Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Hyvä juusto on pieni mysteeri

Juusto ei ole vain mikä tahansa juoksetteesta ja hapatteesta kypsytetty maitotiiviste. Juusto on elävä tuote, jonka lopullinen olemus on monen tekijän summa. Samoista aineksista voi syntyä aivan erilaiset lopputuotteet riippuen olosuhteista, raaka-aineesta ja juustomestarin ammattitaidosta. Lue tästä mikä juusto oli makutestivoittaja kilpailijavertailussa.

Juuston maun muodostuminen on pieni mysteeri. Tiedämme, että maku syntyy rasvasta, proteiinista ja hiilihydraateista, joista hapatebakteerit muodostavat makuyhdisteitä. Tiedämme, että raaka-aineena käytetyn maidon tulee olla ensiluokkaista. Mutta juuston makuun vaikuttaa jopa se, minkälainen on valmistus- ja kypsytystilan mikroilmasto samoin kuin se, miten ammattitaitoinen on juustomestari.

Valiolla on aina ollut onnea saada palvelukseensa huippuammattilaisia juustomestareita. Juustomestarin työtä tehdään nenällä. Mestari arvioi juuston laatua ja muotoutumista tunnustelemalla, haistamalla ja maistamalla jokaista kypsyvää erää. Juustoissa on satoja aromeja, joiden avulla juuston laatua voi arvioida. Kypsymisvaiheessa kovien juustojen valmiutta arvioidaan maistamisen ohella koputtelemalla, jolloin ääni kertoo, miten kypsyminen ja kolojen muodostuminen on edistynyt.

Juustomestarien ammattikunta on noussut esiin Tapani Lahnalammen kasvoilla Valion mainonnassa tämän vuoden aikana. Olemme halunneet tuoda esiin sitä käsityöläisyyttä ja ammattitaitoa mitä juuston valmistaminen vaatii. Suurella yleisöllä ei tänä päivänä ole käsitystä miten tuotteet oikein syntyvät. Lasten mielestä maito tulee kaupan hyllystä ja niin edelleen. Totta on, että kiiltävät laitteet ja hygieeniset tehtaat takaavat tuoteturvallisuuden ja tasaisen laadun, mutta ihmisten ammattitaito ja vuosikymmenten kokemus saavat kuitenkin herkut meidän syötäviksi!

Tänä vuonna markkinoille tullut Valio Salaneuvos® Todellinen oli kilpailijavertailun makutestivoittaja tammikuussa 2014. Todellinen Salaneuvos on entistä pidempään kypsytetty aromikas goudajuusto, joka sopii mainosti juustotarjottimelle, kuorrutuksiin, racletteen ja suoraan leivän päälle. Valio Salaneuvos® Todellinen valmistetaan Valion Joensuun juustolassa. Juustomestari Anja Pölönen toteaa ammatillisella ylpeydellä, että juusto on parasta mitä heillä on tarjota!

”1930-luvulta on lähtenyt sanonta, että juuston valmistus on 10 % tietoa, 10 % taitoa ja 80 % taikauskoa. Väitän, että 80 vuotta myöhemmin, 2010-luvulla, tilanne on täysin toisin: 60 % tietoa, 30 % taitoa ja 10 % oletusta, jota ei täysin tunneta”, Anja Pölönen toteaa.

Suomessa on 150-vuotinen juuston valmistuksen historia. Valio on ollut osa juustonvalmistuksen historiaa noin 100 vuotta. Sen ansiosta voimme tarjota pimeneviin syysiltoihin laajan valikoiman suomalaiseen makuun kehitettyjä laatujuustoja nautiskeltaviksi.

Valion Juustomestari -kiertue

Juustonystävän illanistujaiset

Näin syntyy juusto

 

 

 

 

Energiatarpeesi