Ei makeaa mahan täydeltä, mutta hyvää kuitenkin

Ihmisellä on synnynnäinen taipumus pitää makeasta. Jo äidinmaito on makeaa, ja vauvojen on huomattu pitävän sokerivedestä. Makean nauttiminen tuottaa mielihyvää. Sokeri antaa myös nopeasti energiaa. Liika on kuitenkin liikaa.

WHO:n ja suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen suositus on, että enintään 10 % päivittäisestä energiansaannista tulisi lisätystä sokerista. Aikuisella se tarkoittaa 40–50 grammaa sokeria päivässä, mikä on sokeripaloina 20 palaa. Maitotuotteissa sokereita on kahdenlaisia: luontaisia ja lisättyjä. Maidon luontaista sokeria, laktoosia, maidossa on noin 5 g / 100 g. Lisätty sokeri taas käsittää kaiken tuotteeseen lisätyn sokerin, hunajan, erilaiset siirapit ja hedelmämehujen luontaiset sokerit.

Valio on asettanut itselleen tavoitteen puolittaa sokerin määrä maitopohjaisissa välipaloissa vuoteen 2020 mennessä – mausta tinkimättä. Jo nyt kolmannes Valion maitopohjaisista välipalatuotteista on sokeroimattomia tai sisältää vähintään 30 % vähemmän lisättyä sokeria tavanomaisiin välipalatuotteisiin verrattuna.

Valion ensi vuonna valmistuvan Riihimäen välipalatehtaan teknologia yhdessä vahvan tuotekehitysosaamisen kanssa antaa mahdollisuuden erityyppisten vähemmän sokeria sisältävien tuotteiden valmistamiseen.

Valio on tutkinut kuluttajien näkemyksiä sekä sokerin vähentämiseen että eri makeuttajiin liittyen: Erityisesti lasten välipaloista pitäisi vähentää sokeria kuluttajien mielestä. Suomalaisista lapsista jopa 80 % käyttää suosituksiin nähden liikaa sokeria. Makeuttajat taas jakavat mielipiteitä: Reilu viidennes vastaajista piti sokeria parhaana ja 14 % vastaavasti keinomakeuttajia. Noin kolmannes toivoi, että markkinoilta löytyisi enemmän vähempisokerisia vaihtoehtoja. Valiolla on monipuolinen valikoima sekä maustamattomia että maustettuja vähempisokerisia välipaloja.

Uusissa lasten jogurteissa 40 % vähemmän lisättyä sokeria

Uusi Valio Play® välipalasarja on vastaus kuluttajien toiveisiin vähempisokerisista lasten ja nuorten välipaloista. Valio Play® jogurttivanukkaissa on 30 % vähemmän lisättyä sokeria tavanomaisiin vanukkaisiin verrattuna. Sarjan jogurteissa lisättyä sokeria on vähennetty vieläkin enemmän, -40 % verrattuna tavanomaisiin lasten jogurtteihin. Makua on kehitetty ja testattu yhdessä lasten kanssa.

Lue tästä lisää Vähemmän Sokeria -kampanjasta