Valion Joensuun juustola luo makua ja hyvinvointia

Valio on valmistanut maitotuotteita Joensuussa jo vuosikymmenten ajan. Se on tuottanut hyviä makuja kuluttajille ja taloudellista hyvinvointia koko Pohjois-Karjalaan.

Tähtituotteina Valio Polar® ja Valio Viola®

Joensuun tehdas valmistaa kolmanneksen kaikista Valion juustoista. Tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa juustoharkkoja, kuluttajapakattuja juustoja, tuorejuustoja ja maitojauheita. Joensuun tehtaan päätuotteita ovat Valio Polar® juustot, Valio Salaneuvos® juustot ja Valio Viola® tuorejuustot.

Valio Polar® juuston valmistus Joensuussa alkoi vuonna 1979. Tämän jälkeen tuoteperhettä on kehitetty jatkuvasti ja siihen on lisätty useita kevyempiä vaihtoehtoja. Valio Polar® on noussut Suomen suosituimmaksi kevytjuustoksi miellyttävän makunsa ansiosta. Joensuussa juustot valmistetaan maidosta, joka on matkannut tehtaaseen keskimäärin 79 kilometriä. Maito tulee tehtaaseen noin 840 valiolaiselta maatilalta pääosin Pohjois-Karjalasta.

Merkittävä työllistäjä

Valio ja maidontuottajat tarjoavat työtä lähes 2 800 henkilölle Pohjois-Karjalassa ja sen ympäristössä, kun mukaan lasketaan tehtaan henkilöstö, maidon keräilyyn ja tuotteiden jakeluun osallistuva henkilöstö sekä maatilat palveluhankintoineen. Valion Joensuun juustolassa työskentelee noin 160 henkilöä.

Euroissa mitattuna Valion vuosittainen taloudellinen vaikutus Pohjois-Karjalassa on noin 100 miljoonaa euroa. Siinä on mukana valiolaisille maidontuottajille maksettu tilityshinta, henkilöstön palkat ja verot sekä tehtaan tekemät vesi-, energia- ja palveluhankinnat alueelta.

Jatkuvaa kehitystä

Valio on investoinut Joensuun juustolan kehittämiseen jo kymmenen vuotta. Vuosina 2002–2012 Joensuun tehtaaseen investoitiin noin 37 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 Joensuun tehtaan kehittämiseen ja uusiin valmistuslinjoihin sijoitetaan noin kymmenen miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin aiempina vuosina.

Investointien avulla Valio voi tarjota kuluttajille entistä houkuttelevampia tuotteita. Investoinnit ovat myös avain menestykseen kilpailluilla juustomarkkinoilla.

Tilat ovat ainoa ennallaan säilynyt asia, sillä tehtaan linjat, laitteet ja automaatio on uusittu vuosien saatossa kokonaan.

Pitkät perinteet

Joensuun tehdas on sen historian aikana valmistanut maidosta lähes kaikkea, mitä valmistaa voi. Joensuussa on syntynyt juuston, tuorejuuston ja jauheiden lisäksi jogurttia, maitoa, voita ja jäätelöä.

Valio on vastaanottanut maitoa nykyisellä tontilla vuodesta 1941 lähtien, joten perinteet ovat pitkät. Juustoa valmistetaan yhä samoissa tiloissa kuin 30 vuotta sitten. Tilat ovat ainoa ennallaan säilynyt asia, sillä tehtaan linjat, laitteet ja automaatio on uusittu vuosien saatossa kokonaan.

Kuvat: Risto Kuittinen

Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Lapinlahdelta myös lisäarvojauheita maailmalle
Valiojengi
Riihimäen meijeri ja välipalatehdas loistavat ympäristöasioissa