Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Mustapekka juuston ystäville,

"Mustapekassa on charmia. Ensin se vaikuttaa miedolta ja pehmeältä, täysin vaarattomalta, mutta juuri kun on valmistautunut sanomaan ’eihän se miltään tuntunut’, kurkkua polttavat mustapippuri ja paprika, joilla juusto on maustettu."

Näin mainostettiin Mustapekka® -juustoa vuonna 1969, kun tuotteen valmistus aloitettiin Enighetenin (myöhemmin Osuuskunta Milka) meijerissä Vaasassa. Sittemmin Mustapekka® juustoa on valmistettu samalla perinteisellä reseptillä ja tavalla tähän päivään asti, viimeiset vuosikymmenet Kaitsorissa sijaitsevassa juustolassa. Valiolle tuotanto siirtyi vuonna 2005 osuuskuntafuusion seurauksena. Kaitsorin juustolan viimeinen tuotantopäivä on 30.4.2015, kun juuston tuotantoa kannattavuuden lisäämiseksi keskitetään.

Vuosikymmenten aikana juuston kulutustottumukset ovat muuttuneet Suomessa. Nykyään Suomessa kulutetaan juustoa 2. eniten (24,7kg) Euroopassa henkeä kohden heti Ranskan jälkeen. Myös kilpailu on tuonnin ja kotimaisten pienjuustoloiden myötä kiristynyt.

Kaupan hyllyt notkuvat vaihtoehtoja, mutta kuluttajien ostoissa korostuvat edelleen perinteiset edam, emmental ja kermajuusto. Edamin ja emmentalin kulutus on kuitenkin jyrkässä laskussa. Juustokulttuuri kehittyy Suomessa jatkuvasti ja ihmiset tuntevat ja kokeilevat erikoisuuksia entistä enemmän. Makutottumukset kansainvälistyvät ja juuston kulutus monipuolistuu. Valio vastaa kehitykseen erittäin monipuolisella juustovalikoimalla ja tuomalla uutuuksia markkinoille - uusia tuotteita on odotettavissa taas ensi syksynä.

Mutta miten käy Mustapekka® juuston? Voiko sen valmistuksen siirtää Valion muihin juustoloihin?

Mustapekka valmistetaan rahkasta, mutta ei mistä tahansa rahkasta, vaan aivan erityisellä prosessilla valmistetusta. Kaitsorin rahka on erilaista, sellaista kuin se on aina ollut. Se valmistetaan kermasta perinteisellä kermahapatteella. Hellävaraisen hapattamisen jälkeen saostunut kerma annostellaan tätä tarkoitusta varten juustoliinoista ommeltuihin rahkasäkkeihin. Nekin on tehty itse Kaitsorissa, niitä ei kaupasta saa. Näissä säkeissä hapantuneesta kermasta hera poistui hellävaraisesti yön aikana - kiireettä. Vain tällä tavalla tehdystä rahkasta voidaan valmistaa Mustapekka juustoa.

Viimeiset vuodet Mustapekka juuston myynti on ollut laskussa ja tuotanto huonosti kannattavaa.

”Niin muuttuu maailma, Eskoni”, kirjoittaa Aleksis Kivi Nummisuutareissa ja niin se muuttuu Mustapekankin kohdalla. Muutos on kuitenkin mahdollisuus ja uuden alku. Haastavalle ja käden taitoa vaativalle tuotteelle ei juuri nyt löytynyt uutta kotia, mutta kompromissia emme halunneet tehdä. Jenny-hapate on tallessa ja salaiset reseptit niin ikään. Ehkä vielä jonain päivänä...

Kaikkia kuluttajia ja Valio Mustapekka® juuston tuotantoon osallistuneita kiittäen!

PS. Mustapekkaa saa vielä huhtikuussa – älkää kertoko kellekään vaan ostetaan itse loput!

Kimmo Luoma

Markkinointijohtaja

Energiatarpeesi