Valio puoltaa alkuperämerkintöjä

Suomessa suunnitellaan asetusta, joka velvoittaisi Suomessa elintarvikkeita valmistavia yrityksiä merkitsemään pakkaukseen pääraaka-aineen alkuperämaan. Valio kannattaa raaka-aineiden alkuperän merkitsemistä laajasti ja kattavasti, sillä elintarvikkeet liikkuvat rajojen yli, ja kuluttajilla tulee olla oikeus tietää mistä raaka-aineet ovat peräisin.

Nyt työn alla olevassa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa täytyisi kuitenkin huomioida se, että alkuperämerkintöjen pakollisuuden tulisi koskea myös tuontielintarvikkeita, eli sen tulisi olla EU-tasoinen asetus. Jos asetus jätetään puolitiehen, laitetaan elintarviketeollisuus eriarvoiseen asemaan.

Työn alla oleva asetus mahdollistaisi esimerkiksi tanskalaisesta, virolaisesta ja saksalaisesta maidosta valmistetun tuontijuuston myynnin ilman alkuperämerkintää. Merkintä vaadittaisiin ainoastaan silloin, jos maito tuotaisiin Suomeen ja siitä valmistettaisiin juusto Suomessa. Kun tuodaan valmis juusto, alkuperämerkintää ei tarvittaisi. Tuontimaidon käyttö Suomessa valmistetussa tuotteessa pitäisi ilmoittaa vain maitotuotteiden pakkauksissa – ei vaikkapa valmisruoan pakkauksessa. Lihan alkuperä sen sijaan pitäisi ilmoittaa myös valmisruoissa. Esimerkiksi liha-makaronilaatikossa käytetyn lihan alkuperä tulee ilmoittaa, mutta maidon, kerman ja juuston alkuperästä ei tarvitse tehdä selkoa.

Erityisesti juuston tuonti Suomeen on kasvanut paljon. Noin puolet Suomessa syödystä juustosta on tuotu muista Euroopan maista. Maidon alkuperämerkintä ei koskisi tuontijuustoa tai tuotteita, joissa tuontijuusto on raaka-aineena.

Valiossa olemme tyytyväisiä, että Suomi ajaa alkuperämerkintöjen pakollisuutta EU-lainsäädäntöön, sillä niin lihan kuin maitoraaka-aineen alkuperän merkitseminen on kerrassaan hyvä asia. Kotimaisen raaka-aineen alkuperänhän voi jo nyt lihan ja maidon osalta tarkistaa ”Hyvää Suomesta” joutsenmerkistä, ja Valion tuotteiden osalta myös Valion logo takaa Suomen markkinoilla sen, että maitoraaka-aine on aina suomalaista. Elintarvikkeiden jäljitettävyyttä tulee kehittää yhteistyössä siten, että se on tasapuolinen kaikille toimijoille ja ennen kaikkea niin, että kuluttaja tietää mitä ostaa.