Kirsti Rautio
Hankintajohtaja
Hankintajohtaja, Valio
Suomessa valmistamiemme tuotteiden raaka-aineista 96 prosenttia on maitoa kiloissa mitattuna. Loput neljä prosenttia ovat esimerkiksi viljatuotteita, sokeria, rypsiöljyä ja marjoja.
Raaka-aineiden toimittajien vastuullisuus on Valiolle erittäin tärkeää ja pyrimme aina varmistamaan koko toimitusketjun vastuullisuuden huolellisesti jo ennen kuin hyväksymme toimittajan kumppaniksemme. Edellytämme kaikilta toimittajiltamme lainsäädännön noudattamisen lisäksi sitoutumista Valion eettisiin toimintaperiaatteisiin (toimittajien ja jakelijoiden Code of Conduct).
Vuoden 2022 lopussa 100 prosenttia raaka-ainehankinnoistamme on peräisin toimittajilta, jotka ovat allekirjoittaneet Valion vastuullisuusvaatimukset. Emme hyväksy toimitusketjussamme minkäänlaisia väärinkäytöksiä tai ihmisoikeusrikkomuksia.
Kotimaisten metsämarjojen vastuullisuus on ollut julkisuudessa syksystä 2022 alkaen, kun poliisi aloitti tutkinnan suomalaiseen marja-alan yritys Polarican entiseen toimitusjohtajaan liittyvistä ihmiskauppaepäilystä.
Polarica on ollut Valion merkittävä metsämarjojen toimittaja. Vuoden 2022 satokauden marjat on ostettu ennen tietoa rikostutkinnasta. Arvioimme parhaillaan eri vaihtoehtoja kesän 2023 satokauden osalta ja tarkennamme hankintaperiaatteitamme. Toivomme, että saamme tutkinnasta lisätietoja mahdollisimman pian, jotta voimme tehdä päätöksiä tulevan satokauden hankinnoista.
Kotimaiset metsämarjat ovat keskeisiä raaka-aineita Valion tuotteissa. Tahtotilamme on, että voimme ostaa vastuullisesti tuotettuja kotimaisia metsämarjoja ja haluamme tehdä yhteistyötä marjanpoimijoiden työolojen parantamiseksi Suomessa.
Valion vastuullisen hankinnan periaatteisiin kuuluu, että jos toimitusketjussa ilmenee väärinkäytöksiä, vaadimme toimittajia korjaamaan toimintansa sen sijaan, että automaattisesti katkaisemme ostot. Tämä vastuullisen hankinnan periaate on yleisesti käytössä myös monissa muissa yrityksissä, ja esimerkiksi riippumaton Ethical Trading Initiative -yhteenliittymä kannustaa hankintaketjun toimijoita hakemaan aktiivisesti ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin sen sijaan, että yhteistyö automaattisesti katkaistaan (ETI Base Code). Myös kansalaisjärjestöt ovat korostaneet, että ostojen katkaisu ei automaattisesti paranna ihmisoikeustilannetta, vaan koko hankintaketjun, viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä voidaan aidosti parantaa esimerkiksi työntekijöiden ihmisoikeuksia.
Olemme tietoisia marjanpoiminta-alaan liittyvistä ihmisoikeusriskeistä ja suhtaudumme asiaan vakavasti. Marja-alan ihmisoikeusriskit koskevat laajasti kaikkia alalla toimivia yrityksiä. Tästä syystä olemme myös tehneet useita katselmointeja marjanpoimintakohteissa, joissa on tarkastettu muun muassa poimijoiden työolosuhteet ja majoitustilat sekä niiden kunto ja turvallisuus. Katselmoinneissa emme ole havainneet puutteita poimijoiden työolosuhteissa ja turvallisuudessa.
On erittäin tärkeää, että kaikki ihmiskauppaepäilyt selvitetään ja rikosepäilyt tutkitaan, jotta voimme varmistua koko hankintaketjun sitoutumisesta vastuulliseen toimintaan ja siitä että marjanpoimijoiden työolot ovat kunnossa, he saavat työstään riittävän korvauksen ja heitä kohdellaan kaikin tavoin muutenkin reilusti. Valtaosa käyttämistämme metsämarjoista on kotimaista alkuperää, ja näin toivoisimme olevan jatkossakin. Mikäli emme voi ostaa kotimaisia metsämarjoja, saatamme joutua ostamaan nykyistä enemmän metsämarjoja ulkomailta, jolloin näkyvyys poimijoiden oloihin saattaa olla entistä heikompi.