Valio edelläkävijä uusiutuvien pakkausten käyttäjänä

Elintarvikepakkauksella on monta merkittävää tehtävää: Pakkaus suojelee elintarvikkeita, hidastaa pilaantumista, vähentää hävikkiä, kertoo kuluttajalle olennaisen tiedon pakkauksen sisällöstä ja on parhaassa tapauksessa kaunis ja kätevä käyttää.

Pakkausmateriaalit kehittyvät jatkuvasti ympäristöystävällisemmiksi. Valiossa tehdään järjestelmällistä työtä omien tuotepakkausten ympäristöystävällisyyden kehittämiseksi. Valio otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön kokonaan uusiutuvasta materiaalista tehdyt kierrekorkit ja kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun nestekartonkisen maitotölkin. Kaikki Valion harjapakkausten kierrekorkit ovat nyt uusiutuvaa kasvipohjaista muovia. Nestekartongin on tarkoitus paitsi suojella nestemäistä elintarviketta, myös estää kosteutta tihkumasta pakkauksen ulkopuolelle. Siksi nestekartongissa täytyy olla tiiviyden takaavaa muovia ohuena kerroksena.

Valion pakkaustoimittaja Tetra Pak toimittaa Valion Luomu™ maidoille kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistettuja pakkauksia. Tetra Rex® biopohjaisissa pakkauksissa käytettävä polyeteeni on valmistettu sokeriruokokasvista fossiilisen öljyn sijasta. Tämä parantaa kuitupohjaisen pakkauksen ympäristöarvoa entisestään. Uusiutuvien pakkausten käyttöä laajennetaan ajan myötä kaikkiin Valion harjakattopakkauksiin, tässäkin Valio on edelläkävijänä maailmassa.

Kuluttaja tulee ajatelleeksi elintarvikepakkausta yleensä vasta siinä vaiheessa, kun itse elintarvike on jo käytetty. Käsissä on tyhjä pakkaus, joka tulee hävittää. Mielikuvatasolla tyhjään pakkaukseen yhdistyy kohtuuttoman paljon ympäristövaikutuksia. Usein ei enää ajatella, että tuote ei ylipäätään olisi ollut saatavilla ilman pakkausta. Oikeasti valtaosa tuotteen ympäristövaikutuksesta aiheutuu itse tuotteesta ja sen valmistuksesta. Ruokahävikkiä pienentävä, käyttötarkoituksen mukainen pakkaus on ympäristöteko.

Vuoden 2016 aikana Suomeen perustettiin koko maan kattava keräysjärjestelmä, jonka avulla käytetyt pakkaukset, myös muovipakkaukset, kerätään kierrätykseen. Keräysverkoston laajuus määritellään Suomen lainsäädännössä. Pakattuja tuotteita markkinoille tuovat yritykset maksavat keräys- ja kierrätysjärjestelmän kustannukset. Kerätyt pakkaukset jalostetaan kierrätysraaka-aineeksi, kuitumateriaalit esimerkiksi holkeiksi ja hylsyksi, kierrätysmuovista tehdään vaikkapa karjatiloille sähköpaimentolppia ja kauppoihin muovikasseja.

Tanja Virtanen-Leppä