Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Suomalainen luomu on hyvän mielen valinta

Ostatko joskus luomuelintarvikkeita? Entä tunnistatko joistakin näistä kommenteista itsesi?

  • Ostan luomua, koska haluan kannattaa mahdollisimman luonnonmukaista tuotantotapaa, jossa ruoka tuotetaan sopusoinnussa luonnon ja ympäristön kanssa.
  • Ostan luomua, koska uskon luomuruoan olevan luonnollista ja terveyttäni edistävää.
  • Ostan luomua, koska luomu on laadukasta ja koska luomutuotteissa on se paras maku.

Muun muassa tällaisilla syillä me luomutuotteita ostavat suomalaiset perustelemme sitä, miksi suosimme luomutuotteita tavallisen ruoan sijaan.

Keväällä tekemämme kuluttajatutkimuksen perusteella nousi esiin myös kuluttajaryhmä, joka korosti luomutuotteiden kotimaisuuden merkitystä. ”Kotimainen tuotanto takaa tuotteiden puhtauden ja aitouden ja työllistän suomalaisia sekä tuen valinnallani suomalaista maataloutta”, osa vastaajista korosti. (lähde: Valio Luomu™ tutkimus, Inspirans 2014)

Luomutuotteiden suosimiseen löytyy siis useita syitä, joiden painotukset vaihtelevat eri ihmisten kohdalla. Osa korostaa eettisyyttä, osa terveyttä, osa kokemaansa makua ja laatua. Toisaalta voisi ajatella, että kaikille perusteluille on yhteistä se, että haluamme valinnoillamme vaikuttaa myönteisesti itseemme ja ympäristöömme – tehdä hyvän mielen valinnan.

Luomutuotanto Suomessa on vielä pientä, mutta kasvussa.

Suomen luomuelintarvikemarkkina on viime vuosina ollut voimakkaassa kasvussa. Viime vuonna myynnin kasvu tasaantui 6 %:iin. Vaikka kasvu on prosentuaalisesti ollut voimakasta, luomuelintarvikkeiden osuus kaikkien elintarvikkeiden myynnistä Suomessa on noin 1,6 %. Suomen suosituin luomutuote on luomumaito, jonka myynti on kehittynyt kuluvana vuonnakin positiivisesti. (lähde: luomu.fi)

Emme kuitenkaan ole Suomessa vielä lähelläkään sitä luomumaitotuotannon tasoa kuin läntisissä naapurimaissamme Ruotsissa ja Tanskassa, joista esimerkiksi jälkimmäisessä vain hieman väkiluvultaan Suomea isommassa Tanskassa tuotetaan luomumaitoa yli kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa.

Valio toi ensimmäisenä luomumaitotuotteet Suomeen; kevytmaito tuli markkinoille vuonna 1993. Valio on kasvattanut valikoimaa määrätietoisesti, ja viimeisimmät tulokkaat ovat Valio Luomu™ kevytmaito 1,5 litran pakkauksessa ja Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito, jonka ainoa käsittely on pastörointi.

Suomessa luomutuotteiden käyttö keskittyy Etelä-Suomeen ja kaupunkialueille, joten kasvunvaraa luomulla on maantieteellisestikin. On ilahduttavaa, että suomalainen vähittäiskauppa on satsannut näkyvästi luomutuotteisiin viime vuosina. Luomutuotteiden valikoiman kasvattamisella saadaan varmasti uusia luomusta kiinnostuneita kuluttajia tutustumaan ja kokeilemaan luomutuotteita.

Luomulehmien potretteja rautatieasemalla Helsingissä

Valtakunnallista luomuviikkoa vietetään 29.9.-5.10.2014. Helsingin päärautatieasemalla avautuu luomuviikon kunniaksi maanantaina 29.9.2014 näyttely, jossa pääosassa ovat luomumaidon tuottajat: luomulehmät eri puolilta Suomea palkitun valokuvaajan Perttu Saksan ikuistamina.

Teemaviikon kunniaksi voimme vaikka nostaa luomumaitomaljan todellisille luomun tekijöille: niille tuhansille luomutilojen lehmille sekä yli sadalle luomumaitotuottajalle, jotka varmistavat, että meillä on tarjolla raikasta, suomalaista luomumaitoa - ja voimme tehdä hyvän mielen valinnan joka päivä.

Teea Björklund

Energiatarpeesi