Maito, jogurtti ja juusto ovat suojeltuja nimikkeitä

Julkisuudessa näkee usein harhaanjohtavia ja EU:n lainsäädäntöä rikkovia nimityksiä, kun puhutaan kasvipohjaisista tuotteista. Mitään kasvipohjaista tuotetta ei saa kutsua maidoksi, jogurtiksi tai juustoksi, koska se johtaa kuluttajia harhaan mm. tuotteiden maun, ravitsemuksellisten ominaisuuksien ja lähes aina myös rakenteen suhteen.

EU:n lainsäädäntö rajaa maitotuotteiden nimitykset vain nisäkkäiden maidosta valmistetuille tuotteille. Valiossakin nimien miettiminen tuli ajankohtaiseksi, kun toimme tämän vuoden alussa markkinoille kaurapohjaiset juomat ja välipalat. Kutsummekin Valio Oddlygood® tuotteita juomiksi ja gurteiksi.

Maitoa, kermaa, jogurttia, viiliä, muita maitopohjaisia ruoanvalmistustuotteita, voita tai juustoa muistuttavien tuotteiden pakkauksissa ei saa sanoa tuotetta esimerkiksi ”kasvimaidoksi” tai ”juustoksi”. Tätä periaatetta ei kuitenkaan poikkeuksellisesti sovelleta sellaisiin tuotteisiin joiden tarkka ominaisuus tunnetaan perinteisen käytön vuoksi. Komission päätöksessä onkin Suomea koskeviksi poikkeuksiksi lueteltu ainoastaan kaakaovoi, maapähkinävoi, voileipäkeksi, voitatti ja voileipäkakku.

Maitotuotteiden nimityksiä ei saa käyttää siinäkään tapauksessa, että jokin maidon ainesosa on korvattu jollain muulla (esim. maitorasva kasviöljyllä). Nimisuoja koskee pakkausten lisäksi mainontaa, esillepanoa, ilmaisuja ja vihjeitä.

Kuluttajalla on oikeus tietää, minkälaisesta tuotteesta on kysymys. Erityisen tärkeää se on silloin, jos allergian vuoksi tulee välttää joitakin ruoka-aineita.

Lisäksi on arveluttavaa, että ravintosisällöltään erilaisia tuotteita verrataan toisiinsa. Erilaisilla elintarvikkeilla on omat ansionsa ihmisten ravitsemuksessa. Maitotuotteet ovat ravitsemuksellisesti erinomaisia tuotteita.

Valion Oddlygood® tuotteet ovat ravitsemuksellisesti hyviä kasvipohjaisia tuotteita. Kaurajuomat ja gurtit on täydennetty kalsiumilla, D-, B2 ja B 12 -vitamiineilla sekä jodilla.

Riitta Brandt