Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Investoinnit tulevaisuutta varten

Valion uusin investointi, Lapinlahden lastenruokien raaka-aineita valmistava tehdas, vihittiin käyttöön 29.8.2014. Tällaista tulevaisuuden uskoa tarvitaan, kun Suomi taistelee taantumaa vastaan.

Pohjois-Savossa, Lapinlahdella sijaitsee Valion suurin tuotantolaitos, joka valmistaa juustoja ja niiden valmistuksessa syntyvästä herasta korkealaatuisia herajauheita. Valio on maailman toiseksi suurin huippuherajauheiden viejä ja tärkein markkinamme on Kiina, jossa Valio Demi™ jauhetta käytetään mm. lastenruokien raaka-aineena. Valion liikevaihto Kiinassa kipusi vuonna 2013 jo lähelle 50 miljoonaa euroa.

Uusi huippuhygieeninen herajauhetehdas vihittiin käyttöön Lapinlahdella perjantaina 29.8.2014. Kokonaisinvestointi kohoaa noin 70 miljoonaan euroon. Uusi tehdas mahdollistaa tuotteiston kehittämisen ja heran arvon kasvattamisen. Herajauheen kaltaiset lisäarvotuotteet ovat tärkeä tukijalka Valion tuotevalikoimassa.

Vaikka juuri nyt Valio elää yhtä historiansa hankalimmista ajoista, kun teollisuustuotteiden hinnat ovat maailmalla laskussa, Venäjän vienti on supistunut olemattomiin kauppasodan takia ja Suomen markkinat ovat kovassa hintakilpailussa, ei investointien suunnittelua ja toteuttamista pidä kokonaan pysäyttää. Investoinnit tehdään kymmeniksi vuosiksi eteenpäin ja ilman niitä tuotantokapasiteetti taantuisi ja sen myötä kilpailukyky vähenisi.

Valion tilanne on toki erittäin tukala: maidontuottajille maksettavaa hintaa maidosta joudutaan laskemaan tuntuvasti ja valiolaisia joudutaan lomauttamaan. Kilpailu tuontijuuston, -jogurtin ja -levitteiden – valmistajina Arla, Danone ja Unilever – kanssa on äärimmäisen kovaa. Valio on ainoa suomalaisyritys, jolla on jonkinlainen mahdollisuus kilpailla suomalaisella tuotannolla tuontia vastaan.

Valio on suomalaisten maidontuottajien omistama ja siten palauttaa kaiken tuottonsa Suomeen tuottajille tuottajamaidon hinnassa sekä veroina ja hankintoina yhteiskuntaan. Pitkällä aikavälillä yhtenäinen ja vahva Valioryhmä on suomalaisen maidontuottajan toimeentulon paras takaaja.

Energiatarpeesi