Valio Viola® tuorejuustot ja säilöntäaineettoman tuotteen valmistus

Säilöntäaineista puhutaan paljon ja nimensä mukaisesti niitä lisätään tuotteisiin, jotta saavutetaan parempi säilyvyys. Kuinka siis voidaan tehdä tuorejuustoja ja sulatejuustoja, joissa ei kuitenkaan ole säilöntäaineita? Säilyvätkö ne tai ovatko ne turvallisia?

Valio Viola basilikatuorejuustoErinomainen säilyvyys on valmistustavan ansiota

Valio Viola® tuorejuustopakkauksissa on merkintä ”säilöntäaineeton”. Monelle tämä on arvostettu ja positiivinen asia, sillä ihmisten lisä- ja säilöntäainekriittisyys on kasvanut viime aikoina, ja puhtaiden tuotteiden arvostus nostaa päätään. Mutta samalla kolikolla voi nähdä myös kääntöpuolen: jos tuotteessa ei ole säilöntäaineita, kuinka sen turvallisuus sitten syntyy? Ja kestääkö se todella syömäkelpoisena koko ilmoitetun säilyvyysajan?

Valion tuotekehittäjä Annukka Merjovirta vastaa tähän viipymättä: ”Kyllä ne säilyvät, sillä tuotteen valmistusprosessi takaa sen!” Mutta samaan hengenvetoon täytyy muistaa, että jokaisen kuluttajan käyttötottumukset ovat erilaisia, ja niiden vaikutuksia on valmistusprosessissa mahdoton ennakoida. ”Toiset jättävät avattuun pakkaukseen veitsen jääkappiin, tai samalla veitsellä otetaan levitettä useamman kerran. Tällä tavalla tuotteeseen pääsee aina ulkopuolelta bakteereja tai homeita, joiden toimintaa tuotteessa ei voida estää tai ennakoida. Mutta avaamattomassa tuotteessa ja esimerkiksi yksittäispakatuissa sulatejuustoviipaleissa, jotka otetaan pakkauksesta ja laitetaan leivän päälle kerralla syötäväksi, säilyvyys on erittäin hyvä!”

Meidän tuotteissamme voi olla varma, että paketissa on sitä, mitä päällä lukee!

Näin syntyy Valio Viola® tuorejuusto

Valio Viola® tuorejuustot valmistetaan suoraan tuoreesta suomalaisesta maidosta tuorejuustomassaksi. Tuorejuustomassaan lisätään suola, stabilointiaineet sekä maustetuissa tuotteissa maustekastike. Valmistuksen aikana massa kuumennetaan, ja juuri kuumennukseen ja kuumana pakkaamiseen liittyy tuotteen säilyvyys. Kun tuorejuustomassa pastöroidaan 85°C:ssa, siitä kuolevat haitalliset mikrobit, kuten esimerkiksi raskaana oleville naisille varottavien asioitten kautta tuttu listeria. Tuorejuustoissa käytettävät yrtit tai muut mausteet käyvät läpi lämpökäsittelyn, jolloin myös niiden kohdalla voidaan olla varmoja raaka-aineen puhtaudesta.

Mutta miksi sitten lisätään stabilointiaineita ja mitä ne oikein ovat? Vastaus on yksinkertainen: stabilointiaineilla tuorejuustomassan rakenne ja suutuntuma tulee miellyttävämmäksi. Näin Valio Viola® tuorejuustot ovat pehmeästi levittyviä, käyttömukavuus kasvaa ja niiden rakenne pysyy koko säilyvyysajan kunnossa. Eivätkä stabilointiaineet suinkaan ole vaarallisia, vaan tuotteissa käytetään ainoastaan luonnosta saatavia stabilointiaineita, kuten esimerkiksi pektiiniä ja johanneksenleipäpuujauhetta.

Lämpökäsittely ei yksin auta – vaaditaan myös laadukas raakamaito

Tehtiinpä juustoille mikä tahansa käsittely, tuotteiden laadukkuuden takaa kuitenkin lopulta vain ja ainoastaan laadukas raakamaito. Silloin kun tiedetään, että käytettävässä raakamaidossa ei ole haitallisia mikrobeja tai jäämiä, voidaan tuotteen laadusta olla varmoja. ”Voisi jopa sanoa, ettei tällaisia tuotteita voitaisi valmistaa, jollei raakamaito olisi niin korkealaatuista kuin Suomessa. Tai ainakaan niiden laatu ei olisi tasaista ja taattua”, Merjovirta valottaa. ”Meidän tuotteissamme voi olla varma, että paketissa on sitä, mitä päällä lukee!”


Energiatarpeesi