Valion maitojauheet kiinnostavat Kiinassa

Suomalaisen maidon vienti maailmalle on ollut olennainen osa Valion toimintaa alusta alkaen. Vuonna 1905 Valio aloitti voin viennin Eurooppaan, ja nykyään kansainvälinen vienti työllistää kymmeniä valiolaisia. Yksi voimakkaimmin kasvavista vientimarkkinoista on Kiina, jonka parissa Sari Vahla, Lotta Lindfors ja Taina Koponen työskentelevät.

Jauhevientiä lastenruokatehtaista verkkokauppoihin

– Kiina on suuri ja mielenkiintoinen, monien mahdollisuuksien maa. Teollisuusmarkkinoilla olemme olleet pitkään, sillä demineralisoitua herajauheen vienti aloitettiin jo 1990-luvun alussa. Valio tunnetaan Kiinan teollisuusmarkkinoilla korkeasta tasaisesta laadustaan ja luotettavasta toimintatavastaan, vientipäällikkö Sari Vahla kertoo.

Tällä hetkellä kaikki Kiinaan suuntautuva vienti on hera- ja maitojauheiden myyntiä teollisuuden käyttöön. Erityisen kysyttyjä Valion jauheet ovat lastenruokateollisuudessa.

– Tärkein kilpailuetumme on valiolaisten maitotilayrittäjien tuottama laadukas ja puhdas raaka-aine. Myös tuotteidemme jäljitettävyys on huippuluokkaa. Näitä asioita arvostetaan kovasti lastenruoka-asiakkuuksissa, joissa vaatimustaso tuotteiden toimittajalle on kova, Sari täsmentää.

Valio on aloittamassa myös kuluttajille suunnattujen maitojauheiden viennin Kiinaan. Pääasiallinen myyntikanava on verkkokauppa.

– Kuluttajajauheiden tunnetuksi tekemisessä on luonnollisesti vielä suuri työ edessä. Tuote on kuitenkin huippuluokkaa, mahdollisuuksia on paljon ja potentiaalisia asiakkaita riittää, Sari sanoo.

"Tärkein kilpailuetumme on valiolaisten maitotilayrittäjien tuottama laadukas ja puhdas raaka-aine."

Kansainvälinen toimintaympäristö tuo kiinnostavia haasteita

Menestyvät vientiasiakkuudet vaativat usean ihmisen työpanoksen. Kiinan jauheviennissä työt jakautuvat Suomen päässä pääosin kolmen ihmisen kesken. Vientipäällikkö vastaa asiakassuhteiden ylläpidosta ja kehittämisestä tiiviissä yhteistyössä Valion Kiinan tytäryhtiön kanssa, kun taas vientiassistentit Taina Koponen ja Lotta Lindfors hoitavat viennin päivittäiset käytännön asiat. Myös he ovat tiiviisti yhteyksissä Valion kiinalaisen tytäryhtiön, Valio Shanghain kanssa.

– Vastaan rasvattomista maitojauheista sekä laktoosittomista Valio Eila® maitojauheista. Työhöni kuuluu muun muassa vientitilausten vastaanottaminen ja tekeminen, toimitusaikatauluista sopiminen, kuljetusten varaaminen sekä ylipäätään sen varmistaminen, että koko logistinen ketju toimii ongelmitta asiakkaalle asti, Taina Koponen kertoo.

– Minun vastuullani ovat herajauheet sekä nyt uutena kuluttajajauheet. Itse työtehtävät ovat hyvin samanlaisia kuin Tainalla, eli tilaus-toimitusprosessin hoitamista käytännössä, Lotta Lindfors täydentää.

Kaikkien kolmen mielestä vientitehtävissä parasta on vaihtelevuus ja monipuolisuus. Vaikka aikaerot, erilaiset toimintatavat ja -ympäristöt tuovat välillä eteen tiukkojakin haasteita, pitävät ne samalla työn mielenkiintoisena.

– Olen ollut Valiolla “koko ikäni”’ eli vuodesta 1979 aina tähän päivää. Koko tämän ajan olen työskennellyt viennin parissa. Kansainvälinen toimintaympäristö on tosi mielenkiintoinen ja juuri sen takia olen viihtynyt tässä työssä niin monta vuotta, Taina Koponen kehuu.

 


Energiatarpeesi