Osuuskunnat ja niiden omistama Valio turvaavat ruoantuotantoa Suomessa

Ruoan tuotannon merkitys nousee huomattavasti tulevina vuosikymmeninä, kun keskeiseksi poliittiseksikin kysymykseksi tullee: Miten ja mistä saamme riittävästi kaloreita maailman kasvaneelle väestölle?

Ilmastonmuutoksen etenemisen ennustetaan muuttavan maapallon olosuhteita niin, että esimerkiksi osa nykyisistä vilja-aitoista kuivuu. YK arvioi maailman väkiluvun nousevan noin 9 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Tällaisen tulevaisuuden edessä meidän on vastuullista huolehtia siitä, että ruoan tuottamisen edellytykset turvataan kaikkialla, missä ruokaa voidaan tehokkaasti tuottaa.

Suomessa maidontuotanto on merkittävin ruoantuotannon sektori ja omavaraisuuden takaaja. Suurin haasteemme tällä hetkellä on maidon ylitarjonta Euroopassa, mikä vaikeuttaa riittävän tuottajahintatason ylläpitämistä Suomessa. Euroopan maitokriisin seurauksena EU:n maitojauhevarastot ovat tupaten täynnä, ja niiden purku tulee häiritsemään markkinahintaa vuosia eteenpäin. Lisäksi nestemäisten maitotuotteiden kulutus laskee, ja tärkeimmällä Suomen-markkinalla kohtaamme tiukan kansainvälisen ja kaupan merkkien kilpailun. Kaikesta huolimatta valiolaisiin osuuskuntiin kuuluvat maitotilayrittäjät ovat saaneet jatkuvasti parempaa hintaa maidostaan kuin Euroopassa keskimäärin. Sen on mahdollistanut osuuskuntien omistama Valio, jonka tuotto maksetaan maitotiloille.

Osuustoiminta on paras tapa hallita jalostusketjua maitohuoneen ovelta kaupan hyllyyn asti. Osuustoiminnan avulla pääomaköyhässä maassamme olemme pystyneet yhdistämään voimamme niin, että emme ole vain raaka-aineen tuottajia ilman vaikutusmahdollisuuksia koko ketjuun. Tuottajien osuuskunnassa raakamaidon hinta muuttuu maksimoinnin kohteeksi, kun yleensä yrityksissä raaka-aineen hinta pyritään minimoimaan. Osuuskuntien omistamaan Valioon voimme keskittää resursseja, jotta tuottamamme raaka-aine ostetaan mahdollisimman hyvään hintaan, jalostetaan mahdollisimman kannattavasti ja uusia innovatiivisia tuotteita kehitetään onnistuneesti.

Voimme vaikuttaa myös oman liiketoimintamme kehittämiseen maitotiloilla: Tilarakenteemme on jäänyt huomattavasti jälkeen eurooppalaisistakin kilpailijoistamme. Meidän pitäisi kyetä parantamaan maidontuotantotilojen tuottavuutta, sillä markkinoiden heilunta tulee lisääntymään huomattavasti tulevaisuudessa.

Maitotilojen elinkelpoisuudesta huolehtiminen on kaikkien suomalaisten etu omavaraisen ruoantuotannon näkökulmasta. Nykyisenlaisessa ruoantuotannon tulevaisuuskuvassa sen toivoisi olevan korkealla myös suomalaisten poliittisten päättäjien asialistalla. ”Eläinpohjaisten proteiinien tuotannolla on tietyissä luonnonoloissa tärkeä rooli ravinnon riittävyyden turvaamisessa. Osa viljelyalasta sopii parhaiten nautojen ruokinnassa käytetyn nurmirehun viljelyyn. Ruoantuotanto on optimaalisinta ja varminta, kun viljelyalaa käytetään monipuolisesti”, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio MustReadin artikkelissa. (MustRead 1.3.2018: https://www.mustread.fi/artikkelit/maailman-ruokatuotanto-mullistuu-vaikeassa-tilanteessa-suomenkin-rooli-muuttuu/)

Käytännössä maidontuotanto on tapa jalostaa auringon energia ihmisille kelpaavaan muotoon lehmän kautta. Täällä pohjoisessa se on luontainen ruoantuotannon muoto, koska suurella osalla pelloista ei pystytä viljelemään riittävästi ruokaa suoraan ihmisten käytettäväksi. Suomessa lisäksi sataa riittävästi, mikä tukee runsaasti vettä kuluttavaa maidontuotantoa. Vastuutonta olisi jättäytyä tuontiruoan varaan.