Oulussa jalostetaan pohjoisen maidosta laatutuotteita

Oulun Maikkulan meijerissä valmistetaan tuoremaitotuotteita yli 35 vuoden kokemuksella. Siellä raakamaidosta jalostuu maito- ja hapanmaitotuotteita. Lisäksi Oulussa valmistetaan jäätelöä. Valio Jäätelöfabriikki on myös pieni jäätelöpaja isomman Oulun meijerin sisällä.

Jatkuvasti muuttuva ja alati uusiutuva Oulu

2000-luku on ollut Valion Oulun meijerille muutosten aikaa. Vuodesta 2003 lähtien tehtaan kapasiteettia on lisätty sekä valmistuksessa että pakkaamossa, tiloja on rakennettu lisää ja laitteistoja uusittu. Viimeisin uudistus on ollut mittavan laajennusosan rakentaminen vuonna 2016. Laajennus toi meijeriin 5 500 neliötä lisää tuotanto- ja varastotilaa.

Muutokset vaativat aikaa ja investointeja, mutta ne myös kannattavat. Tällä hetkellä tehtaan taloudellinen vaikuttavuus on Oulun seudulla 70 miljoonan euron luokkaa.

Pohjoisen maidosta valmistuu monipuolinen tuotevalikoima

Pääasiassa raakamaito tulee Oulun ympäryskuntien maitotiloilta, noin 122 kilometrin säteeltä, mutta pohjoisin maito tulee Tenojoen varresta. Vuosittain raakamaidosta jalostuu yli 81 miljoonaa kiloa valmiita tuotteita.

Tällä hetkellä Oulun Maikkulan meijerissä työskentelee noin 300 maitoalan ammattilaista. Tehtaan tuotevalikoima on laaja, mutta avainsana on happamuus. Maitojen lisäksi Maikkulassa valmistetaan piimää, viiliä, jogurttia, kermaviiliä, smetanaa, ranskankermaa, kefiiriä, tuorepuuroja sekä vuonna 2018 lanseerattuja Valio Jäätelöfabriikin jäätelöitä. Tutustu myös Valio Jäätelöfabriikin jengiin.

Pohjoisin maito tulee Tenojoen varrelta

Oulun tehtaalla fiilis on kaikkea muuta kuin hapan

Tehtaanjohtaja Risto Ervasti kehuu vuolaasti Oulun tehtaan yhteishenkeä ja työkavereiden halua kehittyä. Kaikilla on halu oppia uusia asioita, selvittää ongelmia ja kehittää omaa osaamista. Vankka osaaminen takaa paitsi laadukkaat tuotteet, myös sen, että uusiin haasteisiin voidaan reagoida nopeasti.

Omaksi suosikkituotteekseen Ervasti mainitsee ihanan klassikon, ruusunmarjakerrosviilin, jota on valmistettu Oulussa jo 1980-luvulta asti.

Laatu ja puhtaus on tärkeää

Tuotteiden laadun ja tuotantoympäristön tarkkailu on tärkeää jokapäiväistä tekemistä. Laaduntarkkailu kuuluu myös laatuvastaavana Oulun tehtaalla toimivan Päivi Käsmän toimenkuvaan, johon kuuluu mm vastuu omavalvonnasta ja yhteyden pito elintarvikeviranomaisiin. Omavalvontaan kuuluu näytteiden ottoa ja tuotteiden laaduntarkkailua sekä tietenkin myös ympäristön puhtausvalvontaa.

Tyypillistä työpäivää ei ole, sillä päivään saattaa kuulua niin patogeeninäytteiden ottamista tuotteista ja tuotantotiloista kuin tietokoneella istumista ja raporttien kirjoittelua sekä palavereita niin viranomaisten kuin työntekijöiden kanssa. Työnsä parhaita puolia onkin juuri sen monipuolisuus, Käsmä kuittaa. Päivi on työskennellyt Valiolla reilut 18 vuotta. Lempituotetta kysyttäessä hän mainitsee Valio A+ kreikkalaisen jogurtin ja tuoreet marjat.

Kolme faktaa Oulun meijeristä

  • Oulun tehdas on erikoistunut hapanmaitotuotteisiin
  • Tehtaan sisällä toimii myös Valio Jäätelöfabriikki
  • Oulun Valio työllistää yli 300 henkilöä ja vaikutttavuus Oulun alueella on 70 miljoonan euron luokkaa
Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Valion Joensuun juustola luo makua ja hyvinvointia
Valiojengi
Lapinlahdelta myös lisäarvojauheita maailmalle