Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

A.I. Virtasen merkitys elää Valiolla edelleen

Olen työskennellyt Valiossa muun muassa tutkimuksesta ja tuotekehityksestä (T&K) vastaavana johtoryhmän jäsenenä kymmenisen vuotta. Valiolle tullessani en arvannutkaan, kuinka iso rooli historialla voi olla yrityskulttuurissa. Se antaa tukevan pohjan Valion tutkimustyölle tänäkin päivänä.

Tiesin toki, että Valiolla on paljon vuosia takanaan, mutta en arvannut, että historia eläisi ja personoituisi T&K-rakennuksen sisällä Helsingin Pitäjänmäessä monin tavoin:

Valion laboratorioita lähes 50 vuotta johtaneen kemian Nobel-palkinnon 70 vuotta sitten saaneen professori Artturi Ilmari Virtasen henki elää vahvana yhä. Seinille ripustetut Virtasesta maalatut taulut, nuorehkoa Virtasta esittävä patsas, ja 1900-luvun puolivälin entisöity työhuone, jonka kirjoituspöydälle ja kaappeihin on taltioitu kaikki materiaalit, Nobel-mitalin näköiskopio, kansainväliset palkinnot ja muistiot, tohtorinhatut ja valokuvat. Nämä ovat osoitus Valion suuresta kunnioituksesta edesmenneelle T&K-johtajalleen.

Minulle Artturi Ilmari Virtanen merkitsee poikkeuksellista suoraselkäisyyttä, sitkeyttä ja tinkimättömyyttä. Pyrkimystä parempaan ja jatkuvaa kilpailua itsensä kanssa. Nämä kaikki symboloivat myös kovaa työtä ja rohkeutta. Sitä, että menestys saavutetaan ahkeruudella sekä nöyrällä, uteliaalla mielellä, joka oppii joka päivä jotakin uutta.

Virtanen symboloi myös henkisiä harteita kiperissä päätöksissä. Oliko Virtanen pidetty – ei varmaankaan aina, mutta hän oli suuresti arvostettu ja uskalsi olla eri mieltä kuin valtavirta. Siihen ei moni yllä – uimaan vastavirrassa ja taistelemaan mielipiteensä puolesta.

Tänä vaikeana taloudellisena aikana Virtasen perintöä tarvitaan Valiossa kipeämmin kuin vuosikymmeniin. Valion on kyettävä uudistumaan ja luomaan uusia huippuinnovaatioita, joihin kuluttajat ihastuvat. Siten Valio pystyy edelleen toteuttamaan perustehtäväänsä – suomalaisen maidontuotannon edellytysten pitkäjänteistä turvaamista, kuten yhtiö on tehnyt perustamisestaan lähtien,  jo 110 vuotta.

 

Energiatarpeesi