Valion Riihimäen meijerissä taidetaan välipalojen valmistus

Valion Riihimäen meijerissä on osattu jogurtin valmistus jo 1960-luvun lopulta lähtien. Lähitulevaisuudessa Riihimäelle on luvassa entistä enemmän välipalatuotantoa, kun uusi tehdas valmistuu.

Jogurttia alusta asti

Vuonna 1967 valmistunut Riihimäen Herajoen meijeri oli Suomen ensimmäisiä teollisia jogurtinvalmistajia.

– Tuotanto käynnistettiin 1968, ja taisimme olla kolmansia Suomessa. Aika oli selvästi oikea, sillä suomalaiset ottivat jogurtit heti innolla vastaan, tehtaanjohtaja Tapio Tammi kertoo.

Nykyään Riihimäen meijerissä valmistetaan vuodessa yli 60 miljoonaa kiloa jogurttia, josta merkittävä osa menee vientiin. Suurin jogurttituote on Ruotsiin vietävä Valio Vanilj™ jogurtti. Suomen markkinoille Riihimäen meijerissä valmistuvat perinteinen Valiojogurtti® sekä Valio A+™, Valio OLO™ ja Valio Play® jogurtit.

Suurin tuote Riihimäen meijerille on kuitenkin maito. Sitä pakataan vuosittain yli 80 miljoonaa litraa, niin kotikäyttöön kuin vaikka kouluissa ja ravintoloissa käytettäväksi. Kiireisintä aikaa tuotannossa on yö, sillä vastapakattu maito pitää toimittaa kauppoihin heti aamunkoitteessa. Muita Riihimäellä valmistettavia tuotteita ovat esimerkiksi rasvaton piimä, kuohukerma ja rahkavaahdot.

Meijerin maito tulee läheltä. Vaikka maitoa toimittavia tiloja on 850, keskimääräinen keräilyetäisyys on vain 90 kilometriä.

Tontti ja sijainti kasvun takana

Ensi vuonna 50-vuotisjuhliaan viettävän Riihimäen meijerin toiminta on laajentunut jatkuvasti. Kun Valion tuotantoa ja toimintoja on keskitetty Etelä-Suomessa, ne on usein siirretty Riihimäelle. Tätä selittävät meijerin sijainti ja tontin koko.

– 1960-luvulla ostettu tontti on ollut tarpeeksi suuri laajennusten tekemiseen. Lisäksi sijainti on erinomainen Etelä-Suomen jakelun kannalta, Tammi tarkentaa.

Toiminnan laajuus näkyy myös meijerin taloudellisessa vaikuttavuudessa. Vuonna 2014 meijeri ja maitotilat toivat alueelle yli 4 300 työpaikkaa ja rahaa Riihimäen seudulle noin 59 miljoonaa euroa.

Suurin osa meijerin työpaikoista on varastossa ja tuotannossa, mutta myös esimerkiksi laboratorio työllistää muutamia ihmisiä. Oma laboratorio on meijerille tärkeä, sillä sen avulla laadunvalvonta tapahtuu mahdollisimman lähellä tuotantoa.

– Tarkkailemme tuotteen laatua valmistusvaiheesta parasta ennen -päiväykseen. Erilaisten mikrobiologisten analyysien lisäksi tuotteista tehdään aistinvarainen arvio päivittäin, laborantti Helena Saarela kertoo.

Ensi vuonna 50-vuotisjuhliaan viettävän Riihimäen meijerin toiminta on laajentunut jatkuvasti.

Laajennus tuo lisää välipalatuotantoa

Lähitulevaisuutta odotetaan Riihimäellä mielenkiinnolla. Uudelle Tontille rakennetaan parhaillaan uutta 18 000 neliömetrin laajuista välipalatehdasta, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2017. Kokonaisuudessaan investoinnin arvo on 170 miljoonaa euroa.

– Uusi tehdas lisää Valion välipalatuotannon joustavuutta ja tehokkuutta. Pidemmällä aikavälillä se tuo myös kymmeniä uusia työpaikkoja Riihimäen alueelle, kehityspäällikkö Kai Hotakainen sanoo.

Valion Äänekosken juustola tuntee klassikkojuustot