Maitomarkkinat ovat globaalit ja myllerryksessä

Maidontuotanto kasvoi vuonna 2014 ennätyksellisen paljon kaikissa merkittävissä vientimaissa suotuisan sään ja korkeiden tuottajahintojen vuoksi. Myös Suomessa maidontuotanto kasvoi noin 3 %. Suomi on maidon suhteen lähes 100-prosenttisesti omavarainen, ja maidontuotannon osuus on noin 42 % kaikesta maatalouden tulosta Suomessa.

EU:ssa tuotanto kasvoi eniten koko kiintiöiden voimassaoloaikana eli 30 vuoteen. Maitoa vastaanotettiin 4,3 % eli 6,5 miljardia kiloa enemmän kuin edellisvuonna. Uuden-Seelannin maidontuotanto kasvoi yli 8 %. EU ja Uusi-Seelanti ovat tärkeimmät toimijat maailmanmarkkinoilla, joten tuotannon kasvu vaikuttaa merkittävästi markkinatasapainoon.

Alkuvuodesta 2015 kasvutahti on hieman hiipunut, sillä monissa EU-maissa maitokiintiö tulee ylittymään ja tuottajat joutuvat maksamaan merkittäviä ylityssakkoja samaan aikaan, kun maidon tuottajahinta on heikentynyt.

Uuden Seelannin eteläsaarta on viime aikoina vaivannut kuivuus, joten kuluvan tuotantokauden 2014-2015 maidontuotannon ennustetta on korjattu.

Uuden Seelannin suurin yritys Fonterra on ilmoittanut, että se pystyy toimittamaan kaikki tehdyt tilaukset, mutta on vähentänyt tarjontaa maitoalan kansainvälisessä huutokaupassa. Sen vuoksi viimeisillä tarjouskierroksilla maitovalmisteiden hinnat ovat vahvistuneet. Kehitys on vaikuttanut myös EU:n sisämarkkinoiden hintojen vahvistumiseen.

EU:n maitovalmisteiden vienti ylsi vuonna 2014 määrällisesti ennätyslukuihin, mutta sen rakenne muuttui Venäjän pakotteiden ja runsaan maidontuotannon vuoksi. Ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen EU:n juuston vienti supistui. Jauheiden ja voin viennin kasvua siivittivät ylimääräisen tuotannon lisäksi halpa euro, joka toi kilpailuetua Yhdysvaltain vientiin verrattuna.

Maailmanmarkkinoiden kysynnän epävarmuus jatkuu. Kaikki odottavat Kiinan kysynnän elpymistä. Tuonti Kiinaan on kasvanut viimeisten 10 vuoden aikana, mutta viime vuoden lopulla se hidastui merkittävästi.

Lisäksi öljyntuottajamaiden kysyntä kärsii. Esimerkiksi Venezuela on aikaisemmin ostanut paljon maitojauheita. Sen lisäksi, että Venäjä on kieltänyt maitovalmisteiden tuonnin useista maista, myös heikko rupla ja alhainen öljynhinta heikentävät sen kykyä ostaa tuontielintarvikkeita.

Kiinan kysyntä on jälleen osoittamassa merkkejä kysynnän piristymisestä samaan aikaan, kun päätoimittaja Fonterra ilmoittaa supistavansa tarjontaa sääolosuhteiden vuoksi. Toisaalta maidontuotanto saa kasvaa vapaasti EU:ssa huhtikuun alun jälkeen, kun 30 vuotta voimassa ollut kiintiöjärjestelmä loppuu. Vielä on liian aikaista iloita siitä, että hintojen pohjakosketus olisi ohitettu.

Valio toimii sekä globaaleilla teollisuustuote- että useissa maissa kuluttajatuotemarkkinoilla. Maitojauheen ja teollisuusvoin hintojen mahdollinen vahvistuminen ja Kiinan kysynnän kasvu olisivat miellyttäviä uutisia myös Valiolle, jonka maidot päätyvät näille markkinoille entistä suuremmassa määrin Venäjän rajan sulkeuduttua.

Riitta Brandt, Edunvalvontajohtaja