Valion pakkausten kierrättäminen

Kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että kierrättäminen kannattaa. Valio haluaa osaltaan tehdä siitä helpompaa. Siksi kaikki pakkauksemme ovat kierrätettäviä. Tästä artikkelista selviää, mihin keräykseen eri pakkaukset kuuluvat.

Näin kierrätät Valion pakkaukset oikein

Tässä muutama muistisääntö kierrätystä helpottamaan. Voit myös aina tarkistaa kierrätysohjeen pakkauksesta.

  • Kierrätä kartonki-, muovi-, ja metallipakkaukset erikseen.
  • Poista pakkauksista mahdolliset ruoka- tai juomajäämät pyyhkimällä tai huuhtelemalla. Pakkauksia ei kuitenkaan tarvitse pestä, sillä pienet jäämät eivät haittaa kierrätystä.
  • Kartonkipakkaukset kannattaa litistää ja samaa materiaalia olevat pakkaukset (esim. pikarit tai rasiat) voi pinota sisäkkäin. Muista irrottaa eri materiaalia olevat kannet ja mahdolliset kartonkikääreet pikarin ympäriltä.
  • Kartonkikierrätykseen kuuluvat kaikki kartonkitölkit (esim. maidot ja mehut) sekä monipakkausten kartonkikääreet.
  • Kartonkitölkit voi kierrättää korkkeineen, eli muovikorkkia ja sen muovista kaulaosaa ei tarvitse irrottaa. Korkit ja kaulaosat voi myös kierrättää erikseen muovina.
  • Kartonkikeräykseen kuuluvat myös pillimehujen pakkaukset sekä Valio HeVi Shot™ ja Valio Gefilus® tehoshot juomat.
  • Metallikierrätykseen kuuluvat pakkausten alumiinikannet (esim. tuorejuusto-, viili- ja jogurttipurkkien alumiinikannet ).
  • Pakkausmuovinkeräykseen kuuluvat kaikki muovista valmistetut pakkaukset (esim. juustopakkaukset, raejuustopakkaukset ja jogurttipurkit).
  • Valio suosittelee muovipakkauksien kierrättämistä, mutta muovipakkaukset sopivat myös energiajakeeksi, sillä Valion pakkauksissa ei käytetä polttolaitosten näkökulmasta ongelmallisia klooripitoisia muoveja.

"Kaikki Valion käyttämät pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä."

Missä lähin keräyspiste?

Mikäli taloyhtiössäsi ei ole kaikkia kierrätysastioita, löydät lähimmät pisteet osoitteesta http://www.kierratys.info/

Mitä kierrätetyille pakkauksille tapahtuu?

Suomessa kerätty kartonki, kartonkitölkit mukaan lukien, päätyvät kartonkiteollisuuden raaka-aineeksi. Kartonkikierrätykseen menevien tölkkien muoviosat, kuten korkit, voidaan käyttää polttoaineena esimerkiksi kartonkitehtaan voimalaitoksessa.

Muovipakkauksista valmistetaan muovijalostamossa kierrätysmuovia, jota käytetään raaka-aineena esim. muovikasseissa ja erilaisissa rakenteissa, kuten terassilankuissa. Jos kartonkipakkausten muoviosat on kierrätetty erikseen muovina, ne päätyvät muiden muovipakkausten tapaan muovijalostamoon.

Jogurtti- ja viilipurkkien alumiinia käytetään uusien metallituotteiden raaka-aineena.

Materiaalien kierrätyksen edistämiseksi Valio on osakkaana sekä Suomen Kuitukierrätys Oy:ssä että Suomen Uusiomuovi Oy:ssä.

Käsiä ojossa kuvaamassa eri kierrätysmateriaaleja

Materiaalivalinnoilla on väliä

Valion pakkauksia käytetään vuodessa satoja miljoonia. Siksi ei ole yhdentekevää, mistä materiaalista ne on valmistettu. Sen lisäksi, että kaikki Valion käyttämät pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä, teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että yhä suurempi osa pakkauksista olisi valmistettu kokonaan uusiutuvista raaka-aineista.

Tällä hetkellä 100-prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista valmistettuihin maitotölkkeihin pakataan Valio Luomu™ maidot. Muissa Valion kartonkitölkeissä uusiutuvan materiaalin osuus on 88 %. Vuodesta 2016 lähtien Valion kaikkien harjakattoisten pakkausten muovikorkit ja niiden kaulaosat on valmistettu uusiutuvasta, kasvipohjaisesta materiaalista.

Lue lisää kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistetuista pakkauksista ›


Energiatarpeesi