Sokerikoukussa lapsesta asti – menetetty peli vai mahdollisuus muutokseen?

Ihmisellä on synnynnäinen taipumus pitää makeasta. Mieltymys makeaan on kuitenkin pitkälti opittua ja oppiminen alkaa jo varhaislapsuudessa. Juuri lapset syövät liikaa sokeria. Olemmeko menettäneet pelin vai vieläkö on mahdollisuus muutokseen? Miten ja kuka muuttaa suunnan?

Pienten lasten isänä en voi olla huomaamatta lasten mieltymystä makeaan. Pienillä valinnoilla arjessa on kuitenkin isoja vaikutuksia. Meillä kotona arkipäivien aamu- ja välipalana vähempisokerinen jogurtti tekee kauppansa, kun lapset ovat ajan myötä tottuneet vähemmän makeaan makuun. Herkuttelullekin on tilaa, kun arjessa pyrkii oikeisiin valintoihin.

Sokerin liittyvä keskustelu käy kuumana Suomessa ja maailmalla. Liiallinen sokerinsaanti on yksi suurimmista terveysriskeistä meillä länsimaissa. Sokeria on vaikka missä, myös välipaloissa.

Kuluttajat toivovatkin lisää vähempisokerisia välipalavaihtoehtoja. Kun kysyimme* suomalaisilta, mistä välipaloista sokeria pitäisi vähentää, oli vastaus selkeä. Erityisesti lasten välipalojen sokeripitoisuuteen täytyy puuttua. Lasten ei tarvitse tottua makeaan, sanoivat suomalaiset. Suomalaisista lapsista jopa 80 % käyttää suosituksiin nähden liikaa sokeria (Aino-Maija Elorannan väitöstutkimus 2014).

Elintarviketeollisuuden tehtävänä on tarjota kuluttajien toivomia, terveellisempiä vaihtoehtoja. Me Valiolla olemme kuulleet toiveet ja aloittaneet pitkäjänteisen työn sokerin vähentämiseksi tuotteistamme. Haluamme omalta osaltamme kantaa vastuuta kansanterveydestä.

Asetimme kesällä 2015 tavoitteeksi puolittaa maitopohjaisten välipalatuotteidemme sokeripitoisuuden vuoteen 2020 mennessä, mausta tinkimättä. Työ on hyvässä vauhdissa. Reilu kolmannes Suomessa myytävästä välipalavalikoimastamme on jo tavalla tai toisella vähempisokerinen. Tämän vuoden loppuun mennessä olemme vähentäneet sokeria noin 110 välipalatuotteesta. Valikoima on kattava kansainvälisestikin verrattuna.

Työ jatkuu mutta se vaatii aikaa. Kuulemme usein kysyttävän, että mikä siinä sokerin vähentämisessä on niin vaikeaa. Sokerin poistaminen on toki helppoa, mutta mauttomia tuotteita ei kukaan osta. Kun sokeria vähennetään, se vaikuttaa paitsi makuun myös tuotteen rakenteeseen, suutuntumaan, ulkonäköön ja säilyvyyteen. Siis aivan kaikkeen!

Lisäksi on otettava huomioon kuluttajien moninaiset toiveet makeutuksen suhteen. Yksi haluaa vähentää sokeria ilman, että sitä huomaa maussa. Toiset taas haluavat vähemmän makeita tuotteita. Joillekin keinomakeuttajat ovat ainoa oikea vaihtoehto, ja toiset taas toivovat makeuden tulevan marjoista ja hedelmistä.

Onneksi meillä Valiolla työskentelee maailmanluokan tuotekehittäjiä, jotka keksivät erilaisia kuluttajien toiveet täyttäviä tuotteita. Upeita mahdollisuuksia tarjoaa myös uusi välipalatehdas, joka valmistuu ensi vuonna Riihimäelle. Tämä kaikki mahdollistaa sen, että olemme jatkossakin edelläkävijä vähempisokeristen välipalojen valmistajana.

Vaihtoehdot tarkoittavat valintoja. Meillä vanhemmilla on vastuu siitä, että valitsemme lapsillemme terveellistä ruokaa ja kannustamme muutenkin terveellisten elämäntapojen pariin. Yksi valinta kerrallaan.