Hiilensidonnasta ja lannan kierrätyksestä Suomen valtteja - tarvitaan yhteistä ponnistusta

Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen on ehkä ihmiskunnan suurin haaste tässä ajassa. Meillä on vastuu siitä, että lähes 10 miljardia ihmistä pystyy elämään ja saamaan riittävästi ravintoa maapallolla muutaman kymmenen vuodenkin päästä. Ongelma on globaali. Kussakin maassa pitää tehdä se, mitä parhaiten voidaan tehdä.

Suomessa olemme tunnistaneet karjatalouden ilmastohaasteet ja teemme aktiivisesti töitä niiden ratkaisemiseksi. Monissa maissa lehmiä ruokitaan soijalla ja maissilla, meillä pääosin nurmirehulla. Ympäristövaikutuksia vähentää myös se, että suomalaisen maitolehmän liha päätyy lautasellemme, sama eläin tuottaa meille resurssitehokkaasti monenlaista ravintoa.

Suomalainen terve ja hyvätuottoinen nautakarja pärjää hyvin ympäristövaikutusten vertailussa. Haluamme rakentaa ketjusta vielä kestävämmän sen sijaan, että ulkoistamme ympäristö-, taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset muualle. Jos kotieläintuotanto Suomessa ajettaisiin alas, katettaisiin kysyntä tuonnilla. Söisimme ruokaa, jonka tuotantotapoja emme tunne. Suomessa eläimet eivät esimerkiksi syö antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Jo Keski-Euroopassa tilanne on toinen.

Maitotilayrittäjät ovat tärkeä osa ilmastonmuutoksen ratkaisua, sillä pelloista voi sopivilla viljelymenetelmillä tulla merkittäviä hiilinieluja. Samalla sadot ja tilojen kannattavuus paranevat. Suomessa nurmi on kilpailukykyisin kasvimme elintarviketuotannossa eurooppalaisiin kilpailijoihin verrattuna. Nurmen hiilensidontakyky maahan on vahvan tutkimuksen kohteena parhaillaan.

Maapallon pelloista merkittävä osa on luonnonolosuhteiltaan karuja nurmialueita, joita voidaan käyttää ihmiselle sopivan ruoan tuotantoon pääasiassa vain märehtijöiden avulla. Siksi myös eläimiä tarvitaan globaalin ruokahuollon turvaamiseen. Karjatalous kannattaa nimenomaan meillä Suomessa ja muualla, missä vettä riittää ja kasvinviljelyn edellytykset ovat rajalliset. Jotta myös karut alueet voidaan hyödyntää maailman kasvavan väestön ruokkimiseen, on tärkeää löytää mahdollisimman kestävät tuotantotavat. Suomessa me voimme tuottaa korkealaatuista ruokaa ja samanaikaisesti sitoa hiiltä ilmakehästä maahan.

Voimme olla edelläkävijöitä myös kiertotalouden edistäjinä hyödyntämällä lehmän lantaa sekä bioenergiana että lannoitejakeina. Ilmastonmuutoksen kannalta on tärkeintä päästä eroon ruoantuotannon riippuvuudesta fossiilisista polttoaineista. Valion patentoiman keksinnön avulla lanta osataan muuntaa lannoitejakeiksi, ja prosessissa syntyy samalla biokaasua ja puhdasta vettä. Teemme parhaillaan työtä luodaksemme sekä hajautettuja lannan käsittelysysteemejä että isomman biolaitoksen. Näihin tarvitaan myös rahoitusta, sillä kannattavuusrajalla sinnittelevien maitotilayrittäjien kassavirta ei riitä rahoittamaan kokonaisuutta.

Kestävästä ruoantuotannosta keskusteltiin 20.11.2018 Valion ja Baltic Sea Action Groupin järjestämässä ilmastoseminaarissa monen asiantuntijan voimin. Vastuullinen suomalainen ruokaketju nähtiin vahvuutena, ja kuten ruokaturvan asiantuntija, maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Kaisa Karttunen totesi: Olisi vastuutonta lopettaa Suomessa ruoan tuottaminen, kun ilmastonmuutos siirtää maapallon hyviä ruoantuotantoalueita yhä pohjoisemmaksi.

Suomalaiselle yhteiskunnalle maidontuotannolla on arvoa monella tavalla: Maitotalous on oman ruoantuotantomme peruskivi ja tuo suurimman osan maatalouden tuloista. Suomen luonto sopii erityisesti maidontuotantoon. Maidontuotantoketjumme, johon kuuluvat alkutuottajat, heidän alihankintansa, maitotuotteiden jalostus, myynti, vienti ja markkinointi, työllistävät noin 30 000 ihmistä Suomessa. Maitotuotteet muodostavat noin neljänneksen Suomen elintarvikeviennistä.

Suomalainen ruokaketju voi näyttää esimerkkiä vastuullisuudessa. Vastakkainasettelun sijaan tarvitsemme yhteistyötä.

Keväällä 2019 Baltic Sea Action Group ja Valio alkavat kouluttaa pilottimaitotiloille niin sanotun hiiliviljelyn menetelmiä: Tilat oppivat uusia tapoja, joilla sitoa hiiltä maaperään ja pääsevät jakamaan jo käytössä olevia hyviä viljelykäytäntöjä. Valiolla on lisäksi käynnissä omaa, laajaa tutkimusta hiilensidonnasta esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Yhteistyö on osa Valion laajempaa projektikokonaisuutta, jolla tähtäämme hiilineutraaliin maitoketjuun. Kova tavoite, mutta mahdollinen; toteutuessaan ainutlaatuista maailmassa!

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›