Valio valmistaa herkuttelujuustoja maailmalle

Suomalaisten Valio juustojen laatu ja niiden valmistamisen ammattitaito eivät päädy yksin suomalaisten juustonystävien iloksi. Valio valmistaa useita juustoja pelkästään ulkomaiden markkinoille. Näistä osaa ei kotimaasta edes ole saatavilla. 

Valio juustot USA:n delitiskeillä

Suomen ja muun maailman juustomakujen erilaisuuden tunteminen on osa valiolaisten juustojen tuotekehittäjien arkea. Monia Valio juustoja valmistetaankin vain ulkomaiden tarpeisiin, eikä osaa niistä myydään lainkaan Suomessa. Valio on USA:ssa pieni toimija, ja kyseisen markkinan vienti keskittyy vain ja ainoastaan delitiskeillä myytäviin herkuttelujuustoihin. Toiminta keskittyy premium-tuotteiden irtomyyntiin, eikä niinkään yksittäispakattuihin, arkisempiin juustoihin. Se selittää myös tuotteiston erilaisuuden.

Suomessa Valio Kappeli® nimellä tunnettua herkuttelujuustoa sai aikaisemmin vain New Yorkin Manhattanin deleistä. Miksi juusto päätettiin joitakin vuosia sitten tuoda Suomen markkinoille, onko suomalaisten juustotottumuksissa tapahtumassa muutoksia? Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten juustomaku on murroksessa. Aikaisemmin suomalaiset ovat olleet hyvin miedoista juustoista pitävä kansa, mutta nyt voimakkaamman makuiset tuontijuustot ovat vallanneet alaa.

"Hyvän juuston takana on siis laadukas maito!"

Nousevat juustotrendit maailmalla

Yksi juustojen trendeistä Suomessa on siis maailmalta leviävät uudet maut. Juuston menestys on kuitenkin hyvin maakohtaista ja sidoksissa myös käyttötottumuksiin ja –tarkoituksiin. Esimerkiksi USA:ssa on ollut jo jonkin aikaa nousevana trendinä vahvasti maustetut juustot, joissa on chiliä tai jalapenoa. Kyseisten juustojen kysyntä on ymmärrettävää paikallisen ruokakulttuurin valossa, sillä hampurilaisten väliin ja muuhun sen kaltaiseen käyttöön tulinen jalapeno sopii. Valio kehitti oman versionsa trendistä tuomalla kauppoihin Valio TexMex juustoraasteen. Sitä on helppo annostella ruokiin tuomaan toivottua tulisuutta, mutta kuitenkin suomalaista makumaailmaa kunnioittaen.

Maidon maku vaikuttaa juustoon

Suuri rooli juuston maussa ja laadussa liittyy raakamaitoon ja sen laatuun. Voihappo on esimerkiksi hyvin paljon keskusteltu kysymys asiantuntijaraatien keskuudessa. Saksalaisissa juustoissa on helposti suomalaisen suuhun hiukan eltaantunut maku, mikä johtuu juuri voihaposta. Suomalainen maidon laatu nähdään hyvänä ja sen itiötasot ovat alhaisemmat, jolloin voihapon aiheuttamaa makua ei synny. Toki tämä on osaltaan makukysymys: kumpi on se mistä kuluttajat pitävät.

Kolmesta juuston makuun vaikuttavasta asiasta yksinkertaisin on suola, sillä sen kuluttajat maistavat helpoiten. Muut maut tulevat maidon proteiinien ja rasvan pilkkoutumisesta makukomponenteiksi hapatteiden entsyymien avulla. Jos maito ei ole puhdasta, tai siinä on liikaa haitallisia maidon bakteereja, pastörointikaan ei auta. Silloin pilaajat pääsevät monistumaan juuston kypsytyksen aikana. Hyvän juuston takana on siis laadukas maito! 

Valio juustojen kansainväliset yhteydet

Suomessa myynnissä oleva Salaneuvos® valmistetaan Vorun tehtaalla Virossa. Merkittävä seikka valmistuspaikan valinnassa oli suolaukseen liittyvät kapasiteettikysymykset. Salaneuvos® on kuitenkin valmistettu Suomen markkinoita varten. 

Joitakin vuosia sitten Suomessa myyntiin tulleelta Valio Lappi® juustolta löytyy puolestaan historiastaan yhteys Italiaan. Valio Kappeli® juuston tavoin Valio Lappi® on ollut aikaisemmin myynnissä New Yorkin deleissä. Taustalta löytyy kuitenkin pala Valio juustojen monivivahteista tarinaa. Juusto sai alkunsa Italian viennistä vuosina 1965-68, jolloin Valion Italian edustaja halusi hyvin pehmeää juustoa Italiaan. Tuolloin kehitetty juusto oli niin pehmeää, ettei se täyttänyt edamin vaatimuksia, mistä johtuen juusto sai nimekseen Valio Lappi®. Juuston vienti oli tuolloin hyvin säännösteltyä ja vientiä varten tarvittiin erityinen vientipaperi Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitoksen ylitarkastajan allekirjoittamana. Valio Lappi juustolle tämä lupa myönnettiin, ja juustolla lähdettiin tavoittelemaan Italiassa pehmeän Fontina-juuston käyttäjiä. Italian vienti ei kuitenkaan jatkunut pitkään, mutta myöhemmin juusto löysi tiensä USA:n markkinoille. Kotimaassa Valio Lappi juustoa on myyty 1970-luvulta, jolloin se oli valikoimassa mm. 3 kg tankona juustopalvelutiskeillä.  Laajemmin valmiiksi pakattuna Valio Lappi® edam tuli kauppoihin vasta 1990-luvulla, mutta kevytjuustojen suosion myötä valikoima pikkuhiljaa supistui. Vuonna 2013 juusto teki paluun myös kuluttajamyyntiin Suomessa. 

Juuston menestys on joskus ajasta ja paikasta kiinni

New Yorkin deleistä löytyy myös Lacey Swiss –niminen juusto, jonka syntytarina alkaa Joensuusta. 80-luvulla Joensuuhun hankittiin laite, jolla piti valmistaa murukolojuustoja. Valmistuksen alettua huomattiin, ettei juustoon kuitenkaan syntynyt koloja. Tämä juusto sai nimekseen Valio Karelia, joka oli saman tyyppinen juusto kuin Lacey Swiss. Juusto ei tuolloin löytänyt käyttäjäkuntaansa Suomesta. Ajatus juuston valmistuksesta kuitenkin nousi uudelleen, kun havaittiin, että USA:ssa oli vastaavanlaisia juustoja markkinoilla, mutta niiden laatu oli huonompi. Valiolla ymmärrettiin, että oli mahdollista valmistaa samanlaisia juustoja, mutta paremmin. Tuotte kehitettiin Suomessa USA:n markkinoita varten: analysoitiin, mikä juustoissa oli hyvää ja mikä huonoa. Lopputuloksena pystyttiin valmistamaan Lacey Swiss ilman virhemakuja. Yhtenä lähtötekijänä tähän oli ja on yhä suomalainen laadukas maito. 

Uusien tuotteiden lanseeraamisessa on aina omat vaikeutensa: joskus aika ei ole oikea, mutta muutamien vuosien kuluttua hetki on parempi ja tuote löytää ostajansa. Tai sitten markkinat ovat Suomen ulkopuolella, kuten tapahtui Lacey Swissin kohdalla. 


Energiatarpeesi