Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Suomi ilman maitotiloja?

Kaupunkilaisen näkemys maidontuotantoon voi olla yllättävä. Lähipiirissäni 4-vuotias lapsi kysyi äidiltään, että onko lehmiä ihan oikeasti olemassa. Kysymystä seurasi vierailu läheiselle kotieläintilalle. Entä jos maito tuotettaisiin jossakin kaukana, emmekä näkisi mistä se tulee?

Millainen Suomi olisi, jos meillä ei olisi lainkaan maidontuotantoa?

Ensimmäisenä tulee mieleen, että peltoja olisi vain murto-osa nykyisestä, kaikki Suomessa juotava maito tulisi ulkomailta ja monet tiet olisivat paljon huonommassa kunnossa. On vaikea kuvitella, mikä kaikki itsestään selvänä pitämämme puuttuisi.

Itse vietin lapsuuteni 80-90-luvuilla Helsingissä. Kesällä käytiin mökkeilemässä meren saaristossa. Ensimmäistä kertaa kävin maaseudulla 5-vuotiaana, kun vanhempani ostivat mökin Kymenlaaksosta. Pian olikin luvassa eksoottisia kokemuksia. Eräänä aamuna naapurin maitotilalta pihallemme karanneet lehmät herättivät minussa sekä ihastusta, että pelonsekaista kunnioitusta. Sittemmin olen opiskelujen ja työn myötä oppinut paljon maataloudesta ja maidontuotannosta ja lehmän näkeminen herättää kyllä kunnioitusta, mutta ei enää pelkoa.

Paljon myöhemmin muistan ihmetelleeni, kuinka nopeasti tonttimme vieressä ollut pelto metsittyi, kun naapurimme joutuivat vanhuuttaan luopumaan lehmistä ja maidontuotannosta. Meiltä hävisi sen myötä vähäinen näköalamme järvelle.

Lehmille kasvatetaan kesällä nurmirehua, jota säilötään säilörehuksi seuraavaan kesään asti riittävä määrä. Nurmen kasvatus vie runsaasti peltoalaa. Ilman peltoja maaseutu olisi lähestulkoon pelkää metsämaisemaa.  

Suomalaista työtä

Mökille oli helppo mennä, koska maitoautoa varten tiet pidettiin aina kunnossa. Erityisesti talvella oli kiva tietää, että perille pääsi helposti. Lisäksi naapurissa oli aina paikalla joku, joten saatoimme luottaa siihen että mökkimme pysyi kunnossa.

Vuonna 2012 Suomessa oli 9 770 maitotilaa, joista valiolaisia on noin 8 000. Maitoauto käy tilalla joka toinen päivä. Tiet on siis pidettävä kunnossa ympäri vuoden, koska maito haetaan tilalta säällä kuin säällä. Myös laajakaistayhteyksiin pyritään panostamaan yhä enemmän siksi, että myös maidontuottajat tarvitsevat työssään nopeita yhteyksiä.
Maidontuotanto on Suomessa tärkeä elinkeino. Valioryhmä työllistää noin 30 000 suomalaista. Kiitos teidän, jotka ostatte Valion Suomessa tuotettua maitoa ja muita maitotuotteita. Valio tuottaa vuosittain yli miljardi euroa Suomen eri alueille ja kunnille. Maidontuottajat ovat yrittäjiä, jotka maksavat veroa Suomeen. Verotuloista on hyötyä myös omassa kunnassa. Maidontuottajat myös investoivat Suomeen.

Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää, että ruoan tuottaja ketjun alkupäässä saa kunnollisen korvauksen työstään. Valiolaiset maidontuottajat omistavat Valion osuuskuntiensa kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että maidosta maksamansa tuottajahinnan lisäksi Valio jakaa kaiken liiketoiminnassa syntyvän voiton osuuskuntiensa kautta tuottajaomistajilleen.

Maito tuotetaan lähellä

Suomessa on hyvät mahdollisuudet tuottaa maitoa. Maidontuotanto on kotimaassamme perinteinen elinkeino ja osaamista on kartutettu jo vuosisatojen ajan. Omavaraisuuden säilyttämisessä on siis järkeä. Pääkaupunkiseudulle Valion maito tulee noin 70 kilometrin päästä. Parasta on, että tiedän, mistä maitoni tulee.

Toukokuussa 2013 minulla oli jälleen mahdollisuus käydä katsomassa lehmiä, kun Valio järjesti maitotiloilla parikymmentä Laitumellelasku-tapahtumaa ympäri Suomea. Tapahtumissa kävi yhteensä noin 10 500 kuluttajaa, eli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Maidon alkuperä siis kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän.

 

Energiatarpeesi