Kuukauden puheenvuoro

Valiolaisten sekä Valion sidosryhmien näkemyksiä ajankohtaisista aiheista

Voiko tämä olla totta: vähemmän suolaa, mutta maku säilyy

Valio on tarttunut sokerin vähentämisen lisäksi suolahaasteeseen ja tuo kauppoihin suomalaisten suosikkituotteet, joissa on täyttä makua mutta vähemmän suolaa.  Maito on ihmeellistä; maidosta saadaan erinomaisen maukkaita tuotteita myös vähemmällä sokerilla ja vähemmällä suolalla. Mutta ilman maailmanluokan osaamista se ei onnistu.

Meitä suomalaisia on valistettu jo vuosikymmeniä suolankäytön vähentämisen merkityksestä, ja olemmekin kiitettävästi vähentäneet suolaa ruokavaliostamme. Suomi on Euroopassa edelläkävijä suolavalistuksessa. Nyt myös maailmanlaajuisesti suolan saannin vähentämiseen on herätty. WHO:n tavoitteena onkin vähentää suolansaantia 30 % vuoteen 2025 mennessä.

Suolaa saadaan edelleen runsaasti piilosuolana elintarvikkeissa. Niinpä elintarviketeollisuudella on ollut pitkään paineita vähentää suolaa tuotteistaan. Se ei kuitenkaan ole ollut aivan yksinkertaista.  Suolaa on sinänsä helppo vähentää, mutta miten tehdä se maun kärsimättä. Valion lähtökohta uuden innovaation kehittämisessä olikin se, että suolaisesta mausta ei olla valmiita tinkimään.

Suomalaisten ruokavalio sisältää tällä hetkellä liikaa suolaa, jonka sisältämä natrium kohottaa verenpainetta. Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Mitä tulisi sitten tehdä? Ruokavaliossa tulisi vähentää ruokasuolasta saatavan natriumin määrää ja samaan aikaan lisätä kaliumin saantia, joka auttaa pitämään verenpainetta normaalina.

Suolaan liittyen puhutaan myös jodista. Suomalaisten jodin saanti ei ole enää toivotulla tasolla. Lähes 80 prosentilla suomalaisista aikuisista on lievä jodinpuutos. Jodia tarvitaan elimistössä kilpirauhashormonien tuotantoon ja lapsilla normaaliin kasvuun ja henkisen kehitykseen. Ruokasuolapurkkia ei kuitenkaan tulisi alkaa ravistella aiempaa reilummin jodin saannin parantamiseksi, vaan valita ruokavalioon hyviä luontaisia jodinlähteitä.

Valio on patentoidulla ValSa® maitosuolainnovaatiollaan nujertamassa ruoan pahista – suolaa – mutta samalla tarjoaa kuluttajalle vaihtoehdon, joka maistuu yhtä herkulliselta kuin vastaava normaalisuolainen tuote, ja lisäksi tuotteisiin saadaan elimistön tarvitsemaa jodia.

Uusi Valio ValSa® maitosuola koostuu maidon luonnollisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Korvaamme tuotteisiin lisättyä tavallista ruokasuolaa maitomineraalisuolalla, jolloin kokonaissuolamäärä vähenee merkittävästi.

Ensimmäiset maistuvat Valio ValSa® maitosuolatuotteet saadaan kauppoihin toukokuussa 2016. Valio Polar® 15% vähemmän suolaa sekä Oivariini® vähemmän suolaa uutuudet sisältävät molemmat 50 % vähemmän suolaa kuin juustoissa ja rasvoissa on tavanomaisesti.

Teemme toukokuun lanseerauksessa yhteistyötä Fazer Leipomoiden kanssa, jotta voimme tarjota kuluttajalle kokonaisratkaisun suolan vähentämiseen eli juustosämpylän, jossa sekä sämpylä, juusto ja levite sisältävät merkittävästi vähemmän suolaa mausta tinkimättä.

 

Teea Björklund

Teija Penttilä

 

Teea Björklund on kypsytetyistä juustoista ja sulatejuustoista vastaava kategoriapäällikkö.

Teija Penttilä on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Valiolla ravitsemus- ja lainsäädäntöasiantuntijana

 

 

 

Energiatarpeesi