Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Maailmaan mahtuu mifunointia

Valion reilu viikko sitten markkinoille tuoma Valio MiFU® ruokarae on kiinnostanut ruoanlaittajia. Ruokarakeesta on keskusteltu ja kokemuksia postattu sosiaaliseen mediaan.

Asiakkaamme ja suuri tuiki tavallisten kuluttajien joukko suhtautuu uuteen ruoka-ainekseen innostuneesti. On kiva saada lihalle vaihtelua ja uusi vaihtoehto maitoproteiinirakeesta, jota voi paistaa ja maustaa. Osa kokeilijoista on ihmetellyt, miten MiFU® ruokarae eroaa raejuustosta, jota se ulkonäöltään muistuttaa. No, kyllä se eroaa ja on tuotekehityksen ja patentoidun valmistusmenetelmän tulos: Raejuusto ei kestä paistamista, Mifu kestää ja kuuluu nimenomaan lämpimiin ruokiin. Mifu ruokarae on noppamainen ja isompi kuin raejuustorae, joten sen suutuntuma on erilainen. Olemme saaneet erityistä palautetta miten perheen pienet ovat ottaneet tuotteen positiivisesti vastaan!

Vegaanit hyökkäävät ruokaraetta vastaan, koska se on tehty lehmän maidosta. Vegaanien mielestä lihaa ei voi korvata millään eläinperäisellä tuotteella. No, useimmat ihmiset haluavat fleksata eli syödä monipuolisesti ja maukkaita ruokia, mutta vähentää lihan käyttöä, ja heille MiFU® on tarkoitettu ja sopii oikein hyvin. 22% suomalaisista ja 30% ruotsalaisista vähentää lihankulutustaan seuraavan viiden vuoden aikana. (Lähde: Purchasing behaviour in 2020, Ernst&Young 2015). Tähän huutoon haluamme Valiolla vastata.

Ravitsemussuositusten mukaan terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita, kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Suosituksissa todetaan myös, että rasvattomien ja vähärasvaisten maitovalmisteiden runsas käyttö on yhteydessä mm. pienempään kohonneen verenpaineen, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riskiin. MiFU® sisältää maidon hyvät ravintoaineet mutta vain vähän tyydyttynyttä rasvaa ja energiaa.

Osa ihmisistä kaihtaa lihaa ja maitotuotteita niiden globaalien ilmastovaikutusten vuoksi. Suomalaisen maidontuotannon ilmastovaikutus on huomattavan vähäinen, koska esimerkiksi lehmien pääasiallisena rehuna ei ole soija, ja meillä metsät ja nurmet sitovat hiiltä. Suomessa saadaan yleisesti naudanliha ja maito samasta eläimestä, jolloin hiilijalanjälki tuotetta kohden on pienempi kuin yleisesti Euroopan ja Amerikan erikoistuneessa lihan- ja maidontuotannossa.

Suunnitelmat kansainvälistymisestä ovat jo pitkällä, ja tuotelinjaan on tulossa myös toinen sukupolvi, joka laajentaa käyttöä suikaloidun lihan ja kanan; niin kutsutun nyhtömaidon suuntaan.

Mifuilevaa alkusyksyä!

Energiatarpeesi