Valion lastenruoat tulevat Turengista

Turengin tehtaassa Janakkalassa on valmistettu lastenruokia jo 1970-luvulta lähtien. Vielä pidempi historia tehtaalla on iskukuumennettujen UHT-tuotteiden valmistuksessa. Niitä on tehty Turengissa jo vuodesta 1967.

UHT-tuotteita vuosikymmenten kokemuksella

38 miljoonaa litraa eli noin 85 tuhatta pakkausta. Sen verran Turengin tehtaassa valmistetaan vuosittain iskukuumennettuja ja aseptisesti pakattuja maito- ja kermavalmisteita, lastenruokia sekä korkeammassa lämpötilassa pastöroituja ESL-maitovalmisteita.

Yhteistä Turengin tuotteille on UHT- ja ESL-valmistusmenetelmien aikaansaama pidempi säilyvyysaika. UHT- eli iskukuumennetetut tuotteet säilyvät myös huoneenlämmössä useiden kuukausien ajan. Tästä syystä ne sopivat erinomaisesti myös vientiin. ESL- eli korkeammassa lämpötilassa pastöroidut tuotteet, kuten ruokakermat ja vaniljakastikkeet, säilytetään muiden maitotuotteiden tapaan viileässä.

– UHT-tuotteilla on täällä Turengissa pitkät perinteet ja olemme edelleen Valion ainoa UHT-tehdas. Kuluttajille näistä tuotteista tutuimpia ovat varmasti Valio HYLA® maitotuotteet. Samaa menetelmää käytetään kuitenkin myös esimerkiksi lastenruokien valmistamiseen, tehtaanjohtaja Pirjo Häkkinen kertoo.

Lastenruokien valmistus alkoi Turengissa vuonna 1972. Nykyiseen vuonna 2012 lanseerattuun Valio Onni® lastenruokavalikoimaan kuuluu vellejä, puuroja sekä jogurtti- ja rahkavälipaloja.

Uusimpia tulokkaita Turengissa valmistettujen UHT-tuotteiden valikoimassa ovat lämpimässä säilyvät Valio PROfeel® proteiinijuomat, jotka on kätevä ottaa esimerkiksi salille mukaan ja nauttia treenin jälkeen.

“UHT-tuotteilla on täällä Turengissa pitkät perinteet ja olemme edelleen Valion ainoa UHT-tehdas.”

Jatkuva kehitys takaa toiminnan jatkumisen

Töitä Turengissa tehdään kolmessa vuorossa viitenä päivänä viikossa, noin 115 työntekijän voimin. Yksi heistä on Oiva Arrenius, joka työskentelee Turengin tehtaan kunnossapitovastaavana. Arreniuksen työnä on valvoa, että tehtaan laitteet toimivat kuten pitääkin. Kun laitteet ovat kunnossa, tuotteiden valmistus ja pakkaus sujuu suunnitelmien ja aikataulujen mukaan.

– Olen aina tykännyt tässä työssä sen monipuolisuudesta. Steriili tuotantoympäristö aiheuttaa omat haasteensa niin prosessissa kuin pakkaamisessakin, Arrenius sanoo.

Tällä hetkellä Arreniusta ja muita turenkilaisia työllistää etenkin valmistusprosessin kehitysinvestointi, jossa uusitaan sekä UHT- että ESL-tuotteiden massanvalmistusprosessi vaiheittain. Laitteita ja linjoja uusitaan noin 3 miljoonalla eurolla. Vuoden 2017 alkupuolella valmistuvat uudistukset nostavat UHT- ja ESL-tuotteiden vuosituotantokapasiteetin noin 70 miljoonaan litraan.

Tehtaanjohtaja Pirjo Häkkinen kertoo, että käynnissä ja suunnitteilla on useita muitakin kehitys- ja investointihankkeita, joilla pyritään varmistamaan, että Turenki pystyy vastaamaan asiakkaiden ja kuluttajien toiveisiin myös jatkossa.

– Valiolla on ollut tehdas Turengissa jo vuodesta 1967 lähtien. Toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti ja tuotevalikoimaa uudistettu jatkuvasti. Muutoksiin varautumalla ja niihin nopeasti reagoimalla varmistamme tehtaan toiminnan myös tulevaisuudessa, Häkkinen summaa.


Energiatarpeesi