Valion Äänekosken juustola tuntee klassikkojuustot

Herkullisen juuston valmistaminen vaatii vahvaa osaamista, innovatiivisuutta ja perinteitä. Tätä kaikkea on Valion Äänekosken juustolassa – siellä mistä klassikkojuusto Valio AURA® aloittaa matkansa suomalaisten ruokapöytiin.

Pitkät perinteet

Äänekoskella toimii yksi Valion seitsemästä juustolasta. Tehtaalla on pitkät perinteet juuston valmistuksessa, mutta kaikki alkoi voista. Valio aloitti Äänekoskella voin valmistamisen vuonna 1952, ja pari vuotta myöhemmin alkoi emmentaljuuston valmistus. 60-luvun alussa tehtaaseen pystytettiin tilat myös maitojauhetuotannolle.

Juustolan varsinainen läpimurto oli vuonna 1968. Silloin siirryttiin emmentaltahkoista juustoharkkoihin, ja samassa yhteydessä Valio AURA® sinihomejuuston valmistus siirtyi Turusta Äänekoskelle.

Samana vuonna Valio käynnisti myös koejuustolatoiminnan Äänekoskella. Koejuustolan tehtävänä oli kehittää, testata ja valmistaa erilaisia juustotyyppejä tuotekehityksen tukena. Esimerkiksi Valio Polar® juusto kehitettiin Äänekosken juustolassa. Tuotekehityksen merkittäviä historian helmiä olivat myös muun muassa Valio Blue -valkosinihome ja mozzarellajuustot, joiden valmistus ajoittui 80- ja 90-lukujen taitteeseen.

Valio AURA® valmistetaan yhä perinteisen, 80 vuotta vanhan reseptin mukaan lähes alkuperäisen käsityövaltaisesti.

Yksi ja ainoa Valio AURA®

Nykyään Äänekosken juustola valmistaa noin kaksi miljoonaa kiloa juustoa vuosittain. Juustolan ehdoton tähtituote on Valio AURA® sinihomejuusto. Jo kymmenien vuosien ajan suomalaisten rakastama voimakasarominen ja murukoloinen juusto on kypsytetty Äänekoskella. Valio AURA® valmistetaan yhä perinteisen, 80 vuotta vanhan reseptin mukaan lähes alkuperäisen käsityövaltaisesti.

– Valio AURA® on makuprofiililtaan täysin erilainen kuin kilpailijansa, ja se sopii suomalaisten suuhun. Juusto on myös rakenteeltaan sellainen, että sitä on helppo hyödyntää ruoanlaitossa. Valio AURA® on parhaimmillaan ruoassa ja herkuttelujuustona juustotarjottimella, juustomestari Jarmo Kelloniemi vinkkaa.

Valio AURA® on ollut merkittävä osa Jarmo Kelloniemen uraa kesästä 2008 alkaen. Silloin hän kesätyöläisenä keitti sinihomejuustoa ensimmäisen kerran. Nyt hän toimii Äänekoskella juuston valmistuksen esimiehenä vastaten tehtaan tuotannosta ja tuotelaadusta.

– Parasta on se, että saa tehdä työtä mukavien ihmisten kanssa sellaisen tuotteen ja brändin eteen kuin Valio AURA®. Pienessä juustolassa kaikki tuntevat toisensa. Valio AURA® on omaleimainen tuote. Jos valmistuksessa täytyy tehdä muutoksia, ne on tehtävä varovasti, jotta herkkä tuote ei vahingoitu, Kelloniemi kertoo.

Äänekosken juustola valmistaa nykyään myös kreikkalaistyyppiset Valio Eila® salaattijuustot, joiden valmistus aloitettiin vuonna 1985 alun perin Kotimainen Feta -tuotemerkin alla.

Lähiruokaa lähitilojen maidosta

Valio AURA® sinihomejuusto ja Valio Eila® salaattijuustot ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Juustot valmistetaan tuoreesta maidosta, joka on kerätty Äänekosken juustolaan keskimäärin 32 kilometrin etäisyydeltä. Juustolaan maitoa toimittaa noin 90 valiolaista maitotilaa. Tehdas vastaanottaa yli 20 miljoonaa litraa maitoa vuodessa.

Valmistusmäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa, vaikka juustomarkkinoilla kilpailu on kiristynyt. Samalla myös henkilöstöä on palkattu lisää. Tehdas tarjoaa tällä hetkellä työtä noin 75 henkilölle.

Äänekosken tehtaan menetyksen salaisuus on perinteinen juusto-osaaminen yhdistettynä innovatiivisuuteen ja henkilöstön vahvaan sitoutumiseen. Laatu on juustolalle ykkösasia, ja hyvin tehty työ on palkittu monta kertaa esimerkiksi Suomen Juustonvalmistajain yhdistyksen laatupalkinnoilla.

Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Valion Vantaan tehdas on erikoistunut sulatejuustoihin
Valiojengi
Valion Joensuun juustola luo makua ja hyvinvointia