Onni yksillä, kesä kaikilla

Toukokuussa 2014 on kahdellakymmenellä valiolaisella tilalla vietetty Laitumellelasku-tapahtumaa. Vieraiden joukossa on isoäitejä lapsenlapsineen, ”vanhoja” isäntiä, nuoria lapsiperheitä sekä monia muita ”lehmäfaneiksi” tunnustautuvia. Kaikille heille on tärkeää nähdä lehmien riemu uuden kevään koittaessa.

Tiloilla on tehty useampi viikko valmistelevia töitä: On rakennettu aitoja, mietitty paikkoja missä vieraiden on turvallista olla ja pohdittu mahtaako laidun ehtiä vihreäksi. Lehmämammojen karvat on klipattu ja hännät sudittu puhtaiksi.

Valiolaisilla maitotiloilla tehdään pyyteetöntä työtä lehmien hyvinvoinnin eteen riippumatta vuodenajasta. Hyvinvoinnin edistämisen keinoja on monia. Keväällä iso asia on laitumelle pääsy. Eläinten ollessa ulkona monella tilalla lehmien navettaolosuhteita parannetaan pienien ja isompien remonttien muodossa. Ensitöiksi moni emäntä tahi isäntä tarttuu painepesuriin ja pesee koko navetan katosta lattiaan. Sen jälkeen saatetaan uudistaa parren pintoja tai vasikan karsinoita. Rikki menneet lamput ja laitteet korjataan tai uusitaan. Joka kesä muutama maidontuottaja rakentaa koko navetan.

Meille tilallisille monesti ainoat tulonlähteet asustavat navetassa ja heidän hyvinvointinsa on ykkösasia.

Pieni vasikka, joka pääsee syntymään puhtaassa paikassa emänsä nuoltavaksi tai sairas lehmä, joka saa asianmukaista hoitoa ja oikeanlaisen paikan toipua. Nämä enemmän huomiota vaativat eläimet ovat yhtä tärkeitä kuin eläimet, jotka ovat karjassa ”huomaamattomia”. Jokaiselle löytyy aikaa ihmiskontaktiin ja hellyyden osoituksiin. On myös hyvää huolenpitoa tehdä vaikea päätös siitä, koska eläin on laitettava pois teurastamoon. Jokainen eläin on meille työkaveri ja ystävä.

Monella tilalla eläimet laitetaan jopa yrittäjän oman hyvinvoinnin edelle. Välillä navettatöille on raahustettava sairaanakin. Olisi suotavaa ja toivottavaa, ettei kenenkään tarvitsisi rutistaa omasta selkänahasta sitä viimeistä pisaraa. Maitotilan vahvin lenkki on kuitenkin hyvinvoiva yrittäjä.

Tänä keväänä Valion Laitumellelasku-tapahtuman järjestäneenä voin todeta, että kyllä kannatti. Jo ensimmäiset lehmien mylväisyt navetan ovien auetessa aiheuttivat väristyksiä selkärangassa. Käsin kosketeltavaa jännitystä ilmaan luo arvoitus, tuleeko navetasta ensimmäisenä karjan tuotoskruunua kantava holstein-Herba, kuudetta vasuaan odottava ayrshire-Weega vai vauhtia pelkäämätön suomenkarjan edustaja Inkivääri…

Tällä kertaa kuningattareksi voitiin kruunata ennakko-odotuksista poiketen Heijastus-lehmä. Tosin rouva-kuningatar ei pahemmin tainnut tittelistä välittää, saati käyttäytyä sen mukaisesti. Riemua kuitenkin piisasi ja tippa herahti emännäkin silmäkulmaan.

Kesä on uuden kasvun aikaa. Kesäaikana kasvatetaan ja tehdään seuraavan talven säilörehut. Laadukas rehu on tärkeää lehmille. Oikein ruokitusta ja hyvin hoidetusta eläimestä saadaan erinomaista maitoa, josta voidaan Valiolla luoda ensiluokkaisia tuotteita meille kaikille, Sinulle ja Minulle!

Hyvää kesää toivotellen Anu Fräntilä-Riihonen