Maidosta saat tarpeeksi D-vitamiinia

17.01.2011

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ovat tammikuussa 2011 päivittäneet D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annetut suositukset lapsille, nuorille ja raskaana oleville sekä imettäville äideille.

Uudet suositukset ovat aiempia suosituksia yksinkertaisemmat ja niillä pyritään turvaamaan D-vitamiinin riittävä saanti erityisryhmissä. D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan säännöllisesti vuoden ympäri aina 18-vuotiaaksi asti. Raskaana olevien ja imettävien äitien suositus muuttui myös ympärivuotiseksi.

Erityisen tärkeää D-vitamiinivalmisteen käyttö saannin turvaamiseksi on luomumaitotuotteiden käyttäjille.

D-vitamiinivalmisteiden käyttöä on Suomessa suositeltu jo vuosikymmenien ajan erityisesti imeväisille ja pienille lapsille sekä raskauden ja imetyksen aikana.

Täydennettyjen elintarvikkeiden sekä D-vitamiinivalmisteiden käyttö ei nosta D-vitamiinin saanteja liian korkeiksi. Liiallisen D-vitamiinin saannin välttämiseksi ei tulisi käyttää useita D-vitamiinia sisältäviä ravintolisiä.


Valio Maito Plus™ tarjoaa vaihtoehdon D-vitamiinivalmisteille

Valio Maito Plus™ tarjoaa koko perheelle vaihtoehtoisen tavan täydentää D-vitamiinin saantia. Muiden D-vitamiinilla täydennettyjen maitovalmisteiden ja D-vitamiinia sisältävien ruoka-aineiden lisäksi aikuiset sekä yli 10-vuotiaat lapset ja nuoret voivat säännöllisesti juoda Valio Maito Plus™ rasvatonta litran ja alle 10-vuotiaat lapset 6 dl päivittäin ilman D-vitamiinin liikasaannin vaaraa. Lisäksi ei enää suositella D-vitamiini- tai kalsiumvalmistetta.

Esimerkki riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista:
·  3 lasillista ( 6 dl) Maito Plus™ rasvatonta
·  3 viipaletta Polar® 10% (30 g)
·  1 pikari Valiojogurttia® (2 dl)
Sisältää kalsiumia 1425 mg ja D-vitamiinia 15,5 µg.

Esimerkki kattaa kokonaan lasten ja aikuisten kalsiumin ja D-vitamiinin saantisuositukset mukaan lukien lapsille ja nuorille annetun D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksen.


Energiatarpeesi