Valion maito syntyy ilman GMO:ta

Kuluttajat toivovat GMO-vapaita vaihtoehtoja ruokapöytäänsä ja arvostavat maidontuotantoa, jossa ei käytetä geenimuunneltuja ainesosia. Esimerkiksi Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n vuonna 2009 tekemässä tutkimuksessa yli puolet vastaajista ei hyväksynyt geenimuunneltujen rehujen käyttöä maatiloilla.

EU:n asetukset sääntelevät GMO:n käyttöä elintarvikkeissa ja eläinten rehuissa. Valion Suomessa valmistamat elintarvikkeet eivät sisällä eivätkä koostu GMO-ainesosista.

– Valion tuotteiden pääraaka-aine on suomalainen maito, jonka tuotannossa maitotiloilla geenimuunneltujen ainesosien käyttö ei ole sallittua. Jokaisella valiolaisella maitotilalla on käytössään laatukäsikirja, jossa on muun muassa määritelty eläinten hyvät ruokintaperiaatteet. Niissä kielletään GMO-rehun käyttö lypsykarjan ruokinnassa, Valion alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen täsmentää.

– Maito ei nykytietämyksen mukaan sisällä GMO:ta, vaikka lehmä olisi ruokittu geenimuunnellulla rehulla. Valio haluaa kuitenkin tarjota kuluttajille maitovaihtoehdon, jonka tuotannossa ei ole käytetty geenimuunneltuja ainesosia, Juha Nousiainen lisää.

Valiolaisten lehmien ruokinnassa ravinnon perusta on kotimainen nurmirehu suoraan pellolta tai säilöttynä. Nurmirehua täydennetään viljoilla sekä rypsi- tai rapsirouheella, joita ei ole geenimuunneltu.

Muualla Euroopassa lypsykarjaa ruokitaan yleisesti soijarouheella täydennetyllä maissisäilörehulla, jolloin rehuketju on huomattavasti vaikeampi pitää geenimuuntelusta vapaana. Tämä johtuu siitä, että erityisesti soijasta merkittävä osa on jo geenimuunneltuja lajikkeita.

"Valion Suomessa valmistamat elintarvikkeet eivät sisällä eivätkä koostu GMO-ainesosista."

Varmistusta valvonnalla

Valio valvoo maitotilojaan. Useampi sata tilaa tarkastetaan joka vuosi. Silloin yksi tarkastuskohteista on ruokintaohjeiden noudattaminen. Käytetyn rehun alkuperä voidaan jäljittää esimerkiksi rehun ostokuittien ja vakuutustodistusten avulla.

– Valio maksaa maidontuottajilleen laatusopimuslisää. Jos käy ilmi, että tila ei noudata laatuohjeistoa sovitulla tavalla, laatusopimus raukeaa ja tila menettää laatusopimuslisän, Juha Nousiainen sanoo.

Lisäksi Valio valvoo raaka-ainetoimittajiaan, esimerkiksi hillovalmistajia, ja eläinten rehuja myyviä yrityksiä kirjallisten kyselyiden avulla

– Valiolaisten maitotilojen on hankittava kaikki ostorehut Eläintautien torjuntayhdistyksen ylläpitämän positiivilistan toimijoilta. Valio tekee säännöllisesti listan yrityksille kyselyn geenimuunnelluista raaka-aineista. Kaikki listan yritykset ovat toistaiseksi sitoutuneet siihen, että ne eivät käytä GMO:ta lypsykarjan rehuissa, Juha Nousiainen sanoo.

"Geenimuunneltuja elintarvikkeita ei saa tuoda markkinoille, ellei niille ole myönnetty lupaa EU:ssa."

Mikä ihmeen GMO?

GMO eli geenimuunneltu organismi tarkoittaa geneettisesti muunneltua eliötä, esimerkiksi kasvia tai bakteeria, jonka perimää on muunnettu geenitekniikan menetelmin. Geenimuunnellut elintarvikkeet on valmistettu geenimuunnelluista aineksista tai ne sisältävät niitä.

Geenimuunneltuja elintarvikkeita ei saa tuoda markkinoille, ellei niille ole myönnetty lupaa EU:ssa. Kaikki muuntogeeniset ainekset käyvät EU:ssa läpi tiukan hyväksymismenettelyn, jossa turvallisuus on yksi olennaisista asioista.

Vuodesta 1996 alkaen EU:n markkinoille on hyväksytty useita muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja, kuten maissi, soija, rapsi, sokerijuurikas ja peruna. Suomessa Evira ylläpitää luetteloa EU:ssa hyväksytyistä muuntogeenisistä rehuista ja elintarvikkeista.

GMO näkyy pakkausmerkinnöissä

Geenimuunneltua elintarviketta ei tunnista ulkonäön perusteella, mutta elintarvikkeiden ja eläinten rehujen geenimuunnellut ainesosat näkyvät pakkausmerkinnöissä. Ainesosaluettelossa on välittömästi muuntogeenisen ainesosan jälkeen maininta ”muuntogeeninen” tai esimerkiksi " valmistettu muuntogeenisestä soijasta”.

Merkintävaatimus ei koske muuntogeenisten mikrobien avulla valmistettuja käymistuotteita, joissa muuntogeenistä mikrobia ei ole enää lopputuotteessa. Merkintää ei myöskään vaadita silloin, kun eläimen ruokinnassa on käytetty muuntogeenistä rehua.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi