri tekee hapanmaitotuotteita tarkkuudella

Oulun Maikkulan meijerissä valmistetaan tuoremaitotuotteita yli 30 vuoden kokemuksella. Tehtaan erityisalaa ovat hapanmaitotuotteet perinteisestä piimästä trendikkääseen kefiiriin. Vankka osaaminen takaa paitsi laadukkaat tuotteet, myös sen että uusiin haasteisiin voidaan vastata nopeasti.

Menestystä muutoksilla

2000-luku on ollut Valion Oulun meijerille muutosten aikaa. Vuodesta 2003 lähtien tehtaan kapasiteettia on lisätty sekä valmistuksessa että pakkaamossa, tiloja on rakennettu lisää ja laitteistoja uusittu. Viimeisin uudistus on ollut mittavan laajennusosan rakentaminen. Tänä vuonna valmistuva laajennus tuo meijeriin 5 500 neliötä lisää tuotanto- ja varastotilaa.

Muutokset vaativat aikaa ja investointeja, mutta ne myös kannattavat. Tällä hetkellä tehtaan taloudellinen vaikuttavuus on Oulun seudulla 85 miljoonan euron luokkaa. Tehtaanjohtaja Martti Kimpimäki uskoo, että juuri kyky muuttua on syy meijerin menestykseen.

– Olemme pystyneet mukauttamaan toimintaamme aina tilanteen mukaan ja vastaamaan sitä kautta uusiin haasteisiin nopeasti. Suuri kiitos siitä kuuluu osaavalle ja joustavalle henkilökunnalle, Kimpimäki kehuu.

“2000-luku on ollut Valion Oulun meijerille muutosten aikaa.”

Tuoremaitotuotteet syntyvät tarkkuudella

Tällä hetkellä Oulun Maikkulan meijerissä työskentelee vajaa 300 maitoalan ammattilaista. Tehtaan tuotevalikoima on laaja, mutta avainsana on happamuus. Perusmaidon lisäksi Maikkulassa valmistetaan piimää, viiliä, jogurttia, smetanaa, ranskankermaa sekä helmikuussa 2015 lanseerattua kefiiriä.

– Hapanmaitotuotteet ovat meidän erityisalaamme. Tuotantomme on yhteensä yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa, ja osa siitä viedään myös Ruotsiin ja Tanskaan, Kimpimäki kertoo.

Tuoremaitotuotteiden valmistus vaatii henkilökunnalta erityistä tarkkuutta ja osaamista.

– Takana on jo yhdeksän vuotta Valiolla, mutta jaksan edelleen ihmetellä, miten monet pieniltäkin tuntuvat asiat voivat vaikuttaa maidon makuun. Maito on herkkä raaka-aine, joka imee herkästi itseensä ei-toivottuja makuja. Oikeanlainen käsittely joka vaiheessa on siis erittäin tärkeää, tuotantoasiantuntijana työskentelevä Terhi Nissinen sanoo.

Ammattitaitoa tilalta kaupan hyllylle asti

Maito tuodaan Oulun meijeriin noin 600 tilalta keskimäärin 122 kilometrin etäisyydeltä. Maidon meijeriin saapuessa on kuitenkin edessä vielä monta vaihetta, ennen kuin se päätyy erilaisina tuotteina kaupan hyllylle.

– Meijerin laboratoriossa jokaisesta saapuvasta raakamaitokuormasta tehdään mikrobiologiset analyysit sekä mitataan rasva-, proteiini-, kuiva-aine- ja laktoosipitoisuudet. Näiden tietojen perusteella osataan valmistaa oikeanlaisia tuotteita säiliöihin, joista pitoisuudet sitten varmistetaan vielä ennen pakkaamista, Nissinen kuvailee.

Laaduntarkkailu jatkuu pakkaamisen jälkeenkin. Eristä otetaan talteen näytepakkaukset, joista tuotteet maistellaan heti tuoreeltaan sekä viimeisenä myyntipäivänä. Paras laadun tae on Nissisen mukaan ammattitaitoiset työntekijät aina tilalta kaupan hyllylle asti.

– Sekä tietenkin terveet ja hyvinvoivat lehmät, jotka ovat tavallaan kaikkien meidän valiolaisten työnantajia, Nissinen lisää.


Energiatarpeesi