Valio Akatemia® stipendi taipuu moneksi

Valio Akatemia® ohjelman suosittu stipendimuoto on rahallinen stipendi. Se taipuu moneksi saajansa tarpeiden mukaan. Useimmiten stipendillä hankintaan varusteita, maksetaan valmennus- ja harjoitusmaksuja sekä matkustetaan leireille tai kisoihin Suomessa tai ulkomailla. Tärkeintä on, että stipendit vievät lapsia ja nuoria aidosti kohti omia tavoitteita ja unelmia ja että stipendin turvin saa uusia elämyksiä ja iloa liikunnan parissa.

Kisakokemusta maailmalta

Trampoliinivoimistelija Antti Tuurin stipendiraha lennätti hänet kisamatkalle ulkomaille. Antti osallistui trampoliinivoimistelun nuorten MM-kisoihin USA:ssa.

– Suoriuduin hyvin kisassa, ja nyt lähden tavoittelemaan korkeampaa ja puhtaampaa liikesarjaa, ja sitä kautta pääsyä seuraavan syksyn WAGC-kisoihin Tanskaan. Olen myös alkanut toteuttaa erästä lapsuuden haavettani: hyppään syncroa trampoliinilla kilpaa erään kaverini kanssa. Syncrossa kaksi hyppääjää hyppää yhtä aikaa samoja liikkeitä kahdella eri trampoliinilla, Antti kertoo.

Myös squashia pelaava Riina Koskinen on hyödyntänyt saamansa stipendin kilpaillakseen ja harjoitellakseen ulkomailla. Riina suorittaa lukio-opintoja Saksassa heinäkuuhun 2015 asti ja harjoittelee samalla paikallisessa seurassa. Vuoteen on mahtunut myös paljon kisoja ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Belgiassa ja Itävallassa. Riinan viimeisin saavutus on joukkuehopea alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa.

Helpotusta treenimaksuihin

Moni stipendiaatti käyttää saamansa tuen harjoitteluun. Stipendillä maksetaan esimerkiksi tilavuokria, valmentajien palkkioita, leirityksiä ja kausimaksuja.

– Olimme stipendin turvin Pajulahdessa lentopalloleirillä, PuMa-Volleyn D-tytöt viestittävät.

Varoja varustehankintoihin

Tavallinen tapa käyttää Valio Akatemia® stipendi on hankkia varusteita. Jääkiekkoilija Aleksi Soijärvi hankki stipendirahalla uudet pelihousut, rintapanssarin ja mailoja.

– Stipendiä hakiessani tavoitteeni oli päästä oman ikäryhmän Huippu-Pohjola-leirille. Tavoitetta en ihan saavuttanut, mutta pääsin mukaan Tulevaisuuden tähdet -leirille Kuortaneelle. Tämä kausi on mennyt pelillisten tavoitteiden suhteen muuten hyvin. Oma kehitykseni on ollut koko ajan nousujohteista, Aleksi summaa.

Koripallojoukkue KTP minit -03 on käyttänyt Valio Akatemia® stipendin fysiikkatreenien välineisiin, esimerkiksi kuminauhoihin, sekä joukkueen asuhankintoihin. Rahaa on riittänyt myös turnausmaksuihin ja turnausmatkojen kustannuksiin.

– Olemme pelanneet alueellista sarjaa kahdella joukkueella, ja se on tarkoittanut pelejä lähestulkoon joka viikonloppu. Joukkueemme puhkuu intoa ja valtavaa pelihalua!, joukkueenjohtaja Pasi Kallioniemi kertoo.

“Stipendillä maksetaan esimerkiksi tilavuokria, valmentajien palkkioita, leirityksiä, kausimaksuja, turnausmaksuja ja varusteita.”

Kouluissakin monenlaisia stipendin käyttötapoja

Valio Akatemia® stipendi voidaan myöntää myös koululaisryhmälle. Tupoksen koulun smokefree-luokkien oppilaat ovat yksi vuoden 2015 stipendiaateista. He ovat käyttäneet stipendirahan ainutlaatuisella tavalla ja hankkineet koululuokkiin ksylitolipastilliautomaatit. Lisäksi stipendi on riittänyt välituntiaktiviteettien lisäämiseen.

– Oppilaat saavat ruokailun ja välipalan jälkeen ottaa automaateista täysksylitolipastillit.  Näin pyrimme edistämään koululaisten myönteistä asennetta kouluruokailuun, suun terveydenhoitoon sekä savuttomuuteen. Näillä ja välituntiaktiviteettien lisäämisellä tavoittelemme koululaisten hyvää kuntoa ja virkeää mieltä niin koulutyöskentelyn kuin vapaa-ajankin parissa, kouluterveydenhoitaja Annikki Törmänen perustelee.

Kerttu Niskasen nimikkostipendin sai Vieremän Eteläisen koulun hiihtojoukkue. Stipendin tehtävänä on ollut motivoida koululaisten hiihtoharrastusta, ja tulosta on syntynyt.

– Hiihtojoukkueemme oli voitokas Siilinjärvellä pidetyissä koululaisten maakuntaviesteissä. Voitimme kultaa!

Hiihtoharrastus on jatkunut muutenkin koulullamme voimakkaana. Välitunnilla sukset ja sauvat viuhuvat ladulla ja koulun pihalla. Syksyllä jatkamme hiihtoharrastusta koulun yhteisellä hiihtoretkellä ensilumille, opettaja Tommi Huttunen kertoo.


Energiatarpeesi