Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Maitotilat tuonnin puristuksessa – Valion tuotteiden myyntituotto maitotiloille

Maitotilayrittäjien kannalta on positiivista, että maidolla on kasvava kysyntä Suomessa. Myös maailmanlaajuisesti arvioidaan, että tulevina vuosina maitotuotteiden globaali kulutus tulee kasvamaan selvästi.

 

Vuonna 2015 maidosta 58 % kulutettiin juustoina; juustojen kulutus on ollut jo pitkään kasvussa. Juustojen, kerman ja voin kulutus kasvoi noin 4 % ja jogurttien kulutus noin prosentin. Maitojen kulutus laski viime vuonna noin 3 %.

Suomen maidontuotanto vastaa kokonaiskulutusta; olemme omavaraisia maidon suhteen, ja kasvava vientitarve syntyy kasvaneen tuonnin vuoksi. Maidoksi muutettuna Suomeen tuotiin viime vuonna yhteensä noin 780 miljoonaa litraa maitoa. Tästä juustoina tuotiin 725 miljoonaa litraa ja loput jogurtteina sekä maitoina.

Juustojen tuonti kasvoi vuonna 2015 yli 7 %. Viime vuonna runsas puolet suomalaisten kuluttamista juustoista oli tuontijuustoja (75 milj. kg). Tärkeimmät tuontimaat olivat Saksa (29 milj. kg), Tanska (23 milj. kg) ja Ruotsi (9 milj. kg). Eniten juuston tuonti kasvoi Tanskasta, yli 25 %.

Kun yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan keskimäärin 10 litraa maitoa, niin Tanskasta ja Ruotsista tuli juustojen muodossa Suomeen maitoa yhteensä noin 290 miljoonaa litraa.

Jogurtteja tuotiin yhteensä noin 34 miljoonaa kiloa ja tärkeimmät tuontimaat olivat Saksa, Puola ja Viro.

Suomalaisilla kuluttajilla tuntuu nyt olevan halu tukea suomalaista maitotilayrittäjää. Helpoiten ja varmimmin se käy, kun kuluttaja valitsee kaupan hyllyltä Valion tuotteen. Siitä eurot tuloutuvat suoraan suomalaiselle maitotilayrittäjälle. Ei tarvita mitään ihmeellisiä erikoishinnoitteluja tuotteille, että myynnistä menee sentti tai kaksi suoraan tuottajalle.

 

Energiatarpeesi